Minimalna zarada i izmene zakona o radu

0
1127

Socijalno ekonomski savet za teritoriju Republike Srbije je izmišljeni organ koji radi na štetu zaposlenih u Republici Srbiji. Pregovori između sindikalaca , poslodavaca i predstavnika Vlade Republike Srbije za utvrđivanje minimalne cene rada, jeste režirana predstava koja služi isključivo za dalje bogaćenje tajkuna i privrednika u Republici Srbiji , a na teret radničkog znoja i potcenjene minimalne cene rada. Sada imamo situaciju , gde predstavnici poslodavaca u socijalno-ekonomskom savetu tvrde da će povećanje minimalne cene rada da izazove bankrot i neodrživo poslovanje , a u isto vreme smo svedoci da se ti privrednici enormno bogate, kupuju pokretnu i nepokretnu imovinu. Naravno političari u pitanje porekla imovine i enormnog bogaćenja privrednika u Republici Srbiji ne diraju, jer će onda izostati obavezne donacije za izborne kampanje , tako da se kola slamaju na zaposlenome koji primi bednu minimalnu zaradu. Sindikalci čuvaju svoje privilegije koje imaju i nemaju nameru da ulaze u sukob sa poslodavcima i političarima, iznošenje njihovog mišljenja je više kozmetičkog karaktera.

Jedino pravo rešenje jeste izmena Zakona o radu Republike Srbije člana 112 sa jednostavnom izmenom Član 112 da ubuduće glasi Minimalna neto zarada za tekući mesec se utvrđuje u visini vrednosti minimalne potrošačke korpe utvrđene za prethodni mesec.

Na taj način biće omogućeno da radnici počnu normalnije da žive , što znači , ako je utvrđena minimalna vrednost potrošačke korpe za mesec jul 2017 god. 36.069,32 dinara isto toliki je i iznos minimalne neto zarade za mesec avgust 2017 god.. Kada u Republici Srbiji zauzme neka politička partija jasan stav po tom pitanju onda će se ta politička organizacija moći smatrati nosiocima realnih promena koja omogućava dostojanstvenu minimalnu socijalnu pravdu, a takva odluka bi široko otvorila vrata za reformu poreskog i penzionog sistema. Tržište bi samo bez veštačkih i režiranih pregovora u socijano ekonomskom savetu određivalo i diktiralo minimalnu neto zaradu u Republici Srbiji, koja bi bila pravednija od one koju servira socijalno ekonomski savet.

Da Vas podsetimo:  ODLAZAK POSLEDNjEG VOZA

Aleksandar Raković iz Aranđelovca

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime