Mišel Čosudovski: Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju ilegalni i kriminalni čin

0
111

Učesnici promocije jedinstvene knjige Mišela Čosudovskog o agresiji NATO i SAD na Jugoslaviju

Promocija knjige “Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju” u organizaciji izdavača Beogradskog foruma za svet ravnopravnih

Agresija NATO 1999. godine je izraz politike širenja na Istok koja se nastavlja do današnjih dana i bila je početak militarizacije Evrope

Ovo je, pored ostalog, rečeno na predstavljanju dvojezične knjige “Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju” poznatog kanadskog ekonomiste, naučnika i pedagoga, nosioca Ordena Zlatne medalje Srbije, Mišela Čosudovskog, održana 21. oktobra u sali hotela Moskva u Beogradu.

Autor ovog dvojezičnog srpsko-engleskog izdanja prof. Čosudovski, okarakterisao je agresiju kao ilegalni i kriminalni čin a njegove nosioce odgovorne za civilne žrtve, ubistvo dece, razaranje civilne infrastrukture i, kako je rekao, za nuklearni napad niskog intenziteta.

Čosudovski je izvanrednim analizama otkrio pozadinu agresije na Jugoslaviju odmah posle agresije

O knjizi i povodom knjige govorili su prof. general u penziji, Branko Krga, general u penziji Luka Kastratović, predsednik IO Kluba generala i admirala Srbije i Živadin Jovanović, u ime Beogradskog foruma za svet ravnopravnih kao izdavača.

General Krga ističe 3 glavna utiska o knjizi: prvi, pošto pojam agresija predstavlja samu suštinu onoga što se ovde događalo te 1999. godine, veruje da je naslov knjige apsolutno primeren; drugi, autor se potrudio da za svaki proces pronađe samu suštinu ili, kako filozofi kažu, tragao je za odgovorom na ontološka pitanja; treći, autor je obuhvatio širok geografski prostor i razradio veliki broj tema koje su u direktnoj vezi sa agresijom NATO na ovim prostorima. Te teme su političke, geopolitičke, ekonomske, međunarodno – pravne, krivično-pravne, kriminalne, vojno-strategijske, humanitarne, ekološke, medijske, etičke itd. General podvlači da je svaka od ovih tema pisana sa nizom interesantnih podataka, koji objektivno ukazuju na to šta se zaista događalo i koji su uzroci tih procesa.

Da Vas podsetimo:  SLOBODA MEDIJA –ŠTA TO BEŠE?
Dvojezična knjiga “Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju” autora prof. Mišela Čosudovskog

General Kastratović je istakao da je značaj ove knjige u tome što je deo tekstova napisan u toku agresije, što je profesor Čosudovski od početka agresije, kada smo bili usamljeni, ustao da osudi agresiju SAD i NATO, ukazao na njen karakter, motive, ciljeve i posledice. General iz knjige kao posebno značajno ističe poglavlje koje je napisano šest godina posle agresije, pod nazivom: ”Ekonomski ratni zločini: Razbijanje Jugoslavije, rekolonizacija BiH”, gde je detaljno, sa podacima, autor opisao ”uništavanje i podelu Jugoslavije, uključujući i režirani bankrot nametnut od Svetske banke koji je doveo do propasti proizvodnog sektora Jugoslavije krajem 1980-tih godina” kao i ”šok tretman” koji je aktivirao MMF 1. januara 1990. godine. Podvlači citirajući iz knjige da su ”secesionističke tendencije koje se hrane društvenim i etničkim podelama dobile na zamahu upravo u periodu brutalnog osiromašenja jugoslovenskog stanovništva, a ekonomske reforme izazvale su ekonomsku i političku pustoš”.

Živadin Jovanović je rekao da su NATO i SAD odgovorni za vraćanje prvog rata na tlo Evrope posle Drugog svetskog rata, za ilegalnu secesiju srpske pokrajine Kosovo i Metohija i za urušavanje arhitekture Evropske bezbednosti i saradnje, koja se ni do danas nije oporavila od posledica te agresije. On je rekao da pitanje KiM nikad niko nije izmestio iz nadležnosti SB UN, niti predao bilo kome ovlašćenja za njegovo rešavanje. Generalna skupština UN je svojom savetodavnom rezolucijom samo konstatovala interes Evropske Unije (EU) da “olakšava dijalog strana” i ništa više od toga. Ovo pitanje ostaje u isključivoj nadležnosti SB UN. Dodao je da sve pokušaje pritisaka, pogotovo ultimatuma, Srbiji da prizna ilegalno ocepljenje KiM, odnosno da dozvoli njegovo članstvo u UN i druge međunarodne organizacije, treba osuditi i odlučno odbiti u startu. On je, takođe, rekao da pritiske i ultimatume u najavi treba odlučno osuditi. a ne “objektivističkim” registrovanjem, prizivati.

Da Vas podsetimo:  Srpskoj deci u Glamoču oduzeto pravo da uče maternji jezik
Polaganje cveća na spomenik nevino poginulim žrtvama NATO bombardovanja Jugoslavije

Profesor Čosudovski, nosilac Ordena Zlatna medalja, položio je 21. oktobra cveće na Spomenik Deci žrtvama agresije 1999. godine u Tašmajdanskom parku zajedno sa Živadinom Jovanovićem.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime