Mlada supertalentovana Novosađanka skuplja pare za školovanje

0
68
Foto: Privatna arhiva

Novosađanka Sanja Nikolić (23) je mlada, uspešna, talentovana devojka. Povrh svega, ona je genijalna mlada osoba. Studentkinja, sa prosekom od 9,9 prikuplja novac u iznosu od 5000 evra, koji joj je potreban da bi mogla da plati privatan smeštaj u Univerzitetu u Padovi. Za sada je preko platforme GoFundMe, prikupila 540 evra.

Sanja je u Italiji upisala master studije molekularne biologije, što joj je oduvek bio san. Međutim, studentima van Evropske unije na raspolaganju je samo 20 od 650 mesta u studentskom smeštaju. Iz tog razloga, ona nije uspela da dobije mesto u domu.

Blistav um, prosek 9,9

Svima nama je dato da rukovodimo svojim životom, kako god život promešao karte. Da li će u tom izboru, prevagnuti pozitivna strana ili ona gde ćemo samo upirati prstom jedni na druge, tražiti opravdanja i izgovore za svoj neuspeh, put je koji svi biramo.

Sanja je izabrala prvi, teži ali vredniji put. Ona živi sa majkom koja nema posao već 15 godina. To je nije sprečilo da prati svoje snove i bavi se prirodnim naukama. Omiljeni predmet joj je bio matematika, a u višim razredima osnovne škole zaljubljuje se i u fiziku. Sedmi i osmi razred završila je u odeljenju za nadarene učenike iz matematike pri novosadskoj gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“. Tu je nastavila srednjoškolsko obrazovanje.

Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu sa prosekom 9,9. Bila je i polaznik istraživačke stanice „Petnica“:

– Bila sam član mnogih nevladinih organizacija još od srednje škole. Neke od njih su: Evropski parlament mladih Srbije, Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“, Savez studenata Prirodno-matematičkog fakulteta i mnoge druge. Danas sam najviše aktivna kao koordinatorka tima za istraživanje javnog mnjenja u okviru novosadskog ogranka Centra za međunarodnu javnu politiku, gde nastojim da iniciram aktivnosti vezane za ekologiju i zaštitu životne sredine. Podižem svest o plastičnom zagađenju na društvenim mrežama, čemu planiram aktivnije da se posvetim u narednom periodu – opisuje Sanja neka od svojih dosadašnjih dostignuća.

Da Vas podsetimo:  Aforizmi

U prilog tome, četiri godine je volonterka Pokreta gorana Novog Sada, gde pomaže u realizaciji dečijih edukativnih radionica na temu biologije i ekologije.

Nedostaje joj 4.460 evra

O novcu koji joj je potreban i koji prikuplja kaže:

– Za sada je preko GoFundMe platforme prikupljeno 540 eura, što znači da nedostaje još 4.460 – govori ova mlada novosadska naučnica za telegraf.rs.

U smislu profesionalnog usavršavanja i napretka, odlazak iz Srbije, nažalost, vidi kao neminovnost i trenutno najrazumniji izbor da bi ostvarila svoj puni potencijal. Što se tiče biologije najviše je zanima – pitanje ćelije, ciklus ćelije i procesi ćelijske komunikacije:

Foto: Privatna arhiva

– Ono što me posebno interesuje je uticaj stresa na ćelijske procese na molekularnom nivou, posebno mitohondrijalnu dinamiku i proces starenja. Nakon završenih master studija, planiram da upišem doktorske studije iz oblasti molekularne i ćelijske fiziologije na nekom od prestižnih evropskih univerziteta. Odlazak na master studije u Italiju vidim kao odskočnu dasku za svoju dalju karijeru i stručno usavršavanje iz oblasti molekularne biologije, koje nažalost, u mojoj zemlji ne mogu da dobijem – zaključuje ona.

Tako mlada, a uspesi koje je nanizala već sada imaju pozamašan istorijat. Nadarena devojka odlučno stremi i sledi svoje snove. Ovakvi ljudi uvek služe kao inspiracija mnogim drugim mladim ljudima.

Pozivamo sve ljude dobre volje da joj pomognu u ostvarenju njenog životnog sna. A to je da studira, usavršava se i napreduje u onome što obožava. Mi se nadamo, odnosno, sigurni smo da će Srbija dobiti još jednu veliku naučnicu.

https://luftika.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime