Ministarstvo prosvete dolazi u Niš da reši sudbinu spornih dekana na tri niška fakulteta

0
1753

Hoće li dekani čiju je smenu zbog kršenja zakona tražila Agencija za borbu protiv korupcije, a koji i dalje vode Fakultet umetnosti, Građevinsko-arhitektonski i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, konačno i biti smenjeni trebalo bi da bude poznato ove nedelje, jer Ministarstvo prosvete najavljuje da dolazi u Niš da o tome razgovara sa rektorom niškog Univerziteta Draganom Antićem.

Kako novinari Južnih vesti nezvanično saznaju, Ministarstvo prosvete u Niš dolazi da od rektora niškog Univerziteta zapravo zatraži smenu dekana. Navodno, ako to rektor ne učini, inspekcija će naložiti ministru da ih smeni.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da dolazi u Niš na razgovor sa rektorom tokom ove nedelje, ali ne preciziraju kada. Povod je, kažu, pronalaženje rešenja za situaciju na Fakultetu umetnostiGrađevinsko-arhitektonskom fakultetu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Iako su fakulteti u obavezi da rade u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, ali i da poštuju odluke državnih organa, među kojima je i zahtev Inspekcije upućen savetima da ih smeni, kako kažu u Ministarstvu, pomenute fakultete i dalje vode dekani čiju je smenu zbog utvrđenih protivzakonitosti prvo tražila Agencija za borbu protiv korupcije – Suzana Kostić, Petar Mitković i Milovan Bratić.

Predstavnici Ministarstva razgovaraće sa rektorom kako bi preduzeo mere na koje je ovlašćen članom 64. stav 3. Zakona o visokom obrazovanju, a zbog neispunjavanja uslova organa poslovođenja za obavljanje te funkcije – ističu u saopštenju.

Prema pomenutom članu Zakona, rektor je dužan da pisanim putem upozori dekana i savet fakulteta na postupanje i odluke suprotne ovom zakonu ili statutu Univerziteta. Ipak, rektor Dragan Antić prethodnih meseci nije reagovao, a ranije je rekao i da su „saveti doneli odgovarajuće odluke“ kada su pomenute dekane izabrali za treće uzastopne mandate. Hoće li ovog puta da reaguje, zasad nismo uspeli da saznamo, jer se nije javljao na telefon.

Da Vas podsetimo:  3,2 miliona evra za sajt sa netačnim podacima o javnim nabavkama

U Ministarstvu podsećaju da po Zakonu o visokom obrazovanju dekan ne može da bude osoba koja ima preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje zbog korupcije, ali i da je u ovom slučaju reč i o etici.

Preporuka za razrešenje je istovremeno i etičko pitanje, imajući u vidu da je jedan od osnovnih principa visokog obrazovanja akademski integritet, koji se zasniva na očuvanju dostojanstva profesije, unapređenju moralnih vrednosti i podizanju svesti o odgovornosti svih članova akademske zajednice – dodaju u saopštenju.

Kažu i da su analizirali navode iz rešenja Agencije i da će u skladu sa tim preduzeti odgovarajuće mere, ali ne preciziraju koje.

Podsetimo, još pre dva meseca je savetima Fakulteta umetnosti, Građevinsko-arhitektonskog i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu naloženo da smene dekane i izaberu nove, ali su saveti to odbili. Zato su profesori Fakulteta umetnosti protestovali ispred niškog Univerziteta.

J. Adamović
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime