Moskva – najvažniji saveznik Srbije

0
1521

srbija-rusija-zastavaJuče je u sedištu srpske Vlade održana prezentacija investicionih mogućnosti u južnoj srpskoj pokrajini, koju je za predstavnike ruskih kompanija organizovala Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. Tom prilikom je ministar zadužen za Kosmet Aleksandar Vulin doslovno izjavio da je „Ruska Federacija naš najznačajniji spoljnopolitički saveznik, a kada je u pitanju Kosmet, i jedan od najvažnijih ekonomskih partnera“.

Međutim, s obzirom na provalu oduševljenja sa kojom su nedavno otvoreni pregovori sa Evropskom unijom, građani su mogli zaključiti da su najvažniji spoljnopolitički saveznici i ekonomski partneri Srbije verovatno baš tamo na Zapadu, a onda nam ministar Vulin otkriva nešto sasvim suprotno – da je to ipak Rusija. Otkuda takva nelogičnost?

Dakle, pomalo je zbunjujuća činjenica – kako je moguće da su svi srpski zvaničnici povodom nedavnog početka pregovora sa Evropskom unijom istakli da se na taj način stvaraju uslovi za bolji život građana, ali kada treba privući konkretne investitore na Kosovo koji bi omogućili taj bolji život otvaranjem novih radnih mesta, onda se kao juče, nisu mogle primetiti kompanije iz tog dela sveta, nego upravo iz Ruske Federacije.

Naime, Vulin je nakon prezentacije istakao da su predstavnici ruske strane iskazali veliko interesovanje za širenje poslovanja i u južnoj pokrajini, u čemu su najdalje otišli Naftna industrija Srbije i Lukoil, a još je rečeno i to da postoje velike mogućnosti da ruski investitori takođe prošire poslovanje i u oblasti bankarstva, poljoprivrede, ali i u drugim oblastima.

Štaviše, srpski ministar je naglasio da su nam, kako je kazao, „naši prijatelji potvrdili spremnost svih preduzeća koja posluju na prostoru Srbije, da svoje poslovanje prošire i na prostor Kosova i Metohije, koje je i za njih i za nas u sastavu Srbije“, a to bi po njemu bilo važno zbog toga što je „najvažniji cilj u ovom trenutku da otvorimo što veći broj radnih mesta na Kosmetu i obezbedimo Srbima da mogu da žive ekonomski dobro“, zaključio je Vulin.

Da Vas podsetimo:  Neistine i falsifikati Bakira Izetbegovića

Naravno, jučerašnja prezentacija u Vladi Srbije i najave ulaganja velikih ruskih kompanija i na području Kosova i Metohije zvuče vrlo ohrabrujuće i zaista obećavaju bolji život za građane Srbije, i ništa u tome ne bi bilo neobično da sve to po najavama iz političkog vrha nije trebalo da dođe kao posledica zahuktalih evrointegracija.

Drugim rečima, ministar Vulin je juče zvučao kao da nije šef delegacije Srbije u jednom delu pregovora sa Briselom, koji bi navodno na kraju trebalo da dovedu do privlačenja zapadnog kapitala u količini koja bi pozlatila svaki kamen na balkanskom tlu, nego više kao dečak iz bajke o carevom novom odelu, koji je zdravim dečijim razumom došao do ogoljene istine.

A ta istina u ovom konkretnom slučaju glasi, kako je primetio sam Vulin, da je „Rusija naš najznačajniji spoljnopolitički saveznik, a kada je u pitanju Kosmet, i jedan od najvažnijih ekonomskih partnera“, te da je po njegovim sopstvenim rečima – „i za Ruse i za nas, Kosovo u sastavu Srbije“. Međutim, šteta je što tako ne misle i Vulinovi partneri iz Brisela, jer pred njima ne može da kaže nešto slično – da je „i za Brisel i za nas, Kosovo u sastavu Srbije“.

Glas Rusije

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime