Mirović: Vučić je spreman da žrtvuje Dodika samo da bi ostao na vlasti

0
233

Komentar o dešavanjima u Republici Srpskoj, koji je za rusku federalnu agenciju IA Regnum dao profesor Dejan Mirović, prenosimo u celosti

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug, YouTube

Na predsedničkim izborima Republike Srpske 2.oktobra nesumnjivo je pobedio kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, pošto je njegova prednost, u odnosu na svoju konkurentkinju ispred Partije demokratskog progresa Jelenu Trivić oko pet odsto, a ove podatke potvrdio je CIK Bosne i Hercegovine. Ovo mišljenje je za IA REGNUM izneo profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Dejan Mirović.

Podsetimo, prema preliminarnim podacima o prebrojavanju glasova koje je objavio CIK BiH, Milorad Dodik, koji je dobio 48,3 odsto glasova, vodi na predsedničkim izborima u Republici Srpskoj. Jelena Trivić dobila je približno 43,36% glasova. Ipak, Trivić je odbila da prizna rezultate izbora i izjasnila se o spremnosti opozicije da pozove građane Republike Srpske na proteste.

(Arhiva), Foto: SNSD

„Zanimljiva je činjenica da Dodiku pobedu na izborima još nije čestitao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dodiku je čestitao čak i mađarski premijer Viktor Orban. To znači da glasine da je Vučić podržao opoziciju na izborima u Republici Srpskoj, koje su se pojavile u regionalnoj štampi, nisu toliko neosnovane. Ovo ne bi bio prvi put da je predsednik Vučić prepustio svoje partnere njihovoj sudbini, u trenutku kada im je njegova politička podrška najpotrebnija “, rekao je Mirović.

Prema rečima srpskog pravnika, moguće je da je Vučić to uradio po diktatu Zapada, koji odavno planira da se „oslobodi“ Milorada Dodika, koji se svim raspoloživim sredstvima bori protiv centralizacije BiH.

„Moguće je da je Vučić obećao ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu i nepriznatom visokom predstavniku UN u Bosni i Hercegovini Kristijanu Šmitu da će prestati da podržava Dodika. Vučić će učiniti sve što SAD i druge zapadne zemlje traže od njega da ostane na vlasti. To je već radio na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori, sada u Republici Srpskoj. Sledeći korak, po svemu sudeći, biće uvođenje sankcija Rusiji “, rekao je Dejan Mirović za Regnum.

Da Vas podsetimo:  Masovno ubistvo u „Ribnikaru“: Tri meseca kao tri godine

Prevod: Koreni.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime