Ministarka spoljnih poslova Kosova: Vučić priprema vojnu agresiju na Balkanu, baš kao i Putin u Ukrajini

0
88

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala rekla je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da predsednik Srbije Aleksandar Vučić priprema vojnu agresiju na Balkanu, baš kao i Vladimir Putin u Ukrajini.

Foto: Bernd Untiedt, Germany – Vlastito djelo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46303

Ona je na sednici SB UN na kojoj se razmatra šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu rekla da je predsednik Srbije najavio nestabilnost krajem meseca kada će biti završen prelazni rok za zamenu nelegalnih registarskih tablica sa legalnim.

Gervala je dodala da je 90 odsto automobila na Kosovu promenilo registarske tablice, a prema njenim rečima, Srbi ekstremisti brutalno prate i zastrašuju svoje sugrađane paljenjem automobila onih koji su menjali tablice.

„Srbija preti lokalnim Srbima koji prihvataju kosovske tablice. Neki od automobila ovih građana su već izgoreli samo zato što su prihvatili registarske tablice. Savet bezbednosti ne bi trebalo da ignoriše ovu činjenicu“, rekla je ona.

Ona je dodala da su od međunarodne zajednice tražili da zaustavi Srbiju zbog podsticanja nasilja krajem ovog meseca.

„Upravo je sekretar Stoltenberg sprečio Vučića da podstakne destabilizaciju. Pretnja nestabilnosti mira dolazi sa jedne strane. Kosovo nije pretilo, već je insistiralo da se Srbija pridržava sporazuma koji je sama potpisala“, rekla je ona.

Rekla je da je Vlada Kosova uspostavila reciprocitet u ličnim dokumentima i registarskim tablicama i da „to nije agresija“.

Optužila je Srbiju da destabilizuje situaciji u regionu, posebno kada je u pitanju Kosovo.

Prema njenim rečima aktuelni predsednik Srbije je bio deo Miloševićeve propagande, koji je u Skupštini Srbije izjavio: „Na svakog ubijenog Srbina ubićemo 100 muslimana“.

„Međunarodna zajednica je uznemirena da ideologija ‘srpskog sveta’ na Balkanu može da dovede do novih ratova. Vučić priprema vojnu agresiju na Balkanu, baš kao i Putin“, rekla je Gervala.

Ona je spomenula mnogobrojne vojne manevre koje je Srbija organizovala zajedno sa Rusijom poslednjih godina.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime