Mitropolit Joanikije: Imali su ideju da se oduzmu hramovi SPC i promeni identitet naroda

0
113

Prethodne vlasti u Crnoj Gori govorile su o formiranju crnogorske autokefalne pravoslavne crkve, a cilj je bio da se oduzmu svetinje i da se SPC onemogući rad, rekao je mitropolit Joanikije tokom posete Rusiji, na festivalu „Veče sećanja na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija”.

Foto: Printscreen Youtube/Radio Svetigora

Mitropolit se u obraćanju prisetio kako je Amfilohije došao u Crnu Goru, kako je bio nepravedno optuživan i prezren, a koliko je časno službovao.

„Imali smo pred sobom stub Crkve, apostola Hristovog, neustrašivog, i zahvaljujući toj svojoj veri i molitvenosti, možemo reći nepobedivog. Videli smo preko njega šta znače reči apostola Pavla koji govori: ‘Sve mogu u Hristu Isusu koji mi moć daje!“ Ali, on kao takav harizmatičan čovek, kao takav arhijerej nije privodio ni svoje saradnike, ni svoju pastvu sebi, nego Hristu“, naveo je mitropolit i dodao da je pred kraj svoga života doživeo poslednje veliko i strašno iskušenje od strane crnogorskih vlasti.

„Komunistički refleks je proradio kod nove vlasti u Crnoj Gori i na izvestan način, iako je mirno vreme, počelo je gonjenje Crkve. Prestao je skoro svaki iskreni dijalog između vlasti i Crkve i počelo je gonjenje. Vlast je, pod pritiskom upravo, još uvek predsednika Crne Gore Mila Đukanovića donela zakon da se sva crkvena imovina oduzme i prepiše na državu“, rekao je Joanikije.

Naveo je da je bivša vlast u Crnoj Gori istovremeno govorila o formiranju crnogorske autokefalne pravoslavne crkve, a cilj je bio da se oduzmu svetinje i da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i drugim eparhijama u Crnoj Gori, onemogući rad.

Kazao je kako se „videla namera, prvo da se oduzmu crkve, a onda posle da se one koriste u turističke svrhe i da Mitropolija ne može više te hramove da koristi onako kako to Crkva propisuje“.

Da Vas podsetimo:  Ponižavanja i zajebavanja građana…

„Ideja je bila da se ti hramovi daju toj crkvi koju bi formirala vlast i da se promeni identitet naroda, da se izbriše njegovo pamćenje. I pošto je bio donet takav zakon mi nismo imali kud drugo nego da izađemo na ulicu, što je bilo veoma opasno. Vlast je to mogla da upotrebi protiv nas, pod izgovorom da smo remetilački faktor, da ugrožavamo stabilnost države, da izazivamo nemire, da ne poštujemo zakone“, istakao je mitropolit Joanikije, prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije boravi u višednevnoj poseti Rusiji na poziv patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila, a povodom učešća na Međunarodnom festivalu „Srpska utjeha ruskom srcu“ na Pravoslavnom humanitarnom univerzitetu „Sveti Tihon“, koji je otvoren 18. oktobra.

Centralni događaj festivala bilo je „Veče sjećanja na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija” u kojem su učešće uzeli mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije i Njegovo preosveštenstvo Episkop pakračko-slavonski g. Jovan.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime