Mina Ćurčić: Godina Strašnog suda

1
1660
Haradinaj i Tači / Foto: vidovdan.org

Trideset i prvog decembra ove godine Haški tribunal će i formalno prestati da radi, podsećanja radi, svečana ceremonija povodom zatvaranja ove institucije, kojoj su prisustvovali generalni sekretar UN Antonije Guteraš i holandski kralj Vilem-Aleksander, održana je deset dana ranije.

“Stvaranje Tribunala svedoči o odlučnosti međunarodne zajednice da oni koji su počinili zločine moraju odgovorati.“, rekao je tom prilikom Gutareš.

“Tribunal predstavlja novu eru u međunarodnom pravu, a njegovo nasleđe će nas sve nadživeti. Uspesi Tribunala su uspesi UN.“, tvrdi poslednji predsednik Tribunala Karmel Ađijus.

“Tribunal ima verodostojna dostignuća, koja su prevazišla sva očekivanja: van svake sumnje dokazao je da je u Srebrenici počinjen genocid.“, ponosan je Serž Bramerc, glavni tužilac. I nije na odmet napomenuti da je ovaj sud procesurirao 161 optuženog od kojih su više od polovine bili Srbi najvišeg političkog i vojnog ranga u Srbiji i Republici Srpskoj. Međutim, tek što je Haški sud zatvoren, počelo se sve glasnije govoriti o jednom drugom sudu koji bi trebalo da sudi onima koje je Tribunal u Hagu proglasio nevinima, kao što su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, ali i ostali bivši komadanti OVK. U avgustu 2015.godine Aleksandar Jablanović, tadašnji predsednik Srpske liste, izjavio je da su pojedinim srpskim poslanicima upućene pretnje ne bi li odustali od podrške formiranju specijalnog suda za ratne zločine OVK.

“U poslednjih 48 sati upućeno je nekoliko pretećih poziva pojedinim poslanicima Srpske liste u cilju zastrašivanja i odustajanja od podrške formiranju specijalnog suda za ratne zločine OVK. “, naveo je Jablanović. Naravno, sve se to dešavalo uoči sednice tzv. skupštine Kosova na kojoj je trebalo da se usvoje ustavni amadmani vezani za osnivanje specijalnog suda, iako su već tada svi rokovi istekli. Kada su kosmetski Albanci shvatili da otvorenim pretnjama ne mogu postići mnogo, pokušali su da na drugačiji način odgode odluku, odnosno zahtev međunarodne zajednice o formiranju ovog suda: na Kosovu i Metohiji, odjednom, dešavaju se masovni protesti koji su navodno imali za cilj da spreče osnivanje Zajednice srpskih opština i razgraničenje sa Crnom Gorom, što je podrazumevalo svakodnevne blokade rada tzv. skupštine Kosova, ali i hapšenje pristalica i članova pokreta “Samoopredeljenje“ koje predvodi Aljbin Kurti, koji se danas nalazi u zatvoru. Niko tada nije spomenuo Specijalni sud za ratne zločine OVK, međutim, bilo je sasvim jasno da politička kriza na Kosmetu ima pozadinu, a to je osnivanje ovog suda. Svaka sednica tzv. kosovskog parlamenta bila je obustavljena zato što su poslanici opozicije, na čijem čelu su se tada nalazali Kurti i Haradinaj, bacali Molotovljeve koktele. Ne možemo da kažemo da se Hašim Tači, koji se već skoro dve decenije nalazi na čelu kosmetskih Albanaca, nije svojski trudio da dokaže da se ne slaže sa tim što čini opozicija, jer su poslanici opozicionih stranaka, posebno “Samoopredeljenja“, redovno bili hapšeni zbog nereda u skupštini. Ipak, nakon četvrtog januara 2017.godine, situacija se promenila: Ramuš Haradinaj je uhapšen u Francuskoj po srpskoj poternici, gde je proveo četiri meseca, čekajući odluku Apelacionog suda u Kolmaru o tome da li će biti izručen srpskim pravosudnim organima.

Da Vas podsetimo:  Vladimir Umeljić: EU NIJE EVROPA, SAD NISU AMERIKA

“Mogu nas uvesti u rat, ništa drugo. Ja za druge ne znam, ali znam za sebe: ako pogreše i ako to urade, treba da budu spremni za ozbiljnije teme. Ako žele Kosovo etnički bez Srba, onda neka se šale.“, rekao je Daut Haradinaj, komentarišući navode da će njegov brat biti izručen Srbiji. Danas, skoro godinu dana nakon Haradinajevog hapšenja u Francuskoj, govori se o onome o čemu se tada ćutalo: Specijalni sud za ratne zločine OVK će početi sa radom, a kako se navodi, jedan od prvih koji će se naći na optuženičkoj klupi jeste Daut Haradinaj. Krajem novembra ove godine, uhapšen je Aljbin Kurti, ispred zgrade Skupštine Kosova. Kurti se trenutno nalazi u pritvoru, a za njegovo oslobođenje se zalaže Bedžet Pacoli, šef diplomatije tzv. Kosova. U istom trenutku, pokreće se inicijativa da se sazove vandredna sednica parlamenta u cilju ukidanja zakona o Specijalnom sudu. Ova sednica je trebalo da se održi na zahtev 43 poslanika, koji su se odlučili na ovaj korak nakon što je skupštini predata peticija u organizaciji ratnih veterana OVK sa više od petnaest hiljada potpisa. Ratni veterani zahtevaju da se proces formiranja suda, koji je već formiran, vrati na početak ili da se izvrše zakonske izmene da se za ratne zločine ne bi sudilo samo Albancima, a peticija za ukidanje pokrenuta je u trenutku kada je Specijalni sud za ratne zločine postao funkcionalan u Hagu i spreman da primi prve optužnice. Ovaj sud ima nadležnost nad zločinima protiv čovečnosti, ratnim zločinima i drugim krivičnim delima koji se povezuju sa navodima Dika Martija. Takođe, prištinski list “Koha Ditore“ je i ranije pisao da iza peticije ratnih veterana OVK stoje najviši predstavnici prištinskih vlasti: Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Da Vas podsetimo:  Kako ”genocid” da bude genocid?

“Nije bilo nemira, čemu drama, to je bila samo inicijativa poslanika. Nema tajni, pa peticija se potpisivala na trgu “Majka Tereza“. Ja sam bio protiv i ostajem pri tome-Specijalni sud je loš, poruka koju šalje nije dobra za našu zemlju. Više je to medijska igra, nego nešto što je nekoga stvarno uznemirilo. Zemlja treba više da se brani.“, poručio je Daut Haradinaj, dodajući da se “odnos sa međunarodnom zajednicom ne kvari nakon toliko godina prijateljstva.“.

“Mi mnogo poštujemo prijatelje i čitavog života ćemo im biti zahvalni na onome što su učinili za nas. Individualne presude neće doneti pravdu Kosovu. Alijansa za budućnost Kosova(AAK) nije menjala svoj stav, mi smo bili protiv i ostajemo protiv. U ovom slučaju, neko pokušava da ovaj sud pretvori u sud za pojedince, što je pogrešno. Ja sam bio vojnik božije vojske koja je pala za Kosovo!“, nastavio je on, napomenuvši da će se “instrument OVK ponovo aktivirati na Kosovu kada bude počelo hapšenje za Specijalni sud“.

“Ja nisam deo ratnog krila, ja sam građanin Kosova. Moje najveće dostignuće je rat. Ja sam otvoren i uvek spreman da podržim drugove. OVK nije počinila zločine, Srbija je počinila zločine.“, objasnio je Daut Haradinaj. Sa druge strane, Kujtim Šalja, poslanik Liberalno demokratske partije Kosova koju predvodi Isa Mustafa, tvrdi da “ukidanje Specijalnog suda može da ojača Rezluciju 1244“.

“Rezolucija 1244 može da ojača. Ova rezolucija uvodi u igru one zemlje koje nisu naši partneri i prijatelji naše nezavisnosti.“, tvrdi Šalja, imajući u vidu činjenicu da se u dijalog Beograda i Prištine može uključiti i Ruska Federacija. Očigledno, Srbi ne treba da se zavravaju, niti prerano raduju: Specijalni sud za zločine OVK nije formiran radi pravde, već zato što je neophodno da među Albancima sa Kosmeta dođe do smene generacija, odnosno potrebno je ratne profitere, koji se danas nalaze na čeli kosmetskih Albanaca, zamene oni lideri koji nemaju krvave ruke do lakata i ne važe za kontroverzne biznismene, ali bez obzira na to, očigledno da se među Albancima sa Kosmeta odavno zna ko će se naći na optuženičkoj klupi, pa i ko će političku, ali i ratnu karijeru, okončati kao ratni zločinac, ali i ko će nekako uspeti da osvetla obraz, bez obzira na to što je činio tokom ratnih sukoba na Kosmetu; Jasno je da je sukob na liniji dva lidera, ali i dva plemena, Tači i Haradinaj, dostigao svoj vrhunac: trenutno se vodi bitka oko toga ko će opstati, a ko propasti, odnosno ko će se naći se među onima koji su optuženi za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom što ujedno znači da će otići u politički zaborav. Sa druge strane, činjenica da je Rusija spremna da se uključi u pregovore koji se vode između Beograda i Prištine, naročito ako isto učine SAD. Sa druge strane, Donald Tramp, predsednik SAD, rekao je da ko glasa protiv SAD, ostaje bez finansijske pomoći.

Da Vas podsetimo:  Oni ne znaju da se stide!

“Uzimaju od nas stotine miliona, pa čak i milijarde dolara, a onda glasaju protiv nas. Neka glasaju protiv nas, sačuvaćemo puno novca. Nije nas briga.“, zapretio je Tramp zemljama koje su glasale za rezlociju Ujedinjenih nacija usmerenu protiv njegove odluke da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela. Odavno je poznato da SAD finanisraju veliki broj NVO koje deluju na teritoriji Srbije, a koje lobiraju za nezavisnost Kosova, pa se postavlja pitanje šta će se desiti ako odjednom izostane ta podrška od strane SAD, jer je Srbija među onim zemljama koje su u Generalnoj skupštini UN glasale za poništenje američkog priznavanja Jerusalima kao prestonice Izraela. No, to će se tek videti u godini koja je pred nama-Kosovo i Metohija, srpska teritorija okupirana od strane SAD i albanske manjine, možda postane ono što niko nije mogao naslutiti da će postati-ničija zemlja.

Mina Ćurčić

vidovdan.org

1 KOMENTAR

  1. Против Трамповог признавања Јерусалема као израелске престонице гласали су не само највећи амерички савезници, као Британија, Јапан и Немачка, него и америчке марионете, као балтичке земље, Бугарска, Албанија и Србија. Само девет земаља – само 7 ако изузмемо САД и Израел – за које већина људи или није чула, или не зна где су, је подржало Трампа. У самом Савету безбедности од 15 гласова само један (САД) је био за. Не да је очигледно, него боде очи да је Трамп, тј. америчка „дубока држава“ желела да креира конфронтацију са УН, и савезници – и марионете – су јој у том здушно помогли. Дневно-политички разлог је повећање популарности Трампа међу републиканским бирачима (који су у начелу за подршку Израелу, а против УН и америчке финансијске „помоћи“ другим земљама), али ја мислим да је прави разлог нешто много веће. „Дубока држава“ је закључила да јој овакве УН у промењеном односу снага више сметају него користе, и ово је само први потез у већ испланираном сценарију да се оне маргинализују или промене по њеном укусу. Време ће показати о чему се ради, али не мислим да НВО и други на америчком платном списку у Србији, и ван ње, имају разлога да се забрину због ове епизоде.

    Успут, Трамп који је многима продао причу како воли своју земљу и амерички народ, управо је потписао пореску реформу којом се још више фаворизују најбогатији – тј. „дубока држава“…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime