Molitva patrijarhu Pavlu

0
4415
Patrijarh Pavle / Foto: orthochristian.com

Ja ne znam jeste li Vi svetitelј, Vaša Svetosti, tek će Vas proglasiti ako budete bili; ali znam da ste u Crkvi Božijoj, kao što smo i svi mi koji smo kršteni, i da ste živi u Hristu. Znam da možete, po Božjem dopuštenju, da šapnete bilo kome ono što je važno za spas njegove duše. Pa vas molim sledeće:

1. Molim Vas šapnite svima da u pravoslavnom hrišćanstvu ne postoji „mi“ i „oni“. Recite im da smo svi Božja deca, verovao neko u to ili ne. Ubiće nas podele. Nama ateistiti ne čestitaju Božić, a rimo-katolicima i muslimanima čestitaju svaki njihov praznik, ubiše se tvitujući. A meni njihova čestitka fali. Među njima ima vazda bolјih lјudi od nas koji se molimo Bogu, a nemamo hrabrosti da se usprotivimo zlu u našim redovima. Mene nije strah da to kažem, jer je to istina.

2.  Danas je Božić, 25. decembar 2017, po našem kalendaru. Jer da nije naš, zašto bismo danas slavili ovaj praznik? A možda i nije… Ima i onaj Milankovićev kalendar i ona 7527 godina, ne znam. Ali je danas Božić, to sigurno jeste. Vaša Svetosti, niko nikome danas ne ide u goste! To nikad nije bilo tako do sad. Niti obilazimo osamlјene, niti posećujemo bolesne, nisti smo obradovali one u zatvorima, niti smo šta poklonili siromahu. Niti smo videli kumove…! Sedimo i klikćemo, čitamo i kuckamo, kao da ekran nije „ikona antihrista“, što bi rekla Agafija Sibirska. Šapnite svakome da je zabluda da se za Božić ne ide u goste. Današnji dan je posvećen radosti susretnja, bodrenju. Dan je posvećen  nadi, kako se drugačije naziva hrišćanski optimizam.

3. Šapnite svima da Crkva nije nevladina organizacija, nego živa zajednica krštenih duša i Boga. I to onih duša koja su još uvek u telu i onih koji su telo i nas napustili. Bog je glava tog živog organizma. Narod ne zna da su upokojeni – živi. Pale sveće dole za pokojne, a gore za žive. Jedino u hramu Svetog Save lepo piše – „Svi su živi u Hristu“, i  sveće se pale u visini kuka za sve duše. Oni koji ne veruju da Bog postoji, misle da je crkva ono što nosi mantiju, a mi koji smo kršteni, mi smo po njima nacionalisti koji kolјu i prave genocid. Ako biste hteli da im šapnete da je Crkva sastavlјena od laosa, običnog vernog naroda, i klira, koji je samo Božki sluga, a da je na vrhu te večne hijerarhije sam Gospod, bilo bi nam svima lakše. Ovako se neprijatelјi Boga i nas, naroda, stalno pitaju „Šta se Crkva meša u politiku“. Narod je Crkva, zar da se ne meša u uređenje svojih života?! Da ne idemo onda na izbore?

Da Vas podsetimo:  Sve prolazi, samo vašar u Rumi opstaje

4. Vaša Svetosti, nama nema ko da objasni da iznad zakona koji usvaja skupština, postoje i univerzalni zakoni, koje nije pisao glupi i nemušti Univerzum, nego kosmička inteligencija, svest, živa svest, koju mi mucavi nazivamo Logos, Bog. Nema ko da nam objasni da je poštovanje tih zakona, Božjih zakona, spas naših duša od propadanja, nas i naše dece. Ako to ne znamo, ne znamo ni da se kršenje tih zakona naziva greh. Ne znamo da su Raj i Pakao stanja duše, a ne mesta u koje duše odlaze u zavisnosti da li su kršili ili nisu kršli Božji zakon. Pa, Vas eto, molim ako možete da kažete nekome da to počne da objašnjava narodu, a ne da nam se obraća kao Svetozar od Ružičič u „Pokondirenoj tikvi“ – visokoparno, nerazumlјivo i bez lјubavi, jer narod to ništa ne razume. Kako će lјudi da znaju da su ti zakoni dati da svakome bude dobro? Kako će lјudi znati da postoje duhovi svetla i duhovi tame? Kako će znati da nas na kršenje Zakona Božjih, nagovaraju sile tame da bi imali vlast nad našim dušama? I da po njihovoj volјi radimo ono što nije dobro, kao da svoju volјu nemamo…? Vaša Svetosti, narod ne veruje da upokojenje nije smrt. Da je „smrt“ reč koja označava predavanje duše u vlast demonima. Molim vas, recite nekome da nam to objasni. propadosmo. Propadosmo načisto. I svako od nas pojedinačno i kao narod.

5. Ako možete da kažete i ovima što veruju u Boga, a ne u Crkvu i „posrednike“, da takav Bog – ne postoji. Postoji samo ovaj, Jedan, jedan za sve nas, žive i mrtve, i svih vera, koji je pravoslavnima dao epitrahilј da, neko ko ga nosi, može, u Božje ime, da nam oprosti kršenje Nјegovih zakona.

Da Vas podsetimo:  Crkva brvnara sagrađena bez ijednog eksera čuva neprocenjive ruske ikone!

6. Još Vas molim da zamolite Anđela čuvara jednog profesora sa Pravnog fakulteta da ga privede Bogu. Rekao mi je da treba da se bavim uzvišenijim temama od „religije“, kad već imam toliki talenat i takvu lucidnost u pisanju. „Religija je ideologija“, kaže, „koja treba da premosti ovo strašno vreme ekonomske bede“. Ima li šta uzvišenije od lјubavi, pravde, mira, istine? Ili o svemu tome može da se piše, ali da se ne kaže da je to Bog? Šapnite svima da je Bog jednako Ljubav, da je Bog – Pravda, da je Bog isto što i Istina. Naša himna „Bože pravde“ je molitva, samo to niko ne zna. Kad neko to objasni narodu, onda će, kad kažu da Bog ne postoji, znati da time negiraju postojanje lјubavi, pravde, istine, mira… Oni  jednostavno ne mogu da dovedu u vezu te pojmove, pa negiraju sopstvenu uverenost da su lјubav, pravda, istina najviše vrednosti za koje živ čovek MORA da se bori. Jer bez toga – koji je smisao života? I šta ostavlјa deci?

7. Vaša Svetosti, Vi ste mi jednom rekli, davne 1992. „Mora da se zna šta ste radili. Jer kad ćete stići tamo gde Vas Bog šalјe, ako na svakom stepeniku morate da objašnjavate drugima ko ste?“ A ja još uvek pišem anonimno… Molite Boga da mi da hrabrosti da otvorenije služim, da bih mogla i ja da se pojavim i na Božjem sudu sa nadom da ću ga proći nekažnjeno.

Nemojte me zaboraviti, molim Vas

Hristos se rodi, vasceli moj rode! Zaista se rodio… I sa Nјim se rodila moja nova nada da možemo bolјe. To je Božić – nada da može biti bolјe.

Da Vas podsetimo:  Medvedev: Samo konačna i potpuna pobeda Rusije u Ukrajini spasiće svet od globalnog rata

Perla

blogfrket.blogspot.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime