Ministar smenio direktorku, ona se vratila na posao i opet se KANDIDUJE

0
1064
M. Šarčević / Foto: YT Screenshot

Ministar prosvete Mladen Šarčević 4. oktobra smenio je direktorku Osnovne škole „Miloje Zakić“ u Kuršumliji Radicu Jović jer nije prijavila vršnjačko nasilje u školi, a ona se opet kandidovala za istu poziciju. Ona je posle zvanične objave o smeni, ubrzo vraćena na posao i trenutno je direktor u istoj školi!

– Apsolutno ne postoji nikakvog zakonskog osnova da je i dalje na toj funkciji, a posebno ne da se prijavi na konkurs koji je 20. maja raspisan i opet kandiduje – kazao nam je Goran Stojković, bivši sekretar ove škole koji je trenutno u sudskom sporu, pošto je, kako kaže nezakonito smenjen.

On dodaje da je njena kandidatura dokaz političke moći lokalnog SNS i nepoštovanja zakona.

Direktorka „zauzeta“

Radica Jović nije želela da komentariše svoju ponovnu kandidaturu za direktorsku fotelju. Kada smo je pozvali i čula da je zove novinar, samo je kratko rekla da je „zauzeta i da nema vremena“.

Priča o ovoj školi počinje krajem septembra, kada je u dvorištu škole mališan pretrpeo vršnjačko nasilje, što je ustvrdila i vanredna inspekcijska kontrola. Zatim je 4. oktobra ministar Šarčević direktorku razrešio dužnosti i to je objavljeno na zvaničnom sajtu ovog ministarstva.

– Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora u OŠ „Miloje Zakić“ u Kuršumliji razrešio je direktora Radicu Jović. Na osnovu činjenica utvrđeno je da su kvalifikovane povrede zakona kao posledica propuštanja direktora da preduzme radnje i mere iz svoje nadležnosti – navedeno je na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete, kao obrazloženje za njenu smenu.

– Utvrđeno je da direktor škole nije sprovodio mere za bezbednost i zaštitu dece i učenika i nije preduzimao blagovremeno odgovarajuće mere u slučajevima povrede zabrana iz člana 110-113. Zakona – dodaje se na sajtu Ministarstva.

Da Vas podsetimo:  Radnici siti političkih tema i gladni osnovnih potreba

Smenjena i vraćena na posao

Ipak, posle dve nedelje, možda i manje, ona je vraćena na isto mesto.

– Na volšeban i neverovatan način koji nije zasnovan na zakonu, ista direktorka je vraćena na dužnost u školu iako nikada i nikom nije dostavljen na uvid razlog i akt kojim bi taj postupak bio opravdan. A nemoguće bi i bio zakonski obrazložen i opravdan – dodaje Stojković.

Iako je sve to prošlo ispod žita i bez pompeznih medijskih naslova, ono što je potvrđuje da je neko izvan zakona je ponovna kandidatura Radice Jović za isto mesto!

S. M.
Izvor: Direktno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime