Mišković u ulozi žrtve – za mnoge

1
1412
Miroslav Mišković/Foto: printskrn Youtube/Delta

U jednom delu javnosti u Srbiji vlada pravo oduševljenje Miroslavom Miškovićem i njegovim autorskim delom. Čovek koji je kapital stekao devedesetih zahvaljujući povlasticama države u vreme ratova, sankcija i siromašenja građana sinoć je na promociji svoje knjige napunio svečanu salu svog hotela. Večernje toalete izvukli su i oni od kojih se to teško moglo očekivati. Gotovo zaljubljeno su gledali u „atletičara iz Kruševca“, zaboravljajući da je napravio imperiju na ruševini jedne države. Šta god da je sinoć rekao, usledio je aplauz.

Isti oni koji su godinama tvrdili da Mišković uživa zaštitu vlasti, danas Miškovića predstavljaju kao žrtvu. Samo zato što je uhapšen u vreme Vučićeve vlasti. I očigledno je to dovoljno da mu se pitanja više ne postavljaju. Umesto pitanja novinari su izvestili sa promocije Miškovićeve knjige kontroverznog naziva „Ja, tajkun“ uz neskriveno oduševljenje.

Moderator promocije Miškovićeve knjige bio je Voja Žanetić, a učesnici novinar Miša Brkić i sam Mišković. Svi drugi nisu imali priliku da postave pitanje već kao i do sada, da slušaju. Oni koji su to mogli oduševljeno su klicali Miškovićevoj poslovnoj sposobnosti.

“Da sam ja neka vlast, a razumećete da nisam, dao bih mu pet pasoša a ne oduzeo jedan, i rekao – idite u svet i stvarajte”, rekao je voditelj programa promocije, scenarista Voja Žanetić.

„Nije ni čudo što se Mišković najbolje razumeo sa Đinđićem, obojica su imali vizije. Ali Srbija je jednu viziju ubila, a drugu utamničila“, reči su novinara Miše Brkića.

A onda je progovorio i on, Mišković.

„Najopasnije za jedno društvo je ako nema pravila, ako jedni uslovi važe za jednog, a drugi za drugog. Ja sam do skoro mislio da je za državu najvažnija ekonomija, a da ako to popravimo sve ćemo rešiti. Onda sam se susreo sa sudovima i shvatio da je najvažnije pravosuđe. Zakoni moraju da budu isti za sve”, apelovao je Mišković, koji je sve do hapšenja bio u poziciji da razgovara sa onima koji zakone donose. A zakoni su često više izgledali kao da su napisani u interesu Miškovića i sličnih nego u interesu države i građana.

Da Vas podsetimo:  Subvencije za MHE: Nikola Petrović više nije među glavnim igračima

Zaboravljene su povlastice koje je Delta imala devedesetih, poslovanje sa državom preko of šor firmi, zaboravljene su propale fabrike koje je kupio u privatizaciji zbog ekskluzivnog zemljišta.

Novinari Insajdera na promociju su krenuli sa pitanjima, ali ni ovoga puta nije bilo prilike da se ta pitanja postave. Nije bilo prilike da od Miškovića dobijemo odgovor da li je povlačenje reklama sa B92 posle prvog serijala Insajdera o iznošenju novca na Kipar devedesetih i njegovoj ulozi u tome bio način na koji on, Mišković spreman da demonstrira moć. Kad je ima.

Na početku promocije delili su bedževe sa natpisom “Ja, tajkun” i knjiga koja inače košta samo 499 dinara. I ide “kao alva”, kaže otprilike izdavač.

On, Mišković sada je predstavljen isključivo kao „žrtva“. I to Vučićeva. To je po svemu sudeći bio dovoljan razlog da sinoć okupi brojne zvanice, od privrednika pa predsednika novinarskog udruženja, iako on, Mišković, mudro i oprezno najmanje pominje Vučića u svom autorskom delu, dok Tadića proglašava krivcem za svoje „utamničenje“. I sad je Mišković ok? Samo zato što je uhapšen u vreme Vučićeve vlasti? E, nije dovoljno da bude ok.

insajder.net

1 KOMENTAR

  1. Nedeljni telegraf,Pušara je opisao sistem pljačke države,kako je organizovana od tita i data na izvršenje deci titovih komunista.Samo da se pogleda na internetu i sve je jasno,ovaj je samo deo toga.ONI KOJI SU TU BILI SU IZ SVE TE PRIČE NA RAZNE NAČINE.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime