Mitrovićevim firmama država ponovo odložila plaćanje milionskog poreskog duga

1
345

Firmama u vlasništvu Željka Mitrovića odloženo je plaćanje poreskog duga u ukupnom iznosu od oko 35,6 miliona dinara, pokazuju podaci sa APR-a i zapisnici Poreske uprave do kojih je došao CINS. Ovo nije prvi put da država Mitrovićevim firmama odlaže vraćanje dugova, a iz Poreske uprave za CINS kažu da su informacije oko uslova reprograma tajna.

Dokumentacija do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da Media Prime Time, registrovana za proizvodnju i emitovanje televizijskog programa, duguje oko 7,8 miliona dinara poreza od čega je skoro polovina kamata. Iz zapisnika o stanju poreskog duga vidi se da ova Mitrovićeva firma nije plaćala doprinose i poreze na zarade i neke od prihoda, ali i autorska prava za koja je najviše dugovala – oko 1,1 milion dinara. Pink International Company je za ovaj dug, kao sredstvo obezbeđenja, založila ukupno sedam vozila koje je Poreska uprava procenila na skoro 10 miliona dinara. Među založenim putničkim vozilima našle su se četiri Škode i jedan Hymer, ali i dva teretna marke Volkswagen.

Za drugu Mitrovićevu firmu, United Food, čija je pretežna delatnost proizvodnja kakaoa, čokolade i drugih konditorskih proizvoda, Poreska uprava je u decembru prošle godine utvrdila da duguje 16,6 miliona dinara. Reč je uglavnom o porezu na dobit, a od te cifre 2,3 miliona predstavlja kamata na dug.

Za vraćanje ovog dugovanja Pink je založio 12 vozila za koje je Poreska uprava procenila da ukupno vrede oko 20,6 miliona dinara. Reč je takođe o teretnim i putničkim vozilima, ali i o dva autobusa.

Država odložila plaćanje 35,6 miliona duga firmama Željka Mitrovića by Teo
U ugovorima o jemstvu između Pinka i ove dve firme iz februara 2021. piše da će se poreski dugovi plaćati na 24 jednake mesečne rate.

Da Vas podsetimo:  Šta se dešava sa srbskom policijom???

Na pitanja CINS-a pod kojim uslovima su firmama odobreni reprogrami, da li one poštuju dogovorene uslove odnosno redovno otplaćuju dugove i tome slično, iz Poreske uprave odgovaraju da je reč o tajni:

„Svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju se i čuvaju kao tajni podatak“.

Kako CINS saznaje, više od 11 miliona dinara za porez duguje još jedna Mitrovićeva firma – Pink Digital System. Firma je danas u likvidaciji, a bavila se proizvodnjom DVD i kompakt diskova. Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre (APR), Pink je kao osiguranje da će dug biti vraćen založio devet putničkih vozila ukupne vrednosti oko 13,9 miliona dinara.

Željko Mitrović nije odgovorio CINS-u zbog čega je tražio odlaganje ovih poreskih dugova, da li je još nekoj njegovoj firmi omogućen reprogram zbog duga Poreskoj upravi i druga pitanja.

Ovo nije prvi put da država Mitroviću odlaže vraćanje poreskih dugova. CINS je 2019. pisao kako je Poreska uprava za četiri godine omogućila Pinku da dug od oko 1,52 milijarde dinara plati na 93 rate.

Pored toga, TV Pink je tih godina pod nepoznatim uslovima dobijala novac od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI). Podaci do kojih je došao CINS pokazali su da je Pink od ove Agencije u periodu od 2014. do 2017. dobio najmanje 1,28 milijardi dinara kredita za izvoz.

Podsećamo i da je Pink 2014. godine, dok mu je Poreska uprava omogućavala reprograme dugova, oprostio tabloidu Informeru oko 380 hiljada evra kroz ogromne popuste za oglašavanje, o čemu je CINS već pisao. Takođe, ta televizija je za reklame i Tešku reč, emisiju koju je vodio vlasnik i urednik ovog tabloida Dragan VučićevićInformeru u pet meseci 2014. godine platio nešto više od 95 miliona dinara, odnosno oko 820 hiljada evra. Dok je omogućavala reprograme poreskih dugova Pinku, osnovanost ovih poslova Poreska uprava nije proveravala, pokazalo je istraživanje CINS-a.

Da Vas podsetimo:  Tragedija u Indiji: Pao viseći most, na desetine mrtvih (VIDEO)

Izvor: Cins

1 KOMENTAR

  1. Autor(i) članka o poreskom dugovanju Ž.Mitrovića greši(e) neplaćanje poreza NIJE ODLOŽILA DRŽAVA jer Srbi, nažalost, državu i državnu administraciju više nemaju. Od nekadašnje države Srbije nastao je privatan feud jednog čoveka koji sam odlučuje o svemu. Uskoro verovatno i o tome, koliko će litara vazduha smeti da udahne prosečan Srbin po jedinici vremena. Plaćanje je odložio glavni glumac Mitrovićeve TV, koji se svakodnevno ne skida sa njegovih TV-programa, neuknjiženi vlasnik i vanustavni vladar i gospodar cele Srbije i neba nad njom -ALEKSANDAR VUČIĆ! Koji sa malih ekrrana grdi, pljuje, psuje, preti, laže i obećava, najavljuje hapšenja i godine robije koje će neki od protivnika dobiti, stenje, kuka i jauče, koluta očima itd. itd. valjda da narodu pokaže kako dobro su ga strani učitelji (npr. Bler idr.) naučili glumi u cilju zajebavanja Srba i drugih koji žive u Srbiji. Dok je on na vlasti za sve srpske Mitroviće, Velje Nevolje, Koluvije, Veselinoviće, Šariće, Kariće i bezbroj drugih mafijaša i pljačkaša narodne imovine, NEMA ZIME. Može, doduše, da se dogodi da neko kod AV padne u nemilost -kao ovih dana Selaković, Ali ako padne pogodba u okviru cifri koje pomionje beogradski Magazin Tabloid pa i portal KRIK, javna hajka, kao momentalna halabuka oko smenjivanja Selakovića ili o Đilasu- (još) ne dokazanom pljačkašu, će trajati nekoliko dana -pa će, kada legnu pare na neki konto ko zna gde na globusu, opet nastati mir i idila- možda uz manje uzajamne ljubavi nego radnije! I tako sve do sledećih izbora na kojima će tupavi Srbi opet potvrditi vlast svog Vožda. Sve u stilu ĆUTI, MOŽE DA BUDE I GORE! Živeli i neka vam je srećno braćo Srbi pa makar bili i u bukagijama!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime