Milo u NATO tenku: Uđi i gazi svoj narod

0
824

Rusija je pokušala da se umeša u izbore u Crnoj Gori kako bi sprečila da ona uđe u NATO, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara Džon Hefern i dodao da smatra da je cilj te kampanje očigledno promena kursa Crne Gore ka stupanju u NATO.

© AP Photo Darko VojinovicZašto Stejt department ima potrebu da se bavi ovom temom i ponovo napada Rusiju za mešanje u crnogorske izbore, koji su se desili u oktobru prošle godine, iako je Crna Gora već dva dana i zvanično članica NATO-a?

Novinar iz Crne Gore Matija Nikolić smatra da je od ove izjave visokog američkog zvaničnika zanimljivije najnovije istupanje predsednika vladajućeg DPS-a Mila Đukanovića. On je dva dana od ulaska Crne Gore u NATO konačno i javno priznao da u ovoj zemlji nema demokratije i da zapravo on vuče sve konce političke igre, kaže Nikolić za Sputnjik.

„Milo Đukanović poručuje građanima da ne prkose, jer Crna Gora istorijski, geografski i civilizacijski pripada nekim drugim zemljama, a ne Rusiji. Suština priče je u tome da je jasno kakvo je raspoloženje građana Crne Gore i da je potreban upravo ovakav medijski nastup sa svih relevantnih adresa kako bi se građani što bolje ubedili da će NATO da im donese boljitak. Poruka je i da bratska Rusija nije više bratska, da je ona pokušala da napravi stravičan, krvavi državni udar“, kaže Nikolić.

On dodaje da ovu tvrdnju potvrđuje i postnatovski nastup premijera Crne Gore Duška Markovića. I on je priznao da značajan deo građana ne želi ulazak u NATO, da zato nije bilo referenduma. Sve su demokratske tekovine potisnute, samo je ostala volja vlasti da pripada NATO-u.

„Verovatno će spin-majstori raznih medijskih kuća i sama vlast pokušavati da se na što bolji način izbore za svoje pozicije, pa čak i ovakvim stvarima, da unesu što više nemira stvaranjem antiruskog raspoloženja. Kada premijer kaže da su Rusi ti koji su želeli da nas ubede da ne uđemo u NATO, nečim što je trebalo da se završi krvavim nasiljem, to je još jedan medijski spin kojim građane Crne Gore pokušavaju da ubede da je NATO ono što im vlast govori, a to je raj“, objašnjava Nikolić.

Da Vas podsetimo:  Hrvatski mediji: Američki vojnici napravili skandal u Trogiru, prijavljeno silovanje, policija nemoćna

On dodaje da izjave crnogorskih zvaničnika da je Rusija finansijski, logistički, obaveštajno i na kraju čak i nasiljem pokušala da ubedi Crnu Goru da ne ode u NATO, nikada nisu stale, a da je ta retorika sada samo pojačana tvrdnjom da se Crna Gora konačno oduprla pritisku Rusije.

„Teško da će ova kampanja promeniti mišljenje građana Crne Gore“, zaključuje Nikolić u razgovoru za Sputnjik.

Podsetimo, ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da su saopštenja Crne Gore o mešanju Rusije u unutrašnje poslove te zemlje „beskrupulozna“.

„Pristupanje Crne Gore NATO-u neće ojačati bezbednost saveza i dovodi do dodatnih troškova zemalja-članica Alijanse“, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova te zemlje Marija Zaharova saopštila je da su optužbe na račun Rusije usmerene na pravdanje pred sopstvenim stanovništvom zbog stupanja u NATO.

Senka Miloš

www.rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime