Minimalac je bio 15 i po hiljada pre nego što sam postao predsednik Vlade

Predsednik Srbije o minimalnoj zaradi (Izvor: „Ćirilica”, TV Happy, 5. jul 2021. godine)

0
191

„Lakše je da se živi sa 35 hiljada, nego sa 15 i po hiljada dinara, koliko je bilo pre nego što sam postao predsednik Vlade (…) 15 i po hiljada je bio minimalac pre sedam, osam godina”

„Ko u Srbiji uspe da uštedi bilo šta od minimalca zaslužuje Nobelovu nagradu za ekonomiju i mesto ministra finansija”rekao je glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk za Istinomer u septembru 2018. godine.

Kako građani žive i preživljavaju sa minimalnom zaradom, Istinomer je već pisao, a ovoga puta proveravali smo brojke koje je saopštio predsednik Aleksandar Vučić tokom višečasovnog gostovanja u emisiji Ćirlica. Tom prilikom, najavio je „značajno povećanje“ plata i obećao da će se do kraja godine doneti odluka i o povećanju minimalne zarade.

„Pokušaćemo, razgovarao sam sa Anom i Sinišom tri dana, tri dana smo mi sedeli (…) i razgovarali o tome šta da radimo sa minimalcima i platama. Želimo da minimalac povećamo tako da pokušamo da on bude više, ako smem da kažem u ovom trenutku, od 35 000 dinara“.

Ovo obećanje o povećanju minimalne zarade ispratio je i ono učestalo – „prvi put u istoriji Srbije“.

„Što bi značilo prvi put u istoriji Srbije da onaj ko ima minimalac u Srbiji nema platu ispod 300 evra. (…) Lakše mu je da živi sa 35 000, nego sa 15 i po hiljada dinara, koliko je bilo pre nego što sam postao predsednik Vlade, 15 i po hiljada je bio minimalac“, rekao je predsednik.

I onda podsetio”:

„To je drastično pomeranje standarda i posebno smo brinuli o siromašnim ljudima, o ljudima koji su imali najniži standard, tim ljudima koji su počeli sa 15 i po hiljada pre sedam, osam godina da danas dođu do 35  hiljada to je ogromno povećanje, to je 130 posto“, naglasio je Vučić.

Da Vas podsetimo:  Vakcine ne izazivaju sterilitet

Istinomer je proverio sve ove tvrdnje.

Dakle, trenutno, minimalna neto zarada u Srbiji iznosi: 32.371,68, odnosno minimalna cena rada po satu iznosi 183,93 neto.

Aleksandar Vučić je postao predsednik Vlade nakon pobede Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima 2014. godine, Vlada je formirana u aprilu te godine.

 

Minimalna neto zarada u aprilu iznosila je: 20.240,00 dinara, a cena rada po satu je koštala 115,00 dinara.

Podsetimo, 24. septembra 2014. godine upravo Vlada koju je predvodio Vučić donela je odluku da se od januara 2015. godine povećala minimalna cenu rada po satu na 121 dinar. Aleksandar Vučić u svom gostovanju tvrdi da je minimalna zarada bila 15 i po hiljada i to pre sedam ili osam godina.

Međutim, taj iznos poslednji put je bilo isplaćen kao minimalna zarada u feburaru 2011. godine. 

Povodom praznika rada, Mario Reljanović, naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo, rekao je za Istinomer da je poražavajuća činjenica da radnik koji radi sa punim radnim vremenom može vrlo lako da bude u riziku od siromaštva

“Najsvežija istraživanja pokazuju da je minimalna zarada u Srbiji, kao i u regionu, nedovoljna da pokrije najosnovnije potrebe porodice, čak ne doseže ni do trećine potrebnih sredstava za redovan život”, rekao je Reljanović.

 

Autor: Nikolija Čodanović

IZVOR: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime