Moguće proglašenje Harkovske Republike

0
808

scast_v_123

Ukrajinci su opet prvi počeli, a sada su se njihove jedinice u gradu Sčastje i okolini praktično našle u okruženju.

Počeli su kod varošice Bahmutka, na teritoriji Luganske Republike. Posle nekoliko sati – njihovih 200 vojnika je prvo opkoljeno, a ubrzo su desetine poginule.

Bahmutka se nalazi između Sčastja i Novoajdara, severnije od reke Severski Donjec, na teritoriji pod kontrolom kijevske hunte.

Borci Luganske Republike odbili su pokušaj jedne čete ukrajinskog 80-og padobranskog puka da opkoljenima pritekne u pomoć. Nije joj pomogla ni podrška tenkova.

Armija LNR od večeras drži Bahmutku, pa su se Ukrajinci u Sčastju našli u nekoj vrsti „džepa” iz kojeg se neće lako izvući i zbog konfiguracije terena.

Ukoliko Sčastje narednih dana bude oslobođeno – to će za Kijev značiti tri neprijatne stvari: gubitak važnog uporišta, oslobađanje najvećeg dela okupirane teritorije LNR i pretnju susednoj Harkovskoj oblasti.

Zapravo, borci Novorosije biće u prilici da oslobode i deo Harkovske oblasti. A u tom slučaju bi na toj teritoriji bila proglašena Harkovska Republika. Sa mogućnošću prodora i prema samom Harkovu.

Bahmutku su, inače, oslobodili kozaci atamana Pavela Dremova.

Indikativno je da noćas u ukrajinskim elektronskim medijima povodom Sčastja traje pravi rat.

Jedni tvrde da je ukrajinski kazneni bataljon „Ajdar” dobio iz Kijeva naredbu da se povuče iz tog grada i da je već počeo da se povlači.

Drugi tvrde da je njegov komandir Sergej Meljničuk odbio da tu naredbu izvrši kao „izdajničku” i da je još optužio neimenovane vojne rukovodioce „antiterorističke operacije” da su za napuštanje Sčastja primili 20 miliona dolara mita.

Meljničuk nije precizirao – od koga.

Trećeplasirani na ukrajinskim predsedničkim izborima Oleg LJaško javno je izneo sumnju da je tih 20 miliona uzeo vojni vrh Ukrajine.

Da Vas podsetimo:  Svi „atentati“ na Vučića: Skretanje pažnje sa problema

U sve se noćas uključio i ukrajinski predsednik Petar Porošenko. Izjavio je da nije tačno da su se njegove snage našle u okruženju kod Bahmutke i Sčastja.

On je ocenio da je to dezinformacija sračunata na demoralizaciju ukrajinske armije.

Samo dva sata ranije je portparol komande „antiterorističke operacije”, Vladislav Seljeznjov, priznao da su Ukrajinci kod Bahmutke u okruženju.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime