Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save

0
58
Фото: katera.news

Veliki broj vjernika okupio se večeras u Hramu Svetog Save na Vračaru u Beogradu kako bi se poklonio svetim moštima četiri srpska svetitelja – Justina Ćelijskog, Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog, te Dositeja Zagrebačkog i Platona Banjalučkog.

Mošti svetitelja donesene su u Hram uoči sutrašnjeg spomena Spaljivanja moštiju Svetog Save, kada će u 9.00 časova Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiti liturgiju.

U Hramu se pjevaju svečane pjesme posvećene svetiteljima, a vjernici čekaju u redu da cjelivaju mošti.

Gordana iz Smederevske Palnke pred Hram je došla u društvu strine Radoslave Živković, koja vjeruje da joj ovi svetitelji mogu povratiti narušeno zdravlje.

– Veliki smo poštovaoci naših svetitelja, živimo u veri i znamo da veliki Bog sve uredi – izjavila je Srni Gordana.

Ona je naglasila da ljudi tokom cijele godine treba da slave Vaskrs, a ne samo na praznik i u danima oko pranzika, dodajući da je vjera u ovaj praznik smisao života.

– Radujem se što sam ovde večeras, verujem u isceljenje i nadam se da će mnogi nevoljnici pristupiti svetim moštima i dobiti blagodat – rekla je Radoslava.

Mošti Svetog Nikolaja ostaće u Hramu do praznika Silaska Svetog Duha na Apostole 23. juna, a drugih svetitelja do sutrašnje večernje službe.

Večeras će biti održano i praznično bdenije.

Srpska pravoslavna crkva sutra obilježava dan kada su Turci spalili mošti Svetog Save na Vračaru.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime