Mina Ćurčić: Zašto se Albanci plaše unutrašnjeg dijaloga o Kosovu?

0
1192

Kada je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić,  u autorskom tekstu za list “Blic“ objasnio “zašto nam je potreban dijalog o Kosovu“, pozivajući građane Srbije “da se pogledaju u ogledalo, hrabro i jasno vide sve ožiljke i nedostatke na sopstvenom licu, ali i da pokušaju da zaleče ono što je moguće u očaju ne odustajući od sebe zbog problema sa kojim se suočavaju.“, srpska javnost je burno reagovala.

“Vreme je da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak, da pokušamo da budemo realni, da ne dopustimo sebi da izgubimo ili predamo ono što imamo, ali i ne da čekamo da će nam u ruke doći ono što smo odavno izgubili…“, između ostalog naglasio je Vučić.

Najava o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji izazvala je oštre reakcije u javnosti: spremnost za dijalog su izrazili samo Demokratska stranka Srbije i Narodni slobodarski pokret.

“Dijalog nema smisla nakon potpisivanja Briselskog sporazuma. Potpisivanjem Briselog sporazuma su onemogućili da se izborimo za ono što je do tada bilo moguće. Sada smo pred svršenim činom i svaki razgovor na tu temu služi samo  podeli odgovornosti i zamazivanju očiju javnosti da postoji bilo kakav dijalog sa ovom vlašću.“, naveo je Boris Tadić predsednik Socijaldemokratske stranke.

“Ne želimo da učestvujemo u Vučićevim medijskim i pozorišnim predstavama. Mada osećam određeno zadovoljstvo da mu u lice ponovim ono za šta sam dobio više opomena i kazni na sednici Skupštine Srbije: da je izdao Kosovo i da će pred budućim generacijama biti obeležen kao-veleizdajnik.“, izjavio je Boško Obradović, dodajući da “predsednik države sada pokušava da pripremi teren za to da Kosovo dobije stolicu u UN, kao i da je na red došlo javno međunarodno priznanje lažne države Kosovo od strane naših vlasti“, ali i da pokušava da “u sopstvenu izdaju Kosova uvuče i druge delove srpskog društva“.

Da Vas podsetimo:  DNEVNIK SRBINA IZ HRVATSKE

U čitavoj toj gužvi, raspravi oko toga ko je veći tj. manji izdjanik Srba sa Kosmeta, reklo bi se da smo zaboravili nešto vrlo važno: šta Albanci sa Kosova i Metohije misle o unutrašnjem dijalogu o Kosovu. Negde bi bilo očekivano da Albanci sa Kosmeta pozdrave otvaranje unutrušnjeg dijaloga, nadajući se da će ishod biti ono za šta se već dugo bore: priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije. Ipak, rekacija bila sasvim suprotna. Šaban Murati, politički analitičar, pozvao je Albance iz Prištine, ali i Tirane da “ne aplaudiraju Vučiću pre vremena, nego da ostanu mirni i sačekaju da prizna Kosovo“

Šaban Murati: Tvrdi da Vučić “prodaje maglu“
“On ima većinu u parlamentu, apsolutnu kontrolu nad svim državnim mehanizmima kao što su vojska, policija, tajne službe, mediji, naučne institucije, civilno društvo i SPC. Naivno je misliti da Šešelj ne bi priznao Kosovo. Ključ je da traži priznanje od Srbije. Ova taktika se zove diplomatija. Nije mnogo ubedljiv, jer u svom autorskom tekstu nastavlja da koristi termin “Kosovo i Metohija“. Ne uliva poverenje, jer ne tako davno, samo deset dana pre objavljivanja pomenutog teksta, na sastanku sa grčkim premijerom Aleksandrom Ciprasom, on se zahvalio Grčkoj jer nije priznala Kosovo. Srbija je saterna uza zid od strane EU, ovu tešku situaciju pokušavaju što skuplje da prodaju, ali ni Tirana ni Priština nemaju nijedan razlog da kupuju diplomatski vazduh.“, objasnio je Murati, očigledno imajući u vidu i izjavu Edija Rame koji je naglasio da “oseća Vučićev bol i odlučnost da reši da reši kosovski problem“, kao i da “kada je odlučio da se sam stavi u Vučićeve cipele, shvatio je da je mnogo lakše da se priča šta treba da se uradi.“. Edita Tahiri, ministar za dijalog u tehničkoj vladi Kosova, inicijativu o unutrišnjem dijalogu ocenila je kao “pokušaj da se stvori novi imidž Srbije u svetu, a da se to radi u trenutku kada Srbija očekuje isporuku oružja od svog glavnog političkog saveznika-Rusije.“.

Da Vas podsetimo:  Les tvrdi da je Srpska propustila priliku za Trampove vladavine. ali – biće i nova

“U isto vreme, bez obzira na ovu izjavu za domaću potrošnju u Srbiji svi srpski zvaničnici na privatnim sastancima bi trebalo da priznaju da je Kosovo nezavisna država i sve urade kako bi im bilo lakše da se oslobode tereta koji imaju u svom Ustavu.“, izjavio je Hašim Tači.

“Tekst predsednika Srbije o početku unutrašnjeg dijaloga o Kosovu može da bude između ostalog fatalan za integritet i suverenitet Kosova. On se ne obraća Kosovu, već delu Srbije na Kosovu, posebnoj konstrukciji iz Beograda koja se formira kroz “Asocijaciju Zajednice srpskih opština“  i  to je poslednji korak ka teritorijalnoj podeli Kosova“,  objasnio je Ibrahim Beriša albanski sociolog i univerzitetski profesor sa Kosmeta. Takođe, u albanskim medijima se postavlja pitanje “kako to Srbija namerava da prizna Kosovo kada čini sve da Kosovo ne dobije stolicu u UN“, kao i “da se svojski trudi da spreči formiranje Vojske Kosova“

Ibrahim Beriša: dijalog o Kosovu fatalan za Albance sa Kosmeta

Početkom tekuće godine, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u otvorenom pismu jasno je stavio do znanja prištinskim vlastima da Atlantski savez neće podržati transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku bez ustavnih promena, tako da je ideja o formiranju vojske Kosova propala iako je Hašim Tači obećao da će podneti ostavku u slučaju da ne bude uspeo da formira kosovsku vojsku. Emanuelj Demaj, vršilac dužnosti spoljnih poslova, povodom glasanja za članstvo Kosova u Intrepolu, izjavio je da “postoji mogućnost odlaganja glasanja za sledeću godinu. Odlaganje glasanja zatražile su zemlje koje podržavaju Kosovo.“, dodajući da iako razlozi nisu poznati, razlog nije nedostatak glasova ali i da “očekuje sastanak Generalne skupštine Interpola“. Poznavaoci političkih prilika na KiM tvrde da su se vrše sve veći pritisci na Ramuša Haradinaja da za dobrobit Kosova odustane od kandidata za premijera.

Da Vas podsetimo:  “Krvavi katolički Uskrs”: uzrok rekonstrukcije HDZ

“Ja sam ubeđen da je gospodin Haradinaj spreman da razgovara o vladi nacionalnog jedinstva kako bi došao do kompromisa koji omogućava formiranje institucija. Verujem da je došlo vreme da se tako nešto uradi ili će narod ponovo izlaziti na izbore.“, objasnio je Haki Abazi, politički analitičar iz Prištine, a preneo prištinski dnevni list “Teljegrafi“. Očigledno da kosmetski Albanci više nisu sigurni da li će imati podršku SAD kao i kako će ta podrška izgledati u budućnosti, pa se trude da ostave utisak da od Beograda ne žele ništa manje od priznavanja nezavisnosti. Jasno je da postoji strah od pogrešne odluke koju bi mogli da donesu u trenutku kada njihovi saveznici i zaštitnici ne mare previše za njih. Sa druge strane, kosmetski Srbi, naročito oni koji žive južno od Ibra, sa razlogom brinu, jer “ako ne treba da se nadamo da će nam se u ruke vratiti ono što smo odavno izgubili“ jasno je da će o sudbini Srba koji žive u pretežno albanskom okruženju odlučivati Albanci.

A nama ostaje da se nadamo da predsednik Srbije zna šta radi.

Mina Ćurčić

vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime