Milioni ispucani u nebo

Kako zabaviti sirotinju

0
1048

stutgartUpućeni tvrde, da su Kinezi i protekle Novogodišnje noći zadovoljno trljali ruke. Naravno ne svi jer ih je previše na kugli zemaljskoj, činili su to proizvođači i trgovci raketama, petardama, prskalicama i brojnim drugim čarolijama sposobnim da obasjaju nebo i razvesele ljude koji bi da vatrometom i gromoglasnom pucnjavom oteraju staru i pozdrave Novu godinu. Ona bi, u svakom slučaju, bila je to želja mnogih, trebalo da bude bolja od stare! Kinezi važe za pronalazače vatrometa a danas su, kaže statistika, najveći i najjeftiniji proizvođači pomenutih rekvizita.

BerlinStanovnici Evrope, bez obzira na finansijsku krizu već dosta dugo prisutnu u brojnim članicama veštačke tvorevine zvane Evropska unija, su i ove nove godine ispucali milione evra pravo u nebo! Stručnjaci kažu da verovatno ta suma iznosi više od pola milijarde evra! Samo Nemci su za kratkotrajno zadovoljstvo paljenja raketa i visoko podignute glave „buljenja u nebo“ iskeširali od 150 do 170 miliona evra- tačna suma znaće se tek za koji dan, kada trgovci saberu prihod. Ni drugi nisu hteli da previše zaostanu za Nemcima, pa je sevalo, grmelo i treštalo ne samo u Evropi, nego na sve četiri strane sveta – od daleke Australije pa do SAD, Kanade, Južne Amerike.

parizI pored stalnih opomena u novinama, na radiju i brojnim TV kanalima koje su išle danima pred doček da se pažljivo rukuje raketama i petardama, ni ova Nova godina nije u Evropi prošla bez ozbiljnih povreda, posebno alkoholisanih „raketaša“ pa i nekoliko smrtnih slučajeva, brojnih paljevina i ozbiljnih požara. Poučeni lošim prošlogodišnjim iskustvom, neki gradovi npr. u Nemačkoj, su potpuno zabranili privatne vatromete, Francuska je zabranila privatnu upotrebu jačih raketa i petardi itd. Sudeći po objavljenim TV snimcima, malo ko se u pomenutim gradovima pridržavao te zabrane! Pevalo se, sviralo, igralo i „pucalo“ u nebo u mnogim gradovima širom sveta i Evrope- u Njujorku je na Tajm skveru bilo preko milion ljudi, u Berlinu pred Brandenburškom kapijom takođe oko milion razdraganih slavljenika, Francuzi nisu zaostajali za Nemcima itd.

Da Vas podsetimo:  Izraelsko priznanje „Kosova“ – epilog Vučićeve trampe

beogradNaravno da je, doduše u manjem obimu nego u bogatijoj Evropi ili u drugim državama sveta, sevalo, svitkalo i grmelo i u nekim srpskim gradovima, posebno u Beogradu. Gradonačelnici su ponegde odrešili kese i ono malo preostalog novca u budžetu koje nisu bili pokrali, proždrali ili popili, iskoristili su za „mazanje očiju“ sve gladnijim podanicima. Ponegde su muzikanti i pevači bliski vlastima, bili odlično plaćeni da na gradskim trgovima pokušaju da uvesele i zalude sve tužniji narod koji je nedeljama pred doček javnim izjavama političara, pripreman na činjenicu da će 2015. godina biti još teža od prošle, sa još više ljudi bez posla i bez hleba, sve manje para u budžetima za opšte potrebe, znači sledi nam sve bedniji život!

predrag

Predrag Rakočević

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime