Mika Alas krijumčar cepanica

2
125
Mika Alas / Foto: printscreen

Mihailo Petrović – Mika Alas je početkom 20. veka boravio u Rusiji gde je na poziv tamošnjih matematičara održao nekoliko predavanja i bio vrlo srdačno ugošćen. Upitan od strane svojih domaćina za još neku želju prilikom obilaska Petrograda Mika kao iz topa reče da bi jako voleo da upozna neke ruske alase. Domaćini se začudiše ovakvom zahtevu, ali se ubrzo rastrčaše po okolnim mestima tražeći najbolje ribare.

Kada ih je upoznao i probao njihovu spremljenu dimnjenu ribu, Mika je ostao zatečen novim, jedinstvenim ukusom, te je odmah pokušao sa njima da se objasni oko toga, ali kako alasi nisu znali strane jezike, a Mika slabo govorio ruski, nikako nisu mogli da se sporazumeju oko vrste drveta sa kojim dime ribu, a da ona na kraju ne bude presušena već ostaje sočna kao nigde drugde! Verujući da uzrok tome leži isključivo u prirodi drveta, Mika Alas uzima od njih dve poveće cepanice, pakuje ih u kofer, te tako sa neobičnim prtljagom kreće nazad za Srbiju.

Mika Alas / Foto: printscreen

Međutim, nije sve teklo po planu. Carinici su na svim graničnim prelazima ostajali u čudu zbog nesvakidašnjeg sadržaja Mikine torbe, pa su satima pretresali i sve ostale putnike, uporno sumnjajući u objašnjenje našeg pustolova. Opravdano, smatrali su da je u pitanju neko tajanstveno krijumčarenje! Uprkos svemu Mika Alas je nekako uspeo da ih razuveri i toliko željene cepanice donese u Beograd.

Izvor: nestvarnoastvarno.rs

2 KOMENTARA

  1. Што би, Ти, Мирка, могло значити да ми имамо још паметних и поштених људи, али да то нећемо дуго трпети.

  2. Мика Алас, математичар светског гласа, виолиниста, рибар! Човек великог формата и замислите, Србин! Какве је великане имала Србија! Има их и данас, али су ти бисери расути по свету, неки жудећи за знањем и успехом и новцем, а неки једноставно што нису наилазили на разумевање код свих режима од петог октобра наовамо!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime