Mladi kuvari iz Srbije su oduševili Rusiju gastronomijom

2
1899
Ana Karpinovič i jeromonah Feognost

12.januara 2018. godine, vrata Beloj sali kompleksa Hrama Hrista Spasitelјa u Moskvi su bila gostoprimlјivo otvorena za učesnike osmog Međunarodnog omladinskog gastronomskog festivala „Obnavlјamo tradicije. Božić.“ Ovaj „ukusni“ događaj je sakupio oko sebe veliki broj kuvara, studenata, mladih stručnjaka, kuvara-amatera, kao i gostiju i stanovnika grada.

Na festivalu se održalo kulinarsko takmičenje među učenicima 20 stručnih škola, kao i 10 drugih škola. Ovog puta, timovi iz Srbije, Bugarske i Republike Srpske su pokazali svoje veštine u pripremi božićnih jela, serviranju prazničnih stolova, kao i poznavanje tradicija svoje zemlјe, zajedno sa timovima iz Moskve i različitih gradova Rusije.

Prvi put na takmičenju je učestvovao tim iz Srbije: Srećko Predić i Petar Mišić na čelu sa profesorom Nikolom Radišić iz Ekonomske – Trgovinske škole Požarevca. Tim je uspeo da impresionira žiri kvalitetom kuvanja. Za kategoriju Božićno hladno predjelo od rečne ribe tim je pripremio pastrmku sa povrćem, kojom jako oduševio žiri. U kategoriji Dekorisanje božićne trpeze izvorom inspiracije za decu su postali stari ćilimi tkani po staroj tradiciji u Srbiji, stolnjaci, posuđe od gline, kukuruz, slama, suvo voće, pita sa višnjom, pršuta, kulen. U kategoriji „Svetsko božićno pecivo tim je predstavio božićnu česnicu. Za kategoriju Božićno hladno predjelo od živine tim je spremio rolat od pilećeg mesa. Takođe mladi kuvari su pripremili po pravom srpskom receptu i sami ukrasili božićni medenjaci, u kojima su uživali brojni gosti festivala.

Gosti se dugo zadržavali pored stola tima Srbije, probali jela, postavlјali pitanja, uzimali intervju, pitali za recepte. Takvo iskreno interesovanje javnosti je postao još jednom nagradom za mlade kuvare. Nastup srpskog tima je bio veoma uspešan i obeležen dvoma diplomama i ličnom nagradom predsednika Festivala. Puno su dobrih i lepih reči su rekli Srpskom timu organizatori festivala – kelar Sveto-Danilova patrijaršijskog manastira ijeomonah Feognost i predsednik „Centra obnove tradicija“ Anna Karpinovič. Organizatori su izrazili želјu da vide tim profesora Radišiča na međunarodnom gastronomskom festivalu u 2019.godine.

Da Vas podsetimo:  Izložba remek-dela srpskog slikarstva u Domu Vojske Srbije

U okviru poslovnog programa Festivala 15. januara 2018. godine se održala druga Međunarodna omladinska konferencija u oblasti kuvarstva o temi: „Oblici međunarodne saradnje u oblasti kuvarstva“. Učesnici su govorili o mogućnostima i neophodnosti međunarodne omladinske kuvarske stručne razmene znanja kao oblika napredne obuke za studente i mlade početnike u kuvarskoj industriji. Gosti iz Srbije razgovarali su sa svojim ruskim kolegama o temi profesionalne omladinske komunikacije kao obliku lјudske diplomatije. Ana Karpinovič i Nikola Radišić se dogovorili za dalјu saradnju u gastronomskoj sferi između Srbije i Ruske Federacije.

Tim Republike Srbije na čelu sa profesorom Nikolom Radišić zahvalјuje: portalu Senica.ru i projektu „Pomozi delom“ (rukovodilac – Olga Serebrovskaja), koji su obezbedili dolazak tima, transfer i učešće Srpskog tima na Festivalu, takmičenju i konferenciji, kao i Tatjani Milenović-Kosturkov, zameniku rukovodilaca Centra međunarodne saradnje „Rusko-Srpski Dijalog“, na informacionoj podršci, prevodu, organizaciji kulturnih programa i pračenja tima tokom boravka u Moskvi. Nikola Radišić, Srećko Predić i Petar Mišić su posetili Kremlј, Crveni trg, Izmajlovski Kremlј, cirkus braće Zapašnih i šou „Anđeli“, učestvovali u koncertu „Slavenski sastanci“, koji je organizovala Natalјa Kolcova, rukovodilac Fonda Svetog kneza Lazara. Profesor Nikola Radišić je ispričao gostima o tradicijama slavlјenja Božića u Srbiji, a takođe dao master klas Srpskog kola. Nikola Radišić i Olga Demina, zamenik. urednika portala 100 dorog.ru su se dogovorili da nastave saradnju na promociji Srpske kuhinje u Ruskoj Federaciji.

Evo, malo utisaka tima Srbije o takmičenju i boravku u Rusiji:

– Ispričajte o svojim utiscima o Festivalu. Kako sve je prošlo?

Nikola Radišić: Međunarodni gastronomski festival je jedan u nizu međunarodnih festivala, s tim što ovaj ima poseban cilј, to je približavanje pravoslavnih naroda, promocija kultura i običaja pravoslavnih naroda, što je lep cilј, koji pruža mogućnost da narodi uočavaju sličnosti i razlike. Ja sam za prvi put i prvo učestvujem prezadovolјan. Hteo bih posebno zahvaliti gospođi Ani Karpinovič – predsedniku Festivala na pozivu, gospođi Olgi Serebrovskoj i portalu Senica.ru, koji su obezbedili nas kartama i omogućili naš dolazak, obezbedili dodatna sredstva da bi nam boravak u Moskvi bio ugodniji, Tanji Milenović-Kosturkov, koja sve prevodila, rešavala probleme, komunicirala sa medijim i pokretač čitave organizacije. Takođe zahvalio bih direktorki škole Sibinki Živanović, kolegama, Firmi „Nadal“, Sandri Rajičić i Hotelu „Dunav“ iz Požarevca i Poslastičarnici „Trg“ i Slađani na finansijskoj podršci.

Da Vas podsetimo:  Reuma

Petar Mišić: Festival je protekao i najbolјi red. Bilo je odlično, veliko iskustvo.

Srećko Predić: Na festivalu je bilo dosta dobre konkurencije, vidjeli smo i upoznali smo puno kolega našeg godišta i to je jedno vrlo lijepo iskustvo.

– Koji su vaši utisci o Rusiji i Moskvi? Glavno pozitivno iznenađenje i glavno razočarenje.

Nikola Radišić: Rusija je ogromna zemlјa, Moskva ogroman grad. Grad žurbe. Imali smo prilike da obiđemo dosta znamenitosti, ali za takav grad bogatu istorijom ne bi bilo dovolјno ni nedelјu dana. Na svu sreću smo imali divnu Tanju koja nas je vodila kroz cijeli grad. Najveće oduševlјenje izazvalo je arhitektura i način živlјenja u Moskvi, a nema razočaranja.

Petar Mišić: Moskva je ogroman i prelep grad i veliki je doživlјaj i iskustvo da se poseti. Iznenađenja je bilo dosta, a razočarenja uopšte nije bilo.

Srećko Predić: Moskva je veoma lep grad ima dosta turističkih znamenitosti, jedino što je mnogo hladno, ali nema veze ipak je bilo mnogo lepo. Pa dosta mi je iznenadilo kakve škole imaju u Rusiji, pogotovo za kuvare, mnogo mi se to svidelo. Razočarenje nemam zato što je sve pozitivno.

– Ako uporedite Rusiju i Srbiju, ukoliko su one slične?

Nikola Radišić: Rusija i Srbija imaju dosta sličnosti, ako se bolјe udubite u suštinu, jezici su jako slični ako malo analizirate. Pravoslavlјe je najveća veza ova dva naroda. Čak, u pravoslavlјu između Srba i Rusa ima razlike, isto tako i u običajima. Ono što me je oduševilo, jeste da smo kao Srbi u Moskvi bili atrakcija, lјudi su se pitali odakle smo, imali smo interesovanja za Srbiju, način života i slično.

Petar Mišić: Srbija i Rusija se dosta razlikuju.

Da Vas podsetimo:  Život prestolonaslednika Danila pretočen u scenario

Srećko Predić: Pa nema baš puno sličnosti, Rusija je daleko ispred Srbije. Ali dobro šta je tu je.

_______________

Priredila: Tanja Milenović-Kosturkov, zamenik rukovodilaca Centra međunarodne saradnje „Rusko-Srpski Dijalog

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime