Zoran Milanović: Srbija je šaka jada!

4
1340

Procureo je tajni snimak razgovora Zorana Milanovića s hrvatskim „braniteljima“, održan pre dva ili tri dana. Iz ovog razgovora jasno se može videti da u Hrvatskoj svi politički faktori imaju isto mišjenje o Srbima i Srbiji. Zapravo, u Hrvatskoj gotovo da ne postoji nijedna umerena politička opcija, koja bi se zalagala za miran život sa susedima, posebno sa Srbima. Koreni prenose sa portala Avaz.ba snimke i kraću analizu pomenutog razgovora iz kojeg se može videti da će Hrvatska nastaviti da vodi krajnje neprijateljsku i ucenjivačku politiku prema Srbiji.

TOTALNI IZVJEŠTAJ O TAJNO SNIMLJENOM SASTANKU Sve o Milanovićevih sat vremena s braniteljima

Šef SDP-a Zoran Milanović, koji u mandatu vlastite Vlade nije imao dobre odnose s dijelom braniteljske populacije, u ovoj kampanji, čini se, želi s njima uspostaviti što bolju komunikaciju kako bi možda osvojio koji glas više, piše Jutarnji list.

S predstavnicima braniteljskih udruga koje su predvodile prosvjed u Savskoj šef SDP-a Milanović susreo se u utorak u stranačkim prostorijama. Jutarnji list došao u posjed audiozapisa tog susreta, a dijelove iz tog razgovora prenosimo u ovom izdanju. Riječ je o službenom susretu u prostorijama stranke.

Snimka traje nešto više od sat vremena, a nakon što smo je preslušali očito je da se bivši premijer Milanović izuzetno trudio da izgladi odnose s braniteljima.

No, neki od sudionika bili su nezadovoljni jer im se nije ispričao za događaje iz prošlosti. Razgovor je bio dinamičan, intenzivan. Nekima na tom sastanku njegov stil, pa i stavovi činili su se previše, kako su ih poslije opisali, huškačkima. Predsjednik SDP-a Milanović otvoreno je i opušteno govorio o odnosima sa Srbijom, iznio je stavove o ulasku Bosne i Hercegovine u EU, izjasnio se o blokadi pregovora Srbije te najavio da bi kao predsjednik Vlade sa Srbijom pokušao potpisati bilateralni sporazum.

U tom razgovoru nije se puno osvrtao na HDZ, iako je nekoliko puta naglasio da na njega nemaju nikakav utjecaj izvana, ni Angela Merkel, ni europski pučani. Milanovićeve stavove, pa i način na koji se izražavao na tom sastanku, branitelji koji su bili prisutni doživjeli su kao huškačke, pa je Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije, poslije susreta izjavio: – Ne želimo da se političari služe huškačkim jezikom. Pozivamo javnost da se smire tenzije, uspostave odnosi s Republikom Srbijom i omogući održavanje radnih sastanaka.

Branitelji su također izjavili da su se odazvali sastanku jer su željeli “poučiti Zorana Milanovića i SDP demokraciji, zajedništvu i dijalogu”, rekao je Dražimir Jukić, predsjednik Zbora gardijskih brigada. Uoči sastanka branitelji su novinarima poslali priopćenje u kojemu pozivaju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da organizira sastanak s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem te s predstavnicima udruga i svim zainteresiranim stranama kako bi se napokon riješio problem nestalih.

Da Vas podsetimo:  Komšićev teatar apsurda

Branitelji su ostali iznenađeni načinom na koji se šef SDP-a izjasnio o svim važnim pitanjima, drže ga neprimjerenim te smatraju da bi se trebalo razgovarati sa suprotnom stranom. Šef SDP-a Milanović, pak, bio je izuzetno oštar kad je u pitanju Vučić te je rekao da s njim uopće ne treba sjesti za stol nego da bi to trebali odraditi ministri vanjskih poslova i timovi. Posebice ih je iznenadila najava da bi se u Hrvatskoj formirali sudovi koji bi sudili za zločine na Kosovu.

Tu smo da pričamo o Srbiji i BiH

Sastanak u stranačkim prostorijama SDP-a, koliko se čuje na snimci, otvorio je šef SDP-a Zoran Milanović. Sastanak je potrajao nešto dulje od sat vremena, rasprava je bila dinamična i na kraju nije postignut nikakav dogovor.

Milanović: „…Tu smo da vidimo što možemo napraviti o dvije stvari, a to su Srbija i Bosna… Vidjeli ste i čuli moje stavove u javnosti, drugu stranu neću komentirati, vjerujem da imaju dobre namjere, čudi me da neke stvari već nisu napravljene, ne nužno radikalne stvari, ali ako bude potrebno, mi ćemo i radikalno. Jer, nama Angela Merkel i Europska pučka stranka ne govore što smijemo i što ne smijemo napraviti. Naša politika o Srbima u Hrvatskoj je da su to naši građani i pokušavamo ih što više obgrliti, ali Vlada u Beogradu je beogradska čaršija, ponašaju se bahato. Vidim da se snalaze u košarci i vaterpolu, ali politika je kompliciranija… I ako bude potrebno, ne samo da ćemo im blokirati pregovore nego ćemo donijeti zakon po kojem ćemo proganjati njihove počinitelje po Kosovu. To je nešto čime se normalna država ne bavi, ali bude li potrebno, i to ćemo napraviti, ne samo blokirati. Ne želimo blokirati, to je nepotrebno jer možemo se dogovoriti, ako bude inteligencije s druge strane da sklopimo bilateralni ugovor…“.

Šef SDP-a Milanović nadalje objašnjava da je problem optužnica u Bosni i Hercegovini još teži jer imaju političku konotaciju, ali u razgovoru se vraćaju na Srbiju.

Milanović: „Ja ne volim ulaziti u konflikte sa susjedima, pa mi smo im zatvorili granicu na dva dana zato što su nas lagali jer su preko noći prognanike iz Mađarke i Rumunjske poslali na našu granicu, pa zašto me lažeš? Zato smo im zatvorili… Ako ne ide, blokirat ćemo… ne s užitkom, ali ću to napraviti. Ali nadam se da je moguće sklopiti bilateralni ugovor koji njih ništa ne košta jer taj zakon je donesen 2003. godine u Srbiji, kad je bio Đinđić, njihovoj vlasti trebala je neka vrsta izgovora zašto progone svoje, pa, eto, onda malo i Hrvate… Prošlo je 13 godina, nitko mi ne može reći da je u Srbiji na vlasti liberalna, proeuropska, fina vlast“.

Da Vas podsetimo:  Hrvati proteruju Šešelja iz Hrtkovaca?!

Prelazi potom na temu Bosne i Hercegovine za koju smatra da bi što prije trebala biti primljena u EU.

Milanović: „Ovo u Bosni i Hercegovini je još opasnije. Kako je jedan branitelj rekao big shit… Bosna i Hercegovina nije država, tamo nemaš s kim šta razgovarati… Ja bih, da se mene pita, njih ugurao u EU preko reda, kroz prste jer tamo nema reda, nema poretka. Dodik šuruje s Vučićem, pa se to sad prelama, majke ti mile, na predsjedničkim austrijskim izborima… Nekakav desničar iz austrijske provincije, kako bi dobio glasove Srba u Austriji kojima jako dobro zvuči to da se Srpska Republika odcijepi, da se organizira referendum i tip igra na to. I što ćemo mi ostaviti Hrvate u BiH s Bošnjacima, e pa nećemo… Dakle, imamo posla s negativcima, zapamtite to, to su negativci, to nisu dragi i topli ljudi“.

Ističe nadalje da je Hrvatska dosad sa Srbijom imala gospodarske odnose, ali da je sad došao trenutak kad oni žele ući u EU.

Milanović: „E, sad smo došli do toga da oni žele u EU, ali da se moraju početi ponašati po nekakvim pravilima, mi od njih ne tražimo teritorij, granice… ali oni su izgubili rat, mi nismo osuđeni u Haagu, idemo dalje, mi smo u boljoj poziciji od njih, idemo sjesti… Vučić pošalji nekoga… Mi smo pokušavali već u vrijeme mog mandata s njima sklopiti jedan bilateralni sporazum, otišli su, šta smo mi tada mogli, blokirati im pregovore, nisu bili počeli, i čekamo ih do trenutka kad su, zvuči grubo, ranjeni. Ne želimo vas maltretirati, ali, ljudi, ukinimo taj zakon i idemo se dogovoriti, u protivnom ćete nas natjerati da štitimo svoje interese“.

Stalno ističe: „…Ja gospodara izvan Hrvatske nemam“.

Da Vas podsetimo:  Sarajevo, tišina, doveka!

Milanović: „…rekao sam da ćemo dati rok, ne agresivno, ali ukoliko u tom roku ne bude primjerene reakcije, moj ministar vanjskih poslova će blokirati pregovore i donijet ćemo u Saboru zakon i formirati specijalni sud s kojim ćemo proganjati iz čiste obijesti, iz čiste obijesti počinitelje zločina na, recimo, Kosovu…“.

Milanović: „…Da ste vi radili to što je radio Vučić s one strane Save bili bi optuženi… Mi tim ljudima gledamo kroz prste, da, i to je granica tolerancije, granica do koje sam se spreman praviti blesav, nemoj me tjerati više od toga. Nažalost, to je šaka jada koja već više od 150 godina ne zna bi li išli u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku… Nema ih deset milijuna, a oni bi željeli biti gospodari cijelog Balkana“.

Potom dodaje: „…Vidio sam u vašem priopćenju da želite dovesti Vučića za stol. Gledajte, to je poniženje, dakle on će poslati svog ministra, mi ćemo poslati svog i imat će izlaz, u protivnom ništa, to je to, to je taj razgovor“.

Potom se prepiru oko prosvjeda koji su branitelji bili organizirali ispred Ministarstva u vrijeme Milanovićeve Vlade. On im objašnjava da ne bi tako prošli da su to napravili u nekom drugom europskom gradu. Branitelji zatim Milanovića pitaju koji je njegov stav o pozdravu „Za dom spremni“.

Milanović: „Vidjeli ste odluku Ustavnog suda. Taj pozdrav je zabranjen, gledajte, fućka se meni za to…“.

Branitelji mu ukazuju da je to njima bitno jer da su „momci pod tim pozdravom davali svoju krv za slobodu, a ne po šumama i gorama i pod petokrakom“.

Milanović: „Šta je predsjednik Tuđman ‘91. govorio o tome i kakvu to štetu radi Hrvatskoj… Govorim samo o tome, ja ne mogu nikoga natjerati da misli kao ja. Gledam samo što je za Hrvatsku štetno, ja sam morao neki dan na televiziji reći da je čovjek koji je odgojio moju mater bio ustaša i da je bio moj deda… Tu ženu je moj otac oženio ‘66., moj otac je iz prvoboračke obitelji sa zvijezdom…“.

Kreće rasprava o ustašama i partizanima, ali brzo je prekidaju, a na kraju ih Milanović pita žele li da im ostavi Tomu Medveda za ministra branitelja, oni odgovoraju: „Odlično, ali bitna je politička volja“.

avaz.ba

4 KOMENTARA

  1. Zoran Milanovic, tipicno hrvatsko ime, kaj ne? Jedan od vecine danasnjih „Hrvata“ koji poticu od pokatolicenih Srba, spremnih da sebe zovu i Klokani samo da se sakriju od verolomne proslosti i usicare od pripadanja „hrvatskoj naciji“. Mutanti vatikanskog projekta resenja problema pravoslavlja na zapadnom Balkanu, koji nisu ono sto su bili, a nisu ni ovo sto se zovu, tj. nisu nista, cije beskicmenjastvo najbolje ilustruje „komunista“ Milanovic kom se fucka na „za dom spremni“ ako ce mu to posluziti u datom trenutku. Dominus sanctus spiritus…

  2. A nasi Srbi i dalje po Srbiji kupuju trecerazrednu hrvatsku robu, onu koju niko u EU nece ni da pomirise, cak ni bugari i rumuni nece da kupuju. Nasa Srbija je sirom otvorila vrata njihovim trgovackim lancima, puni budzet njihove drzave, pa neka nas i pljuje zasluzili smo. Ovo smo mi Srbi posteno platiti kupujuci njihove cigarete, ribe, sladoled, vegetu, kras cokolade iako su one belgijske i swicarske jeftinije i mnogo kvalitetnije. Perite ves faksom, onaj koji u Srbiji prodaju je duplo losijeg kvaliteta od istog u Hrvatskoj. Kupujte Hrtvatsko, podrzite ustaski rezim, punite im budzet, sledeci put ce nas napasti raketama ne recima.
    Spasi Boze!

  3. Koja mizerija. Nije bitan Milanović. Mi treba da reagujemo. Uz sve izrečeno ovde nisam pročitala podatak da je Milanović rekao da su ekonomski odnosi Hrvatske sa Srbijom odlični ( a rekao je). Pa krenimo od tog podatka. Da li su poreznici već u hrvatskim firmama u Srbiji? Kontrolišu li se prihodi, tokovi novca, porezi i odliv novca iz Srbije? Zašto se ne donosi zakon koji bi sve strane investitore obavezao da 50% prihoda reinvestira u Srbiji? Zašto se ne pročešljaju trgovinski lanci, sekundarne sirovine, agrar u vezi sa hrvatskim kapitalom. Zašto se ne promeni carinska politika prema uvozu robe iz Hrvatske ( 400 % uvećanje, pa uvezi hrvatsko koje niko neće moći da kupi) Srbi, bre, dođimo pameti. Zar da nas Hrvati „šamaraju“ !

    • I dopuna. Juče sam čula obrazloženje o poskupljenju svinjskog mesa u Srbiji. Bila je nestašica ( potražnja) u EU, pa je Todorić ( preko Idee) pokupovao svinjetinu u Makedoniji. Bosni i Srbiji i izvezao u EU. On zaradio, a mi dobili povećanje cena. I sigurno to nije uradio bez znanja nekoga iz vlasti. I zato mi je još više muka od izjava kojekakvih Jorgovanki ( „šta se čudimo što cena svinjetine skače leti“ – a mi , gutamo laži kao da smo se rodili juče i ne pamtimo prošla leta ). Ko je u vladi omastio brke? Ali, ako nam je Ljajić ministar trgovine šta očekivati? Kad se taj čovek petljao u svoj posao ( osim da dovede muslimane u „razgledanje“ Srbije)i kad je taj čovek uradio nešto u interesu Srba. I to godinama, iz mandata u mandat. Da postoji ministarstvo trgovine maglom, ja bih glasala da ga Ljajić vodi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime