Molimo Anu Brnabić da se sabere

0
2315

Za 52 dana na čelu Vlade Srbije premijerka Ana Brnabić, u narodu poznatija kao Ana Stenogram Brnabić, uspela je da ostvari više uspeha nego Toma Nikolić za čitavu godinu – ali u oblasti blamiranja.

Ana Brnabić Foto: Zoran Šestić / Tanjug

Ajde što se kao postiđena tinejdžerka pravdala Rusiji za izjavu koju je dala ili nije dala u intervjuu agenciji Blumberg, pa je ruskom ambasadoru Čepurinu nosila transkripte tog razgovora (problem je bila rečenica da će Srbija, ukoliko mora da bira između Rusije i Evropske unije, izabrati Uniju); ajde što je njen prvi potez u borbi protiv odliva mozgova bio taj da na Twitteru pokrene hešteg i tako pozove mlade da se vrate; ajde što je pola nacije proziva da je marioneta u rukama pravog gospodara… Sve sve, ali obezvrediti zakonodavno mesto i značaj Skupštine Republike Srbije (kakva god da je, naša je) – e to joj baš nije trebalo.

Na zvaničnom Twitter profilu premijera (koji verovatno ne uređuje Brnabić lično) napisano je da je usvojen Zakon o elektronskom dokumentu. Međutim, premijerka je (ili onaj ko nam se u njeno ime obraća) zaboravila ključnu stvar – Vlada može da usvoji predlog, a zakone u našoj zemlji (i dalje) može da usvoji samo i jedino Skupština, a svi znamo da je Skupština trenutno na raspustu. Ono što takođe znamo jeste da neko ko obavlja funkciju premijera mora da poznaje Ustav zemlje i njen zakonodavni postupak. Znamo i da su ovakvi lapsusi (ako je u pitanju lapsus), dozvoljeni laicima, ne i figurama koje su na čelu sistema „uređene države“. Da li Ana uopšte zna šta radi i o čemu priča, pitanje se samo nameće.

Njena greška nije prošla nezapaženo, pa su joj mnogi odgovorili bez dlake na jeziku (bar na mrežama). Mnogi su je zamolili da preuzme vođenje ovog profila, jer joj administratori svojim lapsusima i gafovima nikako ne čine uslugu.

Inače, vanredno zasedanje Skupštine sazvano je za 24. avgust, a na dnevnom redu je, kako je najavila predsednica ovog tela Maja Gojković, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu (u najavi nema ni reči o pomenutom zakonu Brnabićeve).

Da ne bude da smo nezahvalni – hvala što pokušavate da digitalizujete Srbiju i da nas spasete od hronične šalterske agonije. Ovaj zakon nam treba i svi mu se radujemo (pa dobro, možda ne baš svi, ali onih 54 odsto stanovništva koje koristi internet; drugu polovinu življa Srbije će neko jednog dana možda elektronski opismeniti, pa će ovaj zakon možda i njima nešto značiti, ko zna, budućnost je neizvesna).

U međuvremenu, podsetićemo Anu da je na dan polaganja zakletve obećala da će „dati sve od sebe, svaki dan, da svoj posao obavlja najbolje što može“. Ako je ovo to, poštovana Ana, bojim se da nemate ni 3+ za trud. Sreća pa imate još vremena, a nadam se samo da ga imamo i mi.

Dragana Pandurević

Izvor: Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime