Ministar za nerviranje opozicije u Vranju: Pravite decu, novac nije faktor

1
526
Radomir Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiju; Foto: printscreen

VRANJE – Ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović sastao se juče sa gradskim vrhom, a zvaničan cilj posete je povećanje nataliteta. Ulazak Dmitrovića u Vladu Srbije obeležile su negativne reakcije, jer je “iznervirao” veliki deo javnosti, pogotovo na Twitter-u čiji je i sam strastveni korisnik. Zameraju mu ratno huškanje, širenje govora mržnje i retorike iz ’90-ih, mobing, netrepeljivost prema susednim narodima. Sa sastanka poručuje: pravite decu, novac nije faktor, dok pohvaljuje napore Grada koji izdvaja desetine miliona za proaktivnu “bebi” politiku.

Dmitrović je u pratnji pomoćnika Gorana Mandića razgovarao sa gradonačelnikom dr Slobodanom Milenkovićem, gradskim većnicima Danijelom Milosavljević i dr Aleksandrom Stajićem. Poručio je da smo prošle godine u odnosu nataliteta i mortaliteta “izgubili grad veličine Aranđelovca ili Šapca, oko 45.000 ljudi”, uz komentar da je situacija ista “u Evropi i svetu”.

“U najbogatijim zemljama Evrope, stopa rodnosti ne prelazi 1,8 a u Srbiji je 1,5. Po tome se vidi da novac ne rešava problem nataliteta i da nije odlučujući faktor” – rekao je Dmitrović, prenosi gradska Press služba.

Ističe da je menjanje svesti stanovništva o povećanju nataliteta važnije, uz stvaranje boljih uslova, u smislu uređenja infrastrukture. Strategija ministra Dmitrovića, bar na osnovu Twitter objava, je – ne graditi višespratnice u “BG, NS, Nišu, Kragujevcu, Vranju, Pirotu…” jer se posle “velikih stradanja Srbija biološki oporavljala na selu”, a svaka nova višespratnica “gasi ognjišta po Srbiji”.

Sa tim se možda ne bi složili mladi parovi koji iščekuju povoljniju cenu nekretnina, kako bi se skućili i skrasili upravo u tim višespratnicama.

Grad Vranje ima proaktivnu bebi-politiku

Kako je saopšteno iz Gradske službe za odnose sa javnošću, u 2020. godini je u vidu jednokratne pomoći za novorođenčad isplaćeno 7,7 miliona dinara, a pet parova je preko Programa podrške za vantelesnu oplodnju dobilo pomoć od po 300.000 dinara.

Od 2012. godine, rođeno je preko četrdesetoro dece čijim je roditeljima Grad Vranje pomogao na osnovu pomenutog Programa.

Boravak u nekoj od jedinica Predškolske ustanove Naše dete je besplatan za svako treće i naredno dete u porodici, za šta je tokom 2020. godine, za boravak 169 mališana, Grad izdvojio 9 miliona dinara. Dalje se navodi da se za 6 porodica sa trojkama i duplim blizancima izdvaja po 12.000 dinara na mesečnom nivou, a svake godine se doniraju auto-sedišta za novorođenčad.

Da Vas podsetimo:  O nezavisnosti Srbije

“Ministar za nerviranje opozicije”: Ratko huškanje niko ne može da dokaže

Kako je za portal Slobodna reč nakon predstavljanja nove Vlade istakao politički analitičar Boban Stojanović, “jedino logično” u celom novom sastavu Vlade je dodeljivanje ovog resora upravo SPAS-u Aleksandra Šapića, čiji je član Dmitrović, jer “ide sa njihovim programskim načelima” i pokušajima pozicioniranja ove stranke kao konzervativne, patrijarhalne, patriotske priče. Međutim, smatra da je razlog za njegovo postavljanje na čelu ministarstva koje će se starati o porodici i deci drugačiji:

Dmitrovića kao pojedinca svrstavam u kategoriju svih onih “ministra za nerviranje”, pre svega opozicione “tviter javnosti”, jer je to jedina stvar koja je njega preporučila da bude na ovoj poziciji – rekao je Stojanović.

Mobing, širenje govora mržnje i retorika ’90-ih

Savetnica za pitanja procesa EU integracije u YUCOM-u (Komitet pravnika za ljudska prava) Jovana Spremo, ističe da je Dmitrović poznat po mizoginim stavovima, govoru mržnje, nepriznavanju prava LGBT+ osoba i “izrazito negativnim stavovima prema susednim narodima” te je njen stav nakon formiranja nove Vlade bio da on “teško može adekvatno voditi resor zadužen za brigu o porodici, deci i demografiji”.

Podsetila je u razgovoru za Slobodnu reč na reakciju YUCOM-a na delovanje Dmitrovića tokom 2016. godine, kao urednika Večernjih novosti, i upozorenja da je “vlast ostala nema” na korišćenje govora mržnje, proglašavanjem članova novnarskog udruženja “antisrbima, koje finansiraju ustaše”. Nakon što su reagovala novinarska udruženja i pravnici za ljudska prava, Dmitrović je na Twitter-u poručio:

“Da li ste svesni da niko na sudu ne može da dokaže ‘ratno huškanje’”.

Godinu dana kasnije je osuđen zbog mobinga. Novinar Srđan Škoro dobio je presudu protiv Dmitrovića i Novosti, zbog nezakonite smene sa mesta šefa deska 2014. godine. Škoro je kao razlog za smenu naveo gostovanje u Jutarnjem programu RTS-a aprila 2014. godine, kada je “izneo kritičke ocene” o kadrovskim rešenjima Vlade Srbije, koja je tog dana trebalo da položi zakletvu.

Škoro navodi da je Dmitrović na pitanje koji je razlog smene odgovorio: “Morao si da vodiš računa šta ćeš da kažeš na RTS-u, jer smo mi vladin list. Inače, bolje da ne kažem ko me je sve zvao zbog tvojih izjava“.

Dmitrović i izbacivanje govora mržnje iz institucija

Ministarstvo koje Dmitrović vodi bavi se pitanjima sistema porodično-pravne zaštite, braka, populacione politike, planiranjem porodice, unapređenjem i razvojem demografske politike, politike nataliteta i kvaliteta i produžetka života, kao i reproduktivnim zdravljem.

Da Vas podsetimo:  O Dari i Dijani iz drugog ugla

Jovana Spremo je ranije istakla da odabir “ovakve osobe za ministra” mora da se dovede u kontekst obaveza države Srbije koje ona preuzima na svom putu ka Evropskoj uniji, koje podrazumevaju i osnaživanje položaja LGBT+ osoba, osnaživanje nacionalnih manjina, kojih u Srbiji ima 22, ali i ravnopravnosti polova.

Izvor: Slobodna reč

1 KOMENTAR

  1. Kakva su nam porodilista i tretman poridilja u njima.Da li danas buduca majka moze bezbrizno na porodjaj , kakvi uslovi za boravak zena u porodilistima, kolika nam je smrtnost na porodjajima, kalav je kvalitet vantelesne oplodnje zena i na kraju svako dete koje se rodi je ogroman trosak za porodicu i kasnije za podizanje i skolovanje.
    To je kod nas na nanizem nivou u evropi i svetu alo 21 vek ….o cemu vi pricate. Drustvo o tome nista nije uradiolo ama nista.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime