Momčilo Krajišnik – Prvi predsjednik Narodne skupštine

0
23
foto:I.Marinković

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i jedan od najzaslužnijh političara za stvaranje Srpske Momčilo Krajišnik /1945-2020/ preminuo je 15. septembra 2020. godine.

Krajišnik je bio predsjednik prvog višestranačkog saziva Skupštine SR BiH i nakon toga prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Krajišnik je pušten na slobodu 2013. godine, nakon dvije trećine odslužene kazne.

Momčilo Krajišnik je 25. oktobra 1991. bio izabran i za predsjednika Skupštine srpskog naroda BiH, a onda Srspke.

Krajišnik je u maju 1993. godine bio odlučujući faktor koji je spriječio da, pod pritiskom Slobodana Miloševića i zapadnih diplomata Skupština odustane od Republike Srpske i prihvati podjelu BiH na kantone.

Obavljao je i funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH, sa koje je uklonjen na izborima 1998. godine kada su iz inostranstva stigle vreće sa desetinama hiljada bošnjačkih glasova.

Momčilo Krajišnik je tvrdo zastupao stavove Republike Srpske pa su ga međunarodni posrednici zbog njegove nepopustljivosti nazvali „Mr. No“ /Gospodin NE/.

Haški tribunal osudio ga je na 20 godina zatvora za ratne zločine, mada nikada nije dokazano da je naređivao ili učestvovao u bilo kakvim zločinima.

Bila je to kazna za učešće u stvaranju Republike Srpske, za šta su u Haškom sudu kažnjeni mnogi Srbi.

izvor:https://katera.news/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime