Miloš Vučević izigrao zakon i nalog inspekcije

0
1185

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izigrao je nalog Upravne inspekcije da smeni načelnika Uprave za inspekcijske poslove Vladimira Balabana i njegovog zamenika Dejana Šijaka tako što im je zamenio mesta, odnosno funkcije, saznaje Pištaljka.

618-lead-photo-1494426977-Miloš_VučevićPotvrdu ove informacije Pištaljka je dobila od Vučevića, koji je na pitanje novinara da li su i ova nova rešenja Gradskog veća kojima su Balaban i Šijak rotirali svoja mesta nezakonita, kao što su bila prethodna, ležerno odgovorio: „Mi smo postupili u skladu sa zakonom i po nalogu inspektora, a o novim postavljenjima inspekcija može da da svoje mišljenje, pa ćemo videti“.

Umesto da ih skloni sa funkcija na koje su nezakonito postavljeni, Gradsko veće je Dejana Šijaka prebacilo sa mesta zamenika načelnika novosadske inspekcijske uprave na mesto načelnika, a njegovog dosadašnjeg šefa Vladimira Balabana na mesto zamenika načelnika. Na ovaj način obesmišljen je nalog inspekcije po kome je ta dvojica funkcionera trebalo da budu smenjena još u januaru ove godine zbog toga što su postavljeni mimo zakona, odnosno bez potrebnih kvalifikacija, radnog iskustva i konkursa, o čemu je Pištaljka već pisala.

Naime, za pozicije načelnika i zamenika načelnika Uprave za inspekcijske poslove potrebno je pet godina iskustva na radu u vezi sa inspekcijskim poslovima, pa je i novo rešenje o rokadi funkcija Balabana i Šijaka jednako nezakonito jer oni ni sada ne ispunjavaju te uslove niti su postavljeni na funkcije posle sprovedenog konkursa. Balaban je prvobitno na funkciju postavljen 10. oktobra 2012. godine, a Šijak krajem 2014. godine.

Protiv dojučerašnjeg načelnika novosadske inspekcijske uprave Vladimira Balabana u toku je postupak za zloupotrebu službenog položaja. Ročišta pred sudom u ovom postupku već dva puta su odlagana jer se optuženi Balaban nije pojavljivao iz „zdravstvenih razloga“.

Da Vas podsetimo:  Vučić i Šapić – pakt protiv Beograda

Na nezakonitosti i korupciju u Upravi za inspekcijske poslove Novog Sada ukazali su uzbunjivači uz ove uprave Marija Beretka i Zoran Pandurov koji su protiv Grada Novog Sada dobili sporove u vezi sa uzbunjivanjem. Viši sud u Novom Sadu utvrdio je da su Marija Beretka i Zoran Pandurov pretrpeli štetne radnje od svojih šefova, upravo Vladimira Balabana i Dejana Šijaka, zbog čega je gradu naloženo da im isplati odštetu od 100.000. dinara, odnosno 180.000.dinara. Marija Beretka je uz pomoć Zorana Pandurova ukazivala na to da njen šef Vladimir Balaban i njegovi saradnici ukidaju prekršajne naloge privilegovanim vlasnicima vozila parkiranim na zelenim površinama, da falsifikuju podatke kako bi službene automobile prikazali kao privatne zbog blaže kazne, kao i da predmete drže u fiokama do zastarevanja. Na suđenju Marije Beretke protiv Grada Novog Sada inspektor novosadske kriminalističke policije Dejan Korać je posvedočio da su on i njegove kolege po Beretkinoj prijavi izvršili pretres u Upravi za inspekcijske poslove i da su tamo otkrili „klasično krivotvorenje dokumentacije“.

Novak Grujić

www.pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime