Molitva za žrtvu

0
41

Svakodnevica mi diktira teme, a ja, kao nekadašnji novinar – ne mogu da odolim.

foto:prinscren

Reč je o inicijativi Nisam prijavila, koju je pokrenula (da se i mi – s Juga malo pohvalimo) jedna Vranjanka, aktivistkinja i vršnjačka edukatorka za pomoć žrtvama nasilja Dejana Stošić, reagujući na objavu politikološkinje Nine Stojakovič o zlostavljanju njene sestre od strane partnera i izostanku reakcije nadležnih kada je to prijavila.

Nema potrebe da pišem o povodima i uzrocima, o svim događajima i doživljajima, do sada već, sigurno, znate o čemu je, a ako ne znate, onda ništa, što reče Peščanik…

Nema potrebe – napisao je Marko V. kolumnu Mama i tata se vole.

Mislim i na onu njegovu prethodnu kolumnu. (I ja sam, po ocu, poreklom iz Timočke krajine).

Valjda neće biti cvrkutave relativizacije: „Događa se to svuda u svetu…“ – to smo već čuli, povodom, na primer, ropskog rada Vijetnamaca kod nas ili – reakcije policije (a potom i izostanku reakcije na protestima i blokadama po Srbiji…).

Mnogo je, suviše je nasilja u svetu.

O nasilju nad ženama u Indiji piše medij iz San Franciska(!?).

Ukratko, dok su zbog silovanja žena izbile masovne demonstracije širom Indije, članovi parlamenta su se bunili protiv vladinih neuspeha u zaustavljanju nasilja nad ženama. Ali ti isti parlamentarci su zaboravili (?) – da su „sve veće političke stranke na svojim listama imale osobe koje su optužene za silovanje, seksualno uznemiravanje i druge zločine nad ženam,“ kaže pomenuti medij, a poslednja rečenica je:

A zatim su se demonstranti okrenuli protiv političkog establišmenta.

Ili, još jedan slučaj sa „divljeg“ Istoka.

Vlasti u Teheranu (Iran) su objavile da neće izvršiti smrtnu kaznu nad ženom koja je na ovu kaznu osuđena još 2006. godine – zbog preljube. Ipak nije sasvim jasno da li će biti potpuno oslobođena. Naime, njeni advokati su izjavili da je „odbijena njena molba za milost.“

Da Vas podsetimo:  Mangupi u sopstvenim redovima

Mnogo je ovakvih priča i nemaju srećan kraj.

Setih se jedne knjige:

Nije kriv ubica, kriv je ubijeni.

Neću vam reći ni ko je autor, ni kada je napisana. A ima još takvih i(li) sličnih.

Pred dolazak 2022. godine pozivam vas na veselje sa čašom vina visoko, za zrelost uzdizanja i uviđanja našeg, za sve naše Karijatide, koje nas na videlo ovog sveta donose i dalje nose.

Želim vam zdravlja i mnogo želja, planova i nada – nešto će se sigurno ostvariti.

autor:Radomir Videnović

https://www.juznevesti.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime