Postizborna koalicija SNS, SPS i NDS?

0
931

Koalicija_2014

BEČ – Lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, čak i ako osvoji većinu, formiraće najverovatnije koalicionu vladu, složili su se danas u Beču eksperti za Balkan.

Na tribini „Srbija posle izbora“, u organizaciji Instituta za Podunavlje i srednju Evropu (IDM), austrijski ekspert za Balkan Žarko Radulović ocenio je da će Vučić težiti vladi široke koalicije, „kako bi se što brže sprovelo što više“.

On je podsetio da predstoji usvajanje brojnih reformskih zakona na putu ka EU, a takođe i promena Ustava.

Glavni i odgovorni urednik Medijske ustanove „Novi Austrijanci“ kazao je da ne isključuje ni mogućnost tročlane koalicije u kojoj bi uz SNS bile Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića i Nova demokratska stranka Borisa Tadića.

Novinar Andrej Ivanji čak smatra da će Vučić svakako u vladu uvesti jednu tradicionalnu proevropsku snagu, na primer kroz Tadića kao šefa diplomatije.

Radulović je istakao da se za Vučića ne može reći da nije demokrata, dodajući da je „kanalisao“ nezadovoljstvo srpskog stanovništva socijalnim stanjem.
„On se postavio na čelo neartikulisanog protestnog raspoloženja i tako ih neutralisao. Nakon parlamentarnih izbora će definitivno početi sprovođenje nepopularnih reformi“, uveren je on.

Austrijski politikolog Vedran Džihić izneo je strepnju da bi Srbija mogla biti suočena sa „novim pragmatičnim autoritarizmom“, ocenivši da će nastupiti jedna „duga Vučićeva era“.

Ivanji je rekao da će se tehnički Srbija jedno vreme približavati EU, ali i da će se „postaviti pitanje šta se dešava sa krhkom srpskom demokratijom u to vreme“.

Vučić, koji važi kao arhitektu poboljšanja odnosa sa Prištinom ne mora da strahuje od otpora iz Evrope, smatra on, dodajući da sve dok se bude prikazivao kao „uzoran đak“ nema čega da se boji.

Da Vas podsetimo:  Jedni planduju, drugi gladuju

Džihić je podvukao da će glavni test za Vučića biti kako će se postaviti u slučaju potrebe zatvaranja propalih državnih preduzeća.

Tanjug

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime