Misteriozno poreklo fotografije masovne grobnice

1
1147

Ista fotografija – nekoliko različitih tumačenja. Prizor iskopavanja masovne grobnice u Bosni, uslikan 1996. na internetu se pojavljuje kao fotografija iz Ruande, Meksika i Iraka. Fotograf Staton Vinter potvrdio je na svom Tviter nalogu da je on autor i da je fotografija napravljena za Asošijeted pres. Iz te novinske agencije za Raskrikavanje potvrđuju autorstvo fotografije, kao i da je uslikana u Bosni.

Fotografija iskopavanja masovne grobnice u Bosni koja se prvi put pojavila na internetu aprila 2008, do danas se nalazi na raznim sajtovima i potpisani su različiti autori, kao što je slučaj i sa fotografijom uz tekst Radija Slobodna Evropa. Da masovna grobnica nije u Ruandi, Meksiku iliIraku, Raskrikavanju su potvrdili u Asošijejted presu.

Iz te novinske agencije za Raskrikavanje kažu da je autor Staton Vinter i da je fotografija napravljena u Bosni, što se može videti i iz metapodataka fotografije na sajtu AP-a.

Kako su naveli, na fotografiji uslikanoj septembra 1996. nalaze se istražitelji Međunarodnog tribunala za ratne zločine koji uklanjaju zemlju i ostatke od desetina žrtava u Srebrenici koje su zakopane u masovnoj grobnici u blizini sela Pilica, severoistočno od Tuzle.

Nakon što se povela rasprava na Tviteru da li je na fotografija načinjena u Ruandi ili je u pitanju “delo Radovana Karadžića”, Staton Vinter je korisnicima Tvitera koji su bili u dilemi napisao da je on autor fotografije i da je fotografija uslikana za Asošijejted pres. Naveo je da fotografija nije iz Ruande, već da je uslikana godinu dana nakon događaja koji su se desili jula 1995. u Srebrenici.

“I 22 godine kasnije i dalje se vrlo jasno sećam događaja koji su doveli do ubijanja i kasnijom potragom za grobovima. Tužna vremena za sve”, napisao je Vinter u svom odgovoru.

Da Vas podsetimo:  Ljubica Gojgić: Nema dobrog novinarstva bez borbenosti i hrabrosti

 

Jelena Đorđević
Izvor: raskrikavanje.rs 

1 KOMENTAR

  1. Za vreme rata u Bosni, u Engleskoj je prikazan jedan video snimak sahrane navodno pobijenih muslimana. Na snimku se jasno vidi pravoslavni sveštenik koji vrši pravoslavni obred na pravoslavnom groblju. Krst je sam po sebi bio dovoljan. (dovoljan – normalnim ljudima; zaslepljenima nije dovoljno ništa). Engleska javnost je prihvatila da je reč o muslimanima. Javilo se nekoliko poznavalaca, koji su tvrdili suprotno, ali su nadglasani, zapravo ignorisani. Karadžić je tada rekao da prisustvujemo, između ostalog, sumraku jedne profesije, novinarske. To je potpuno tačno. Inače, novinari znaju da podignu glas kada nekog od njihovih neko potkači. Ta profesionalna solidarnost je sasvim u redu. I profesionalnost i etika u svom poslu trebalo bi da budu nešto što se podrazumeva. Nisam siguran da je to slučaj.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime