M(mf)ućke

7
1259

misija-mmfa-dolazi-u-bih_14Vest sa televizora odjeknula je kroz sobu. Euforija u najavi. „MMF dopustio povećanje plata u javnom sektoru. I penzije će biti povećane.“ Nasmejana lica naših prinčeva iz vlade, namestila su gestikulaciju kao da smo isterali Tačijevu vladu iz Prištine i tamo postavili Marka Đurića kao suverena. Ali ne, radi se o još većoj pobedi. Ubedili smo MMF da nam poveća plate i penzije.

Iz te vesti zaključuje se jedna strašna istina, koju doduše odavno znamo. Zna se ko vozi traktor a ko otvara kapiju u našoj kući.

Dakle jedna Međunarodna institucija ima apsolutno pravo da odlučuje o tome u kojoj visini će biti isplaćivani mesečni dohodci u našem javnom sektoru i našim penzionerima. Da ne ulazimo sad u to da li su svi u javnom sektoru zaslužili baš tolike plate. Ali ćemo ulaziti u to da li su svi penzioneri zaslužili baš tolike penzije? Jesu, svi penzioneri i baš tolike. Odakle nekome pravo, da otuđuje deo penzije koju je čovek tokom svog radnog veka zaslužio? Odakle pravo da mu se smanji penzija, njegova penzija koja je baš tolika i tolika, a kojom verovatno finansira ćerku-samohranu majku i unuku koja sa 29 godina i dva fakulteta nema ni dan radnog staža? Odakle pravo?

Sretao sam ljude koji su imali penzije od po 100 000 dinara, ali i ljude kojima je penzija jedva oko 30. Ima nažalosti i onih kojima je penzija ispod svakog dostojanstva čoveka. Svakako je ogromna nejednakost stvorena među ljudima u zavisnosti od institucije u kojoj su proveli svoj radni vek. Sistem koji je to organizovao je tu verovatno pogrešio, ali je taj ondašnji, socijalistički sistem uredio visinu penzija za sve penzionere, što je u odnosu na danas relativno pravedno. Onda je došao novi sistem, koji je dopustio MMF-u da gura ruke u prazne džepove. Zašto? Zato što tom istom MMF-u dugujemo… Ne smem ni da napišem cifru, mislim da će mi se tastatura pokvariti. Dakle gurnuti smo u jedan modus, popularno zvan – Dužničko ropstvo. Takav model dužničkog ropstva, prvi jeu modernoj istoriji doživeo Meksiko, koji se nikada iz njega neće izvući dokle god je MMF-a ali i SAD-a. U takav modus vivendi u najveće živimo i mi, Srbi, zahvaljujući našim ministrima finansija u poslednjih dvadesetak godina. Svi naši ministri finansija, su po difultu bili ljudi, gle slučajnosti, istog tog MMF-a.

Da Vas podsetimo:  Jelena Lazić: Čuvarka tradicije

I kada se na kraju, izborimo za to neko povećanje od 250 dinara mesečno, mi se radujemo kao mala deca, jer ćemo moći da pojačamo svoju potrošačku korpu.

Naići ćete na ljude u Srbiji koji odobravaju smanjene plata i penzija. Čućete „Ako, i treba! Celu penziju ću da dam ako treba!“ Naišli ste na glasača i na onog koji održava sistem. Na njemu je sproveden, neinvazivnom lobotomijom Princip – Lošije danas za bolje sutra. On nije nov, nije revolucionaran. Vešto je prepisan od onog starog sistema kojeg smo se malopre dotakli. Vlasti, različite koje su se smenjivale posle nestanka SFRJ, praktično su sve bolje i bolje prepisivale demagoške teoreme koji su podrazumevali današnje odricanje zbog sutrašnjeg boljitka. Toga će se setiti starije generacije, bolje nego ja. Ti demagoški principi odlično rade i danas, jer najveći deo našeg biračkog tela odobrava i glasa za takve principe. Vlast koja ih se drži, nema čega da se boji.

Naše savremeno društvo neodoljivo podseća na legendarnu englesku seriju „Mućke.“ „Sledeće godine u ovo vreme, bićemo milioneri.“

„Sledeće godine u ovo vreme imaćemo veći suficit od Nemačke.“

Svuči isto zar ne?! Samo što se ovo prvo ostvarilo. A ovo drugo… Ako dozvoli MMF.

Danilo Perišić

7 KOMENTARA

 1. Interesuje me gospodine Vlado odakle vama te stopostotne informacije koje prodajete po forumima kao jedinu i pravu istinu? Ako vec imate konketna resenja za razvoj nase zemlje zasto ih i ne iznesete? Zasto ne date prave primere kako da se oslobodimo EU i MMF-a i kako da sa samostalnom politikom postanemo relevantni faktor koji ce moci da parira monopolozmu koji vlada u svetu. Dajte nam primer kako da se izborimo protiv EU ako se odlucimo da nam ona ne treba i da mozemo sve sami, nadjite mi primer kako da dodjemo do novca za plate, penzije i novih fabrika? Dajete primer Madjara i Rusa koji imaju svoj razvojni istorijski put totalno drugaciji od Srbije. Ne mislite valjda da kopiranjem njihovig postupaka mozemo da napravimo iste rezultate (malo da se igramo copy/paste). Shvatite ljudi da smo previse mali da se nesto pitamo. Mozemo da balansiramo na ovoj „septickoj“ politickoj sceni ali uvek cemo biti uslovljavani. Da li uslove diktira EU i MMF ili sa druge strane Rusija sa svojim partnerima nema nama samostalnosti. Da Madjarska nije imala uzlani trend ne bi ni mogla da udje u EU nzm sta ste time hteli da kazete? Sramota je reci da nemamo sebi ekonomski da obezbedimo plate i penzije? Lepo je ziveti na tom vasem oblaku gde mislite da smo dovoljno razvijeni da sami sebi pokrivamo sve troskove i da nam niko ne treba. Morate gospodine Vlado da znate da smo mi vec prezaduzeni i da ti dugovi dolaze na naplatu. Mozda vi mislite da mozemo ziveti od nas samih da nijedan dug ne moramo vratiti ali to su samo pusti snovi. Greske su napravljene gooodinama unazad i sada sve stize na naplatu. Nama trebaju resenja za sadasnjost i buducnost a ne kako bi hrabri forumski ratnici resili probleme iz proslosti.
  Gospodine Vlado zar je bitno da li je ekonomija nerazvijena ili unistena, da li ce tacan odgovor na to pitanje promeniti istinu? Kazite mi konkretno koga biste vi podrzali da bude na celu drzave i da zastupa nase interese, ima li ova vlast dobru alternativu? Vidite li gde se mi nalazimo? Da nam se vrate demokrate koje su godina sve pokrali ili da se okrenemo desnici sa Vojom na celu i da nam sa Rusima sve svane.

 2. Posto je u nasem narodu uvek bilo dobrotvora koji su svoje bogatstvo satavljali u sluzbu drzave,a posto se nas premijer hvali da je drzavotvorac predlazem mu da ubedi tatu i mamu da se odreknu bar jedne penzije u korist siromasne a talentovane dece,jer imaju enormno velike penzije(sam Vucic je rekao da su u pitanju 90 i 70 000 dinara),nije mi jasno gde su ih stekli-mozda su radili u atomskoj centrali Krsko.

 3. Ekonomija Srbije nije razvijena, razlog tome je i bombardovanje i pljacka. Madjari su uspeli da se izbore sa ogromnom ekonomskom krizom tek nakon ulaska u EU i koriscenjem njenog novca za resavanja krucijalnih ekonomskih pitanja. Lako je kada se izadje iz krize pametovati i zalagati se za pravdu i istinu. Nzm sto Madjarska to nije radila kada je u problemima. Sta reci o Rusiji, njena prirodna bogatstva su ogromna pa je za vladavine jake i sposobne licnosti uspela da se oporavi i krene putem razvoja. Za razliku od nje mi nismo sposobni da vodimo samostalnu politiku, razlog tome je sto smo vec previse zavisni od stranih investicija koje su vecinom iz EU pa bi onda svaki raskid sa istom znacio prekid priliva tog novca i plus ko zna kakve jos mere. Bez tog novca nema ni plata ni penzija ni otvaranja novih preduzeca, sve sto uvozimo iz EU bice mnogo skuplje a zbog prekida integracija izvoz mnogo redji i gde smo onda? Madjarska je vodila veoma pametnu politiku, politiku kojom je cak i ucestvovala u Nato bombardovanju nas, uspela je uci u EU iskoristiti njen novac za razvoj i sada kao ekonomski stabilna zemlja moze da pokaze srednji prst i EU i MMF-u i da nastavi da razvija odnose sa Rusijom.

  • „….mi nismo sposobni da vodimo samostalnu politiku, razlog tome je sto smo vec previse zavisni od stranih investicija koje su vecinom iz EU pa bi onda svaki raskid sa istom znacio prekid priliva tog novca i plus ko zna kakve jos mere…“
   I, sad bi trebalo, u to vaše vrzino kolo, dodati i da sa svakim novim prilivom Srbija tone sve dublje u finansijku zavisnost i ekonomsko ropstvo ( jer, taj priliv ima i velike kamate, a u poslednjih nekoliko godina je, vođenjem nekontrolisane ekonomije i još manje kontrolisanog načina trošenja tih sredstava, drastično povećan ) pa obrazložiti ko je kriv zbog takve situacije pa objasniti i zašto zastupate tezu da ćemo iz EU uvoziti skuplje stvari a pritom ne objašnjavate da je cilj EU da od Srbije napravi potrošača i uvoznika a ne izvoznika i da je zainteresovana ne za razvoj industrije , poljoprivrede, već za otimačinu svega vrednog, za robovski angažman jeftine i obrazovane radne snage iz Srbije i za (žigolo)investicije preko kojih se iz Srbije izvlači novac ( profit). A, možda biste mogli pomenuti da niko od stranih investitora nije reinvestirao u Srbiju, već je pokupio šta je mogao i pobegao punih džepova. I osnovno je kod ovakvih rasprava napraviti razliku između stranih investicija i dužničkog ropstva. Na Srbiji se primenjuje princip ropstva.

  • Odluci se da li je „nerazvijena“ ili unistena, jer to su vrlo razlicite stvari. A onda se obavesti ko ju je unistio, i kakve veze taj ima sa MMF, pa ce mozda poceti da ti svice. Zatim se obavesti se o dugoj listi zemalja koje je MMF ugrobario, po istom obrascu po kom sad grobari Srbiju. Potom se obavesti o listi nepostojecih zemalja koje su ekonomski prosperirale zahvaljujuci pomoci MMF-a. Kad se o svemu tome obavestis, mozda ces poceti da govoris o cinjenicama. Kao, naprimer, da je madjarska ekonomija vec bila u uzlaznom trendu pre ulaska u EU, a najveci „uspeh“ po ulasku bilo je povecanje zaduzenosti sa 55% na 80+% DBP u svega nekoliko godina. Ili da je Rusija imala ta ista bogatstva za vreme desetljetke s Jeljcinom na vlasti, koji je igrao kako je zapad svirao, a Rusija samo dublje tonula. I probaj, leba ti, da se ne sramotis goveoreci da Srbija ne bi imala za plate da joj MMF ne caluje, cisto od dobrote njegovog velikog zelenaskog srca. Znam da senvici mogu lako da postanu adikacija, ali ne valja, bre…

 4. Postovani, naravno da ce nam MMF odredjivati plate i penzije kada nasa drzavna ekonomija nije dovoljno razvijena da finansira ni jednu jedinu razvojnu ekonomsku granu. Naravno da zemlja poput nase, koja opstaje od stranih investicija zavisi od pozitivne ocene koje daje ta medjunarodna organizacija MMF. Da li je to dobra stvar? Naravno da ne! Ali koja je nasa alternativa? Gde je resenje koje ce pomoci u podizanju plata i penzija i razvoja celokupne ekonomije? To su pitanja koja zahtevaju odgovore a ne da li je MMF dobar ili ne i da li penzije treba ili ne trebaju da se smanje.

  • Da li ekonomija Srbije „nije razvijena“ ili je opljackana i razrusena bombardovanjem, sankcijama, „privatizacijom“ i favorizovanjem – posle svega toga – stranih „investitora“ koji su tu pre svega da skinu kajmak? Hmm, tesko pitanje… Samo slepcu nije ocigledno da MMF „alternativa“ – zaduzuj se da placas rastuce dugove i kamate, bez da ikad izadjes is te smrtonosne spirale nadole, jer je poslednja stvar koju MMF krvopije zele da se Srbija oporavi i otkaci sa njihovog krvopijskog aparata – nije nikakva alternativa. Jedina alternativa je okrenuti se sebi i ulagati u svoj razvoj. Stezanje kaisa ne gine ni tako, ali bar imamo buducnost. Putin je za desetak godina takvom politikom od razrusene, opljackane Rusije napravio svetsku silu. Madjarska je procvetala posto je Orban proterao iz nje MMF (procitaj zapis na sajtu Branka Dragasa o prelasku madjarsko-srpske granice, kao iz uzavrelog zivota u mrtvo more), Island je.. itd itsl. Koja je alternativa ponudi „lezi da te gazim“? Ostani uspravan…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime