Milioni za informisanje ponovo podeljeni medijima bliskim vlasti

0
417
Foto: pixabay.com

Da je „javni interes“ u sufinansiranju medija zamenjen partijskim i privatnim interesom, uverili smo se još prošle godine kada je novac građana Apatina podeljen medijima bliskim vlasti. Da su konkursi kao i učešće u komisijama za dodelu ovih sredstava namenjeni samo za pojedine „podobne“ zatvorene krugove, jer je ovo očito postao „unosan biznis“, dokazuju i rezultati konkursa od ove godine.

Među članovima komisije ni ove godine nije bilo kandidata predloženih od strane reprezentativnih medijskih udruženja, kao ni kompetentnih medijskih stručnjaka, već članovi komisija dolaze iz vlasti podobnih udruženja i njima povezanih krugova.

Rešenjem koje je potpisao predsednik opštine Apatin, imenovana je tročlana komisija za ocenu projekata u sastavu:

1. Jelena Crnogorac – televizija RTV Rubin Kikinda
2. Zdenka Kožik – Udruženje elektronskih medija Srbije „COM NET“
3. Mirjana Vasić – Asocijacija elektronskih medija Vojvodine

S obzirom da je RTV Rubin Kikinda član Udruženja elektronskih medija Srbije „Com Net, može se smatrati da su prva dva člana komisije iz istog udruženja, čiji predstavnici su najbrojniji u raspodeli novca poreskih obveznika medijima na konkursima. Predsednica ovog udruženja je Emilija Marić, direktorka i glavna i odgovorna urednica Novosadske televizije, koja je na ovom konkursu dobila 1.000.000 dinara od građana opštine Apatin.

Poznati su i po saopštenjima u kojima osuđuju napade na predsednika Srbije Aleksandra Vučića (Radio Dunav), između ostalog i blokadu RTS (RTV Rubin) „nedopustivo guranje telefona u lice“ predsedniku od strane novinara N1 Miodraga Sovilja (Vranjska TV) i „poziv na ubistvo“ na naslovnici NIN-a (RTV BAP). Osudila su i napade na društvenim mrežama na novinarku Studija B Barbaru Životić posle izveštavanja sa protesta 1 od 5 miliona.

Treći član komisije, dolazi iz Asocijacije elektronskih medija Vojvodine, čiji je generalni sekretar svojevremeno bio Aleksandar Dukić, glavni i odgovorni urednik Radio Dunavakome je na ovom konkursu pripalo 850.000 dinara. Članstvo i funkciju u ovoj organizaciji potvrđuje i saopštenje koje je ova Asocijacija izdala a potpisali ga predsednik Dragan Đukić i gen.sekretar Aleksandar Dukić. (Saopštenje i Video)

Da Vas podsetimo:  Sumorna sedmica

Ova Asocijacija dugo je funkcionisala kao preduzeće, a potom uz Sudski Spor se preregistrovala u medijsko udruženje, kako bi formalno stekla pravo da predlaže članove stručnih komisija, o čemu je pisalo NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE u tekst AEMV – SPORNO UDRUŽENjE U BROJNIM LOKALNIM KOMISIJAMA.

Takođe, ova asocijacija je poznata kao poslovno udruženje, a prema pisanju portala Cenzolovka.rs i kao fantomska medijska organizacija koja pustoši medijske konkurse, o čemu više možete pročitati u tekstu pod nazivom: MEDIJSKE KOMISIJE U VOJVODINI: UDRUŽENI MEDIJSKI PODUHVAT. Više o ovoj asocijaciji možete naći Ovde…  i Ovde

Što se tiče samih sredstava, opština Apatin je za ovu namenu predvidela 9 350 000 dinara, koja su kao i prošle godine podeljena medijima bliskim vladajućoj SNS, dok oni koji imaju iole kritičke misli i samopoštovanja ni ovaj put nisu dobili ni dinara.

Od 9 miliona i 350 hiljada dinara, koliko je iz opštinske kase odvojeno za medije, i ove godine dve trećine su dobili TV Apatin, Radio Dunav i portal 025info, a onu preostalu trećinu manje poznati mediji koji nemaju veze sa Apatinom.

Rešenjem komisije po ovom konkursu portalu 025info dodeljeno je 1.500.000 dinara, TV Apatin sa Glasom komune pripalo je 3.800.000 dinara, Radio Dunavu 850.000 dinara, Fabrika Slova iz Novog Sada je dobila 500.000 dinara, UG „Ja volim Sombor“ iz Sombora 800.000 dinara, Novosadska televizija iz Novog Sada 1.000.000 dinara, Dunav produkcija 500.000 dinara, NEWS MEDIA TIM Beograd 300.000 dinara, Savez srba iz regiona iz Novog Beograda 100.000 dinara.

I ove godine se ponovila ranija praksa da su nejasni kriterijumi kojima se komisija vodila prilikom dodele grantova.

REŠENjE O DODELI SREDSTAVA MOŽETE PREUZETI OVDE.

J.S.
Izvor: Apatinske Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime