Ministar obrazovanja beži od pitanja o plagijatu

1
1056

Kolika je kukavica novi ministar obrazovanja Srđan Verbić dokazuje činjenica da na svako pitanje u vezi sa lažnim doktoratima nevešto izbegava suočavanje. Očito je da je Verbić pod velikim pritiskom Aleksandra Vučića koji ne želi da prizna da je njegov najbliži saradnik Nebojša Stefanović plagirao doktorat. Isto nam je, bio on stranačka ili nestranačka ličnost.

srdjan-verbic-kukavica-teleprompter

Srđan Verbić

Kada je Srđan Verbić, čovek koji je učestvovao u radu Istraživačke stranice “Petnica”, postavljen na mesto ministra obrazovanja kao nestranačku ličnost, javnost se na neki način smirila. Pored nesposobnosti Žarka Obradovića i ispada Tomislava Jovanovića, nadali smo se da će ovaj “petničar” uspeti da se izbori za kvalitetan obrazovni sistem bez mešanja politike.

Ironija, Verbić radi u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Međutim, veoma brzo nakon formiranja nove vlade, dokazao je da nije ništa bolji od bilo kod drugog Vučićevog pijuna.

Stav i karakter su kvaliteti koje ovaj čovek ne poseduje.

Osvrnimo se na nekoliko njegovih izjava u vezi sa lažnim doktorskim disertacijama. Kada je prvi put objavljeno da je Nebojša Stefanović plagirao doktorsku disertaciju, Verbić je veoma primitivno pokušao da umanji značaj situacije.

Verbić je tada izjavio da ova država “ima većih problema od plagijata”. Da li je to odgovor ministra obrazovanja na navode o plagijatima visokih državnih funkcionera?

Kakvu to poruku šalje ostalim studentima koji vredno rade na sticanju validne i legitimne diplome? Svima nam je jasno da se Verbić neće baviti pitanjima energetike, ali ovaj problem je u njegovom domenu i u obavezi je da se uključi u njegovo rešavanje. Ali kako? Vidi se ko ga vuče za njegovu minđušicu.

Dalje, zbunjeni ministar izjavljuje da se “ministarstvo ne bavi pojedinačnim slučajevima”. Ne razumemo šta nije jasno? Ovo nije bilo kakav “pojedinačan slučaj”. Ovo je slučaj kada je visoki državni funkcioner plagirao doktorsku disertaciju. Doktorsku disertaciju, ministre. Nije prepisao kontrolni od drugara iz klupe u petom razredu, nego je plagirao doktorski rad! Drugo, to je sve omogućeno na najvećem privatnom univerzitetu.

Da Vas podsetimo:  NATO UBIJANjE SRBA PRAVDA IMUNITETOM: Sramna odbrana zapadne alijanse na tužbu za korišćenje osiromašenog uranijuma

Međutim, kada Vučić kaže ne, to onda znači ne. Možda bi ministar i učinio nešto, ali progovori li protivno Vučićevoj volji, zna on jako dobro gde bi završio.

Kada su ga novinari u Leskovcu pitali da prokomentariše plagijat Nebojše Stefanovića, šta je učinio Verbić? Verbić je prekinuo pres konferenciju jer se novinari nisu pridržavali “protokola”.

Kukavica.

Imajući u vidu to da Verbić nije posebno oratorski nadaren, nije ni čudo što je pobegao. I da je ostao, šta bi rekao novinarima? Jedino mu je preostalo da prizna da je Nebojša Stefanović plagirao doktorski rad. Zna Verbić jako dobro cenu istine dok sedi u Vučićevom krilu.

Zašto je problem suočiti se sa istinom? Verbić je “naučnik”. Neka smisli konkretne argumente pa neka argumentovano stane u odbranu kolege Stefanovića.

Pardon, nisu kolege jer je Verbić samo magistra fizike.

teleprompter

1 KOMENTAR

  1. 2011. godine na osnovu kopija izveštaja prosvetnog inspektora o izvršenom inspekcijskom pregledu, javno sam izneo da treba da se proveri diploma sa Megatrenda na ime Branislava Cakića, uz pomoć koje je primljen na radnom mestu nastavnika informatike i računarstva u OŠ „Hajduk Veljko“ i OŠ „Desanka Maksimović“ u Zaječaru. Onda su usledili pritisci i pretnje da li i ko meni daje pravo da smem da iznesem, jer je u to vreme ministar prof dr. Žarko Obradović bio profesor na Megatrendu. I ako je za proveru potrebno samo dan, dva, tek posle dve godine posle upornog pisanja resorno ministarstvo se oglasilo da je diploma Branislava Cakića sa Megatrenda proglašena NEVALIDNOM.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime