Milo kao pobednik u pokorenoj zemlji

0
1667

MILO-DJUKANOVIC-telefoniraMilo Đukanović u poseti Beogradu, a prati ga 20 automobila.Đukanović je na aerodrom “Nikola Tesla” stigao avionom u 16.40, a sa aerodroma je otišao u centar Beograda.

Prva zvanična poseta Srbiji za premijera Mila Đukanovića predstavlja simboličku pobedu u hladnom ratu koji je više od decenije vodio sa vlastima u Beogradu, izjavio je politički analitičar iz Beograda Đorđe Vukadinović.

Dačić će sutra u 10 sati dočekati Đukanovića ispred Palate “Srbija”, nakon čega će se dvojica premijera sastati “u četiri oka”, najavila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Nakon susreta dvojice premijera predviđeno je da sa Đukanovićem razgovara i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Potom će biti održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Crne Gore.

Dvojica premijera će potpisati Sporazum o saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Srbije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, a zatim će se Dačić i Đukanović obratiti medijima.

Đukanović je poslednji put bio u Beogradu pre 10 godina, na sahrani premijera Zorana Đinđića javlja Tanjug.

Glavni urednik časopisa „Nova srpska politička misao“ smatra da će Đukanović politički profitirati od posete Beogradu i da će prijateljstvom sa vicepremijerom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem pokušati da ublaži navode o tolerisanju kriminala i korupcije u Crnoj Gori.

„Posle deset godina Đukanović dolazi u Beograd, ne samo kao “dragi gost”, nego i kao pobednik u hladnom ratu koji je vodio sa srpskim liderima još od vladavine Slobodana Miloševića.

On dolazi kao pobednik u pokorenu zemlju i politički i finansijski osvojenu teritoriju. To je za njega trenutak trijumfa i satisfakcije  koji mu, ma šta mislili o njemu, niko ne može uskratiti“, ocenio je Vukadinović.

Podsećajući na politička prepucavanja, ali i otvorene animozitete zvaničnog Beograda prema Đukanoviću, Vukadinović smatra da je crnogorski premijer za 15 godina uspeo da u političku penziju isprati svakog svog protivnika u Beogradu.

Da Vas podsetimo:  Makedonija

Zbog toga, smatra on, neće skrivati zadovoljstvo što su se odnosi Beograda i Podgorice iz hladnih i neprijateljskih pretvorili u srdačne i gotovo servilne od strane Beograda.
Vukadinović je podsetio da nekadašnji predsednici Srbije Vojislav Koštunica i Boris Tadić nisu skrivali animozitet prema Đukanoviću, dok Nikolić i Vučić potenciraju prijateljske odnose sa crnogorskim premijerom.”

Srpska vlast je 15 godina pokušavala je da ga sruši, i Milošević, Koštunica i Tadić, a sada je on, direktno ili indirektno, doprineo njihovom rušenju i svima im video leđa.Mislim da bi se deo objašnjenja za srdačnost sadašnje vlasti mogao tražiti u nekim zajedničkim prijateljima i zajedničkim interesima sadašnjih čelnika u Beogradu i Podgorici“.

Na pitanje da li Đukanović potencira prijateljstvo sa Vučićem zbog njegovog renomea borca protiv kriminala i korupcije, Vukadanović je kazao da crnogorski premijer, pored ostalog, i na taj način pokušava da ublaži sliku o sebi u međunarodnoj javnosti.

„Isticanje bliskosti sa Vučićem kao aktuelnim simbolom “borca protiv korupcije” doprinosi neposredno i Đukanoviću da malo ublaži jedan deo optužbi na svojstveni račun zbog umešanosti u korupciju i kriminal.

Srbija tretira Crnu Goru kao „neki svoj deo koji je privremeno otuđen“, a Crnogorce kao „deo svog naroda, koji se samo drugačije zove“, za Dojče vele je izjavio Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

On od Vučića dobija neku vrstu tapije nevinosti od optužbi koje su na njegov račun iznosili i crnogorska opozicija i biovša beogradska vlast“, navodi Vukadinović.

On je istakao da bi se povezivanje Srpske napredne stranke sa crnogorskim premijerom moglo tumačiti kao vraćanje dugova iz vremena predizborne kampanje kada je Đukanović aktivno podržavao Nikolića i Vučića. On ne očekuje veće negodovanje srpske javnosti zbog posete Đukanovića, koji u svojim izjavama često nije štedeo srpsku politiku prema regionu.

Da Vas podsetimo:  Ukrajinska kriza je pokazala da su Srbi i dalje - tvrd orah

„Što se tiče Beograda, on je poslednjih godina progutao toliko poniženja da mu ovo sa Đukanovićevom trijumfalnom posetom samo jedan šamar više na tom dugačkom spisku. To je poniženje koji medijski dopingovana i kontrolisana srpska javnost gotovo da neće ni primetiti“, tvrdi Vukadinović.

(Vijesti-NSPM)

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime