Misija OUN na Kosovu

0
927

kosovo-zapaljena-kucaProšle nedelje u SB OUN još jednom je razmatrana delatnost Misije OUN u srpskoj autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija. Bez obzira na to što niz zemalja-članica SB OUN pokušava da uveri Savet da se situacija na Kosovu stabilizovala i da treba skratiti vremenski period za raspravu po tom pitanju, analiza pokazuje da takvi zaključci očigledno ne odgovaraju stvarnom stanju stvari.

Tako u skladu sa poslednjim izveštajem Generalnog sekretara OUN, samo po pitanju povratka izbeglica i interno raseljenih lica, situacija se očigledno ne popravlja. Tako je u periodu od oktobra do decembra 2015. godine Kancelarija Visokog predstavniak OUN po pitanju izbeglica (KVPI) registrovala dobrovoljan povratak izbeglica na Kosovo samo za 258 premeštenih lica, uključujući i 103 “kosovska Egipćanina”, 70 kosovskih Srba, 40 kosovskih Roma, 25 kosovskih Aškalija i 16 kosovskih Albanaca, 3 kosovska Bošnjaka i 1 kosovski Crnogorac. Prema ocenama KVPI ukupan broj interno raseljenih lica koji žive na Kosovu skraćen je sa 17 113 u 2014. godini samo do 16 862 lica na kraju 2015. godine. Od ukupnog broja interno raseljenih lica koji se nalaze na Kosovu, 472 žive u 29 opštinskih centara.[1]

Ni EU se ne može pohvaliti svojim uspesima, posebno EULEKS – njena Misija za pitanja zakonitosti i pravosuđa na Kosovu. Prema izveštaju Misije koji je dostavljen u SB OUN, takođe se mogu videti samo pojedinačni rezultati. Što se tiče ratnih zločina, to je za ceo računati period bila doneta presuda samo po jednom predmetu, kada je sudsko veće sastavljeno od jednog lokalnog sudije i dvojice sudija EULEKSA presudilo po pitanju žalbe u predmetu koji je pokrenut protiv “Grupe Lapi” u vezi sa prebijanjima i mučenjima kojima su podvrgavana civilna lica među kosovskim Albancima, koja su nezakonito zadržavana u zatvoru u mestašcetu Lapaštica.[2]

Da Vas podsetimo:  Podgorica: Otvorena srbofobija i azbukoubistvo

U novembru je počeo pretres po još jednom predmetu.[3] To je sve što je mogao prijaviti EULEKS po pitanju ratnih zločina. Postoje, naravno, i drugi predmeti, ali oni se odnose na druge kategorije zločina.[4] Sve do sada nije stvoren Specijalni sud o rezultatima istrage Dika Martija. Saglasnost na stvaranje tog tribunala u Hagu bila je data vlastima Holandije još 15. januara 2016. godine, međutim, niko ne može dati smislen odgovor kada će zaista taj tribunal biti osnovan. Da kažemo da ne treba gajiti nikakve iluzije povodom nove institucije “Haškog pravosuđa”. Nema sumnje da će scenario za novi tribunal o Kosovu biti otprilike isti takav kakav je bio u svim “kosovskim” predmetima u MTBJ…

Razmatranje situacije na Kosovu (na osnovu izveštaja Generalnog sekretara OUN i EULEKSA) prolazilo je po običaju u režimu odavno poznatih pozicija. Mi smo već (ne jednom) skretali pažnju na tu činjenicu da se razmatranje situacije retko bazira na realnoj analizi predstavljenih izveštaja.

Međutim, tu je bilo i nekih novih elemenata. Tako je umesto obično prisutnih na zasedanju “predsednika” i “premijera”, ovaj put kosovske samozvance predstavljao ambasador Kosova u SAD. Takođe je i nerazmatranje izveštaja Rukovodioca Misije OUN na Kosovu već Generalnog sekretara OUN, predstavljalo novi aspekt. To je već drugi izveštaj o situaciji na Kosovu u ime Generalnog sekretara OUN, a ne u ime Specijalnog predstavnika i rukovodioca UNMIKA.

Vitalij Čurkin, stalni predstavnik Rusije pri SB OUN je za vreme razmatranja gore navedenih izveštaja u SB OUN istakao da “ma koliko pokušavala da nas gospođa Lora Čitaku uveri u suprotno (proizvoljno tumačeći istoriju i idealizujući današnje stanje), situaciju na Kosovu karakteriše neprekidna kriza i pravno bezakonje. Borba za vlast među različitim političkim grupacijama redovno se izliva na ulice u obliku masovnih nereda i sukoba sa policijom”.[5]

Da Vas podsetimo:  Zašto Vučić ne ceni srpske stručnjake

Rusija je istakla da je položaj kosovskih Srba i dalje veoma težak: zabeleženi su novi slučajevi fizičkog nasilja usmerenog protiv njih, uključujući i kamenovanje autobusa sa izbeglicama i pucnjava iz vatrenog oružja po srpskim kućama. Pošto je UNESKO odbacio zahtev Kosova za članstvo u toj organizaciji, pojavila su se sledeća vapijuća svedočanstva o pretnjama za pravoslavne svetinje u pokrajini. U januaru su se učesnici antivladinih demonstracija u Prištini izrugivali nad neizgrađenim hramom Hrista Spasa u tom gradu, u čemu ih kosovska policija nije ni na koji način ometala.

V. Čurkin je još jednom ponovio da osnovu za regulisanje situacije na Kosovu predstavlja Rezolucija 1244 SB OUN (1999), a Misija OUN na Kosovu ostaje ključni element međunarodnog prisustva i kontrole nad situacijom koja dozvoljava da se u pokrajini podrži relativna stabilnost.

Pre nekoliko nedelja Generalna skupština OUN je utvrdila budžet Misije OUN na Kosovu u razmeri od 36, 5 miliona SAD dolara.

Aleksandar Mezjajev

fsksrb.ru
______________

[1] Izvešzaj Generalnog sekretara o Misiji Organizacije Ujedinjenih Nacija po pitanju privremene administracije na Kosovu [za period o 16 oktobra 2015 godine do 15 januara 2016 godine] // Dokument OUN: S/2016/99 od 1 februara 2016 godine.

[2] Žalba jednog od optuženih je bila odbačena na osnovu toga što je ona bila kasno predata, a izrečena mu presuda koja je predviđala zatvor od tri godine, bila je potvrđena. Što se tiče dve druge optužnice, to vreme koje su oni proveli u zatvoru u periodu ponovnog revidiranja predmeta, bilo je uračunato u rok ranije izrečene im kazne koja je iznosila 6 i 4 godine zatvora.

[3] 18 novembra 2015 godine sudija EULEKS u sudu u prvoj instanci Mitrovice je pristupio saslušanju lica optuženih u predmetu “Kukeš”, povezanom sa žestokim postupanjem kojima su podvrgnuta lica koja su bila zadržana u vreme sukoba na Kosovu u bazi OVK koja se nalazila u severnom delu Albanije. Od 2010 godine taj optuženi je uspevao da izbegne hapšenja, međutim, 6. oktobra su ga uhapsili saradnici policije Kosovo i policije EULEKS. Optuženi je priznao krivicu za nezakonito nošenje oružja, međutim, izjavio je da nije kriv za činjenje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Da Vas podsetimo:  Miroslav Lajčak persona non grata

[4] Tako je, na primer, sud EULEKS uneo u sud u prvoj instanci Prištine optužbu po delu «Matrica». Četvoro optuženih su bili osuđeni na rok od tri do četiri godine zatvora za učešće u organizovanom kriminalu i nezakonitom preusmeravanju emigranata na teritoriju EU. Tužilac u ovom predmetu je bio iz EULEKSA, u Specijalnom tužilaštvu Kosova. Jedan optuženi je ranije priznao svoju krivicu i njemu je bila izrečena posebna presuda. Krajem 2015. godine tužilac EULEKSA u Specijalnom tužilaštvu Kosova je predočio optužnicu protiv četiri lica koji su između ostalog optuženi za učešće u organizovanim zločinima i pranju novca u periodu 2011 i 2012 godine. U optužnici se govorilo o uklanjanju od plaćanja visokih poreza u okviru trgovine gorivom. Dobijena dobit, kako je kasnije utvrđeno, oprana je u okvirima građevinskog biznisa. To delo policija EULEKSA je počela da razmatra 30. oktobra i kolegija u sastavu jednog lokalnog i dvojice sudija iz EULEKSA je počela istragu o korupciji, posebno protiv bivšeg ministra saobraćaja i ptt telekomunikacija (takozvani «predmet ministarstva saobraćajaa, pošta i telekomunikacija»).

[5] Vidi stenografske zabeleške SB OUN 29. februar 2016. godine // Dokument OUN: S/PV.7637.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime