Miler: menjamo strategiju

0
827

41562_0Aleksej Miler

SEVERNI tok i gasovod kroz Tursku učiniće tranzit gasa preko Ukrajine besmislenim – izjavio je šeg Gazproma Aleksej Miler.

On je u intervjuu ruskoj državnoj televiziji podvukao: „Uloga Ukrajine kao tranzitne zemlje svodi se na nulu. Obezbedićemo gas koji Ukrajini bude potreban za unutrašnju potrošnju, a snabdevanje Evrope ići će alternativnim maršrutama“.

Miler je dodatno objasnio odluku Vladimira Putina da se odustane od Južnog toka:

„Brod za polaganje cevi već je bio u Crnom moru. Ali, kako se moglo počinjati sa realizacijom projekta kad Bugarska nije bila dala dozvolu za gradnju u njenim teritorijalnim vodama i ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, a niti preko njene teritorije?! Sve to nije imalo nikakve veze sa trećim energetskim paketom EU“.

Miler je naglasio da je Evropska unija „otvoreno blokirala Južni tok“, a Evropski parlament je 17 aprila izglasao rezoluciju o njegovoj zabrani.

Naglasivši da je Gazprom na Južnom toku izgubio i vreme i novac, Miler je podvukao da je „barem dobro upoznao birokratiju EU“ i dodao da baš zato – i kad bi došlo do povratka tom projektu – nema nikakvih garancija da se sve ne bi ponovilo.

„Kraj Južnog toka – otkrio je Miler – predstavlja i kraj našeg dosadašnjeg modela snabdevanja Evrope gasom. Mi smo dosad dovodili svoj gas do evropskih potrošača, a sada prelazimo na novi model: odsad ćemo gas prodavati na granici. Ko bude hteo – kupovaće gas na turskoj granici. Mi smo u infrastrukturu – da bismo gas za Južni tok doveli do stanice „Rusija“ na obali Crnog mora – potrošili 4 milijarde dolara. Sada će sve to biti u funkciji gasovoda preko teritorije Turske. Taj gas će zemlje EU, da ponovim, morati da kupuju na granici Turske“.

Da Vas podsetimo:  Majka bacila svoje petogodišnje dete sa 3 sprata. I to nije najgora vest dana

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime