Milan Jovanović: Čudi me da je Simonović još na slobodi

0
578
Milan Jovanović / Foto: N1

Suđenje okrivljenima za paljenje kuće i celokupne životne imovine novinara Milana Jovanovića, posle pauze zbog epidemije i više od godinu dana od početka ovog procesa, nastavlja se 3. juna.

Svi okrivljeni, osim neposrednog izvršioca koji je u bekstvu, promenili su svoje iskaze, a održana ročišta bila su i platforma za nove pretnje novinarima i tužiocu, u čemu je učestvovao i osumnjičeni za naručivanje ovog zločina, funkcioner SNS-a i bivši predsednik beogradske opštine Grocka Dragoljub Simonović.

Novinar Milan Jovanović je uz pomoć građana, novinarskih organizacija i udruženja uspeo da delimično obnovi kuću, ali nije dobio nikakvu pomoć niti podršku od strane države. Živi pod stalnom pretnjom i sa policijskom pratnjom, dok Simonović nesmetano uživa u slobodi. Do sada državni organi nisu pokrenuli istragu o tome kako je Simonović trošio opštinski novac i resurse, tačnije o svemu onome o čemu je pisao i zbog čega je napadnut novinar portala Žig info. U međuvremenu je Simonović dobio i svoju ulicu u Grockoj.

Kad bude slobodna zemlja, biće i novinarstvo

„Čudno mi je da je Dragoljub Simonović i dalje na slobodi. Čudi me da nije uhapšen za krivična dela koja je uradio i koja su navedena u izveštaju budžetske inspekcije. To su žestoke krađe, milioni su u pitanju i to samo za 2018. godinu. Ne znamo ništa o tome – da li su podnete krivične prijave, da li je saslušan, šta je preduzeto u vezi s tim. Imam kod kuće taj izveštaj u kome se kao odgovoran pod broj jedan navodi Dragoljub Simonović. Uskoro će godinu dana kako je bila budžetska inspekcija, a oni su svi još na slobodi. Zašto nije priveden – meni to nije jasno“, kaže za Cenzolovku Milan Jovanović.

U izveštaju budžetske inspekcije, dodaje Jovanović, navedene su zloupotrebe o kojima je pisao portal Žig info. Autor većine tih tekstova o malverzacijama opštinske uprave pod rukovodstvom Dragoljuba Simonovića upravo je Jovanović. On smatra da su ti tekstovi od njega načinili metu.

Da Vas podsetimo:  Za petu nacionalnu frekvenciju elaborate predstavile TV BK, Kopernikus, Nova S i Kurir

Inače, izveštaj budžetske inspekcije, u koji je Cenzolovka imala uvid, napisan je na oko 200 strana. Na svakoj se navodi neka nepravilnost, počev od isplate raznih honorara do naplate benzina za korišćenje privatnih kola u službene svrhe, za koje je, kako se tamo navodi, Dragoljub Simonović uzeo iz budžeta oko 6.000 evra kao da je za godinu dana prešao 60.000 kilometara…

„Budžetska inspekcija je u svom izveštaju potvrdila sve naše tekstove“, kaže Jovanović, koji, i pored napada na njega u decembru 2018. godine, kad mu je spaljena kuća a on sa suprugom jedva izvukao živu glavu, nastavlja da piše o onim slučajevima koje je inspekcija navela u izveštaju.

Kaže da mu u međuvremenu niko nije pretio, ali da se ne oseća bezbedno zbog svih okolnosti u kojima živi.

„Nisu mi dalje pretili, jer još sam pod policijskom zaštitom – oko mene je non-stop policija i u civilu i uniformisana. Ali ne možete nikad da se osećate bezbedno. Da budem iskren, na to ne obraćam veliku pažnju. Nastavljam da radim kao i do sada. Sigurno neću stati. Danas novinar mora da bude i hrabar, nije dovoljno samo da bude novinar. Kad bude slobodna zemlja, biće ovde i slobodno novinarstvo“, kaže Milan Jovanović.


OPTUŽNICA: SIMONOVIĆ PODSTREKIVAO MIHAILOVIĆA

Za paljenje kuće i ugrožavanje opšte sigurnosti optužnim aktom traži se da se okrivljenom Dragoljubu Simonoviću izrekne kazna zatvora u trajanju od osam godina, okrivljenom Vladimiru Mihailoviću u trajanju od pet godina, kao i okrivljenom Igoru Novakoviću, a da se za Aleksandra Marinkovića, koji je u bekstvu i koji je okrivljen kao neposredni izvršilac, izrekne kazna zatvora u trajanju od šest godina.

Tužilaštvo je tokom istražnog postupka utvrdilo da je Simonović podstrekivao Mihailovića da pronađe lice koje će Jovanovića opomenuti tako što će mu zapaliti automobil, nudeći novčanu nagradu za to. Prema optužnici, Mihailović je to rekao Novakoviću, koji je angažovao Marinkovića, koji je pristao.

Da Vas podsetimo:  Medijska strategija ili „strategija”

Do sada je kažnjena samo pevačica Bojana Cvetković Šijacki, koja je ranije priznala da je pomogla u paljenju kuće novinara, a posle zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog dela sa Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu osuđena je na šest meseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Jovanović je od početka tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine Grocka i člana Glavnog odbora SNS-a.


Nelogičnosti u promenjenim izjavama okrivljenih

On veruje da će Dragoljub Simonović biti osuđen.

„Ne verujem da će sudija progutati laži koje su mu okrivljeni servirali“, kaže Jovanović uprkos tome što su iskaze promenila dvojica okrivljenih koji sada tvrde da ih Simonović nije angažovao i da su ga lažno optužili. Na osnovu novih iskaza datih na poslednja dva održana ročišta, Simonovića ništa ne povezuje sa paljenjem kuće novinara.

Advokatica Ana Matić Alimpijević takođe veruje da će sudija pre poverovati svedočenjima okrivljenih datih pre nego što je Dragoljub Simonović pušten iz pritvora, u kome je držan da ne bi uticao na svedoke.

„Ima mnogo nelogičnosti u promenjenim iskazima okrivljenih. Bilo je očekivano da će oni promeniti iskaze nakon što je Simonović pušten na slobodu. Međutim, krivica se gleda kao kompletan životni događaj i sud ocenjuje motive i sve okolnosti koji su doveli do toga. Zašto bi neko iz čista mira išao da lupa i pali kola novinara?!“, kaže Matić Alimpijević za Cenzolovku.

Na narednom ročištu pred Drugim opštinskim sudom, zakazanom za 3. jun, očekuje se svedočenje Jele Deljanin, supruge Milana Jovanovića. Očekuje se da ona opiše sve što je videla i čula u noći kada im je spaljena kuća.

Na ročište su pozvani i veštaci koji će svedočiti o vrednosti imovine koju je novinar izgubio u požaru 12. decembra 2018. godine, jer je zahtev za odštetu deo optužnice protiv Dragoljuba Simonovića i ostalih.

Da Vas podsetimo:  NUNS: Otkriti ko obara sajt KoSSeva uvek kada dođe do krize u odnosima Beograd – Priština

U izveštajima veštaka za građevinsku i električarsku delatnost detaljno su navedene sve vrednosti nestale u požaru, kao i detaljan spisak pokretne imovine koja je uništena i automobil mercedes A170. Samo građevinska šteta procenjena je na 29.000 evra.

„Očekujem da će advokati odbrane insistirati na nebitnim sitnicama i na relativizaciji krivice. Da će se baviti vrednošću goblena, da li je spaljeno pet ili šest goblena. Mi smo ovde ipak na terenu krivice za koju je zaprećena kazna od osam godina zatvora, i to je suština“, kaže Ana Matić Alimpijević za Cenzolovku.

Ona očekuje da se sudski proces okonča najkasnije do kraja ove godine. Do sada je odbrana vrlo uspešno uspevala da odloži gotovo polovinu zakazanih ročišta. Pretpostavlja se da računaju s tim da će, što više vremena protekne od događaja, pritisak javnosti biti manji, a političke i društvene okolnosti naklonjenije okrivljenima.

Da ovaj slučaj ostane u vrhu interesovanja i domaće i međunarodne javnosti doprineo je i nedavni izveštaj o stanju medijskih sloboda u Srbiji Reportera bez granica. Srbija je na rang-listi slobode medija za 2020. godinu pala za tri mesta, a razlog za pad je upravo paljenje kuće i ugrožavanje života Milana Jovanovića i Jele Deljanin. Tim povodom se oglasio i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, obećavajući da će postupak brzo biti završen:

„Biće uskoro presuda za slučaj Milana Jovanovića. Moramo da ga rešimo što pre. Naše pravosuđe ima svoj posao i ono zna kako treba da urade to – ja ne mogu da im se mešam. Sad znamo o čemu je reč. Reč je o malom padu i reč je pojedinačnom slučaju“, kazao je Vučić prilikom obilaska radova na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad.

Tamara Spaić
Izvor: CENZOLOVKA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime