Mitropolit Joanikije: Molim se za rusku crkvu, narod i državu

0
42

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas u Sretenjskom manastiru u Moskvi gde je poručio da se moli za mir, za prevazilaženje iskušenja i za pravedno rešenje u, kako je naveo, ovim iskušenjima kojima je zahvaćena Ruska pravoslavna crkva, ruski narod i ruska država.

„Ja sam sada, kao mitropolit crnogorsko-primorski, došao da nastavim onu tradiciju koju su naši preci davno i davno započeli“, istakao je on, objavila je Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska, prenosi Sputnjik.

Mitropolit Joanikije je podsetio da su veze Crne Gore sa Rusijom naročito intenzivirane od Mitropolita Danila, odnosno od ruskoga cara Petra Velikoga, a onda kroz sve naredne vekove.

Posebno je istakao činjenicu da je Crna Gora, i Mitropolija crnogorsko-primorska, opstala u vremenima velikoga turskog iga zato što se vezivala za Rusiju i što je Rusija uzela u svoje pokroviteljstvo Crnu Goru.

Mitropolit je zahvalio ruskom narodu za, kako je naveo, ljubav i otvoreno srce koju su pokazali prema „nama u vremenima kada nam je bilo najteže, kada je kod nas bio rat, kada se raspadala naša država Jugoslavija“.

„Ja bih sada, kada je celom ruskom narodu teško i celoj Ruskoj pravoslavnoj crkvi, zablagodario na tadašnjoj pažnji Ruske crkve koja se naravno nastavila, i nastaviće se i ubuduće i ako mogu šta, mogu da se molim za vas i za mir, i za prevazilaženje iskušenja i za pravedno rešenje u ovim iskušenjima kojima je danas zahvaćena Ruska pravoslavna crkva i ruski narod i ruska država“, kazao je mitropolit.

Foto : YouTube/Sretenskiй monastыrь, snimak sa ekrana

Mitropolit u Rusiji boravi sa vladikom pakračko-slavonskim Jovanom, gde će 18. oktobra otvoriti i blagosloviti Festival „Srpska uteha ruskom srcu“, u okviru kojeg će biti upriličeno Veče sećanja na mitropolita Amfilohija.

Festival organizuje Pravoslavni univerzitet „Sveti Tihon“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime