Miklja: Poslanici da uzmu časove vaspitanja i uljudnosti

0
1024

miklja_n1U Srbiji su na delu tehnike manipulacije u kojima učestvuju mediji, a čiji je cilj da skrenu pažnju sa značajnih stvari za koje je javnost zainteresovana, rekao je gostujući u Novom danu novinar i pisac Dušan Miklja. Govoreći o prvoj sednici Skupštine, Miklja je rekao da je ličila na drumsku kafanu, a da su poslanicima potrebni časovi uljudnosti

Miklja je na sajtu Cenzolovka objavio tekst “Ekspres i politika na novom zadatku — kako skrenuti pažnju sa fantomki u Savamali”, ističući da ne učestvuju samo tabloidi u skretanju pažnje sa problema za koje je javnost zainteresovana.

Kao prvu tehniku manipulacije, za koju kaže da je kod nas uobičajena, on navodi prećutkivanje. Druga tehnika je prihvatanje da se govori o određenoj temi ali da se nikada ne odgovora na pravo pitanje.

“Beograđane interesuje odgovor na pitanje ko je divljao usred Beograda i ko je dao nalog. Umesto toga, govori se o nečemu drugom, čak i kada se to prihvati kao tema. Treći način manipulacije je da se izmišljaju afere koje za cilj imaju pažnju da odvrate pažnju od mnogo značajnijih tema”, objašnjava gost Novog dana i kao primer navodi intervju Sa Legijom koji je objavio nedeljnik Ekspres, a preneo Informer.

Miklja ističe da je u tom intervjuu izrečena “zlokobna konstrukcija” da su pređašnje vlasti izručile Slobodana Miloševića zbog novca, što ih izjednačava sa kriminalcima.

“Istovremeno, što ne može biti slučajno, u Politici se pojavljuje tekst iz pera urednice o pitanju finansiranja i toga ko koga plaća. To je, naravno, legitimna tema, ali ako je pokrenete morali biste da odgovorite ko vas, zašto i koliko, što je potpuno nepoznato”, kaže Miklja.

On napominje da kod nas ne postoji moralni kontinuitet bilo kog glasila, za Politiku kaže da je bilo perioda kada je ta novina doživljavala “neverovatne sunovrate koji ne mogu da idu u prilog njenom ugledu”.

Da Vas podsetimo:  Građani Srbije imaju problem da prepoznaju lažne vesti

Časovi uljudnosti za poslanike

Tok i završetak konstitutivne sednice Skupštine Srbije, koja je posle 10 sati održavanja prekinuta a da predsednik i potpredsednici parlamenta nisu izabrni, za gosta Novog dana su očekivani i govore mnogo o prilikama i u Skupštini i u društvu.

“Već dugo je na sceni ukidanje dijaloga, a parlamentarizma nema bez opozicije. Kod nas postoji navika da preovladava monolog i ta težnja prema ukidanju dijaloga se ispoljava i u nipodaštavanju svakog kritičkog prilaza. To mogu da posvedoče mnogi novinari”, kaže Miklja.

Prema njegovom mišljenju u Skupštini se dešava ukidanje uljudnosti i pristojnosti i dodaje da najviše zakonodavno telo u državi treba da se bavi sadržajem svog rada umesto time ko će koga ismejati i poniziti.

“To u Skupštini liči na običaje u drumskoj kafani, gde se gostu izmakne stolica, a svi ostali se smeju. Ne bi trebalo da se suština parlamentarizma svede na to”, objašnjava naš gost.

Smatra da bi poslanici trebalo da iznajme učitelja koji bi ih učio parlamentarnom vaspitanju i uljudnosti.

“To je korisno i poželjno, a po onome od juče i neophodno”, napominje Mijlja.

Tema u medijima juče su bile i cene u skupštinskom restoranu, koje je objavio lider Pokreta Dosta je bilo, Saša Radulović. Miklja kaže da one izazivaju ne samo zgražavanje, već i utisak kao da čita neki nadrealistični roman.

Dušan Miklja

Cenzolovka / N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime