Ministarstvo pravde za Insajder.net: Poslaćemo zahtev za izručenje Haradinaja u što kraćem roku

0
856

2017-01-07_050746„Zahtev za izručenje još nije poslat iz proceduralnih razloga, ali biće poslat u što kraćem roku“, rečeno je u Ministarstvu pravde.

Podsetimo, francuska policija je na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija u sredu uveče uhapsila predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Francuski apelacioni sud je sinoć saopštio da će Haradinaj ostati u pritvoru sve dok Srbija ne podnese zvaničan zahtev za izručenje.

Poternicu za Haradinajem Srbija je izdala 2004. zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

Rukovodilac Tužilaštva Srbije za ratne zločine Milan Petrović izjavio je za Insajder.net da su protiv Haradinaja prikupljeni dodatni dokazi koji omogućavaju i proširenje istrage.

Haradinaj je i 2015. uhapšen po poternici Srbije na aerodromu u Ljubljani, u Sloveniji, ali je posle nekoliko dana oslobođen.

„Sudije u Francuskoj nisu politički pioni“

Ivica Mladenović, urednik srpskog izdanja Le monde Diplomatique, koji trenutno boravi u Francuskoj, kaže za Insajder.net da je teško očekivati da će Haradinaj biti izručen Srbiji, ali ističe da su francuske sudije dosta nezavisne, što znači da se može očekivati pravna, a ne politička odluka.

„Ovde sudije nisu klasični pijuni političara, niti se na njih može uticati politički tako lako. Druga je stvar da li će Haradinaj biti izručen Srbiji, to teško. Međutim, ako sudija proceni da optužba ima osnova i da nije politički motivisana, on se neće tako lako izvući iz ovdašnjeg zatvora“, rekao je Mladenović za Insajder.net.

Haradinaj: Nisam se plašio tenkova Miloševića, a ni njegovih naloga za hapšenje

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Ramuš Haradinaj uhapšen u Francuskoj po poternici Srbije na Fejsbuku je poručio prijateljima Srbije na Kosovu i van njega da se nije plašio tenkova Slobodana Miloševića, a kamo li njegovih poternica.

„Mi se kao narod i pojedinci nismo plašili tenkova Miloševića, a kamo li njegovih naloga za hapšenje. Imam poruku za prijatelje Srbije unutar i van Kosova – put države Kosovo neće moći niko da zaustavi“, napisao je Haradinaj i poručio da će se vrlo brzo sresti na Kosovu.

On žali što neke države poštuju odluke bivšeg režima Slobodana Miloševića.

„Za žaljenje je da neke države još poštuju odluke bivšeg režima Miloševića, dok se mnogo država, kao što su Nemačka, Austrija i druge, konačno odvojilo od tog režima i ne primenjuju njihove poternice“, napisao je Haradinaj.

Od Prištine „recipročne mere“

Hapšenje Haradinaja u Francuskoj izazvalo je burnu reakciju među kosovskim, ali i albanskim zvaničnicima.

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da radi na tome da Haradinaj bude uskoro pušten, dok je kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri apelovala na kosovske institucije deluju recipročno.

Prva „žrtva“ recipročnih mera prištinskih vlasti je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je juče otkazao posetu Kosovu za božićne praznike zbog, kako na Andrićevom vencu tvrde, nekorektnosti vlasti u Prištini i višesatnog maltretiranja predsednikovih saradnika na administrativnoj granici s Kosovom.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da je zahtev za posetu srpskog predsednika odbijen jer nije dostavljen na način predviđen sporazumom o međusobnim posetama zvaničnika.

„Vlada Kosova smatra da su poslednje ponašanje Srbije i izjave koje se svakodnevno daju protivne duhu međudržavne saradnje i dostignuća dijaloga kako bi se izgradili zdravi mostovi saradnje dve države i naroda“, navodi se u saopštenju kosovskog Ministarstva spoljnih poslova i dodaje da su poslednje izjave iz Srbije protivne interesima Srba koji žive na Kosovu.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime