Možda je kasno, a možda i nije?

0
813
Foto: pixabay.com

Idejna rešenja Savskog trga su već odavno okončana i evo, već se izvode završni radovi. Stara Železnička stanica se pretvara po ovom predlogu u Istorijski muzej. Izuzetno rešenje, za svaku pohvalu. Usuđujem se, da kao običan građanin, predložim neke izmene.
Prvi predlog je, da stara Železnička stanica bude Muzej Nikole Tesle. Centralna šalterska sala bi bila prostorno idealna za smeštaj i pokazivanje velikih Teslinih projekata. Istorijski muzej bi bio smešten u predivnoj bivšoj zgradi Pošte u blizini. Naravno, sa restauriranom i originalnom fasadom.

E sada, evo i ostalih zakasnelih predloga, vrlo osetljivih, jer se mogu pogrešno protumačiti.
Drugi predlog je promena naziva prelepog trga ispred Muzeja Nikole Tesle. Umesto Savski trg bio bi Trg Nikole Tesle.

Treći, mnogo osetljiviji, ali logičniji. Umesto monumentalnog spomenika Stefanu Nemanji, podići ogromni Teslin „toranj“, koji bi bio u odličnoj korelaciji sa budućim Muzejom Nikole Tesle. Svi znamo, ogroman značaj i misteriju Teslinog tornja. Ubrzo bi ovakav snažan urbanistički i likovni koncept postao međunarodni naučni centar za okupljanje inovacija i pronalazaka, sa kulminacijom, koja bi se ostvarila kao Festival posvećen našem i svetskom geniju. Bilo bi to lepo, za Srbiju, Evropu i ceo svet, a da se ne pominje ogroman turistički značaj, ako bi se ovo usvojilo. Ali šta sa spomenikom Stefanu Nemanji? Dva spomenika na istom trgu, ne mogu.

Predložio bih nekoliko novih lokacija za spomenik Stefanu Nemanji.
Prva je na Terazijama, kada se pođe prema Slaviji i kod skretanja ulevo prema Skupštini. Širok prostor na sredini raskrsnice, koji „gleda“ prema Hramu Sv. Save u daljini, čime se ove dve tačke dovode u značajnu i logičnu vezu.

Druga lokacija je izuzetno povoljna i možda najlepša u celom gradu. To je gornji deo platoa parka u blizini hotela „Moskva“. Pogled na Savu i dobar deo Srbije. U tom slučaju bi trebalo malo smanjiti visinu postamenta ispod spomenika. Možda je u Generalnom urbanističkom planu to dominantno mesto već predviđeno za nešto drugo, ali sve se može izmeniti, ako je to boljitak

Da Vas podsetimo:  Da li je "šesti oktobar", i bio moguć?

Treća lokacija bi bila neko lepo mesto na novom Savskom keju, gde niče novi Beograd na vodi. Takvih mesta ima na pretek.

I četvrta lokacija, najpovoljnija, koju niko dobronameran ne bi odbio: Stefan Nemanja ostaje gde je predviđen, a Toranj se postavlja iza zgrade Železničke stanice, sa druge strane, prema Savi, gde se odjednom otvara lep prostor, koji čini celinu sa budućim Muzejom Nikole Tesle. Ovom postavkom se otvara neslućeni istorijski, psihološki, dugo – očekivani, do sada neslućeni „razgovor“ iz daljine, vremena odlaska i dolaska Teslinog u Beograd, kroz zgradu Železničke stanice, njegovih snova, ostvarenih i neostvarenih. Ispred zgrade je Stefan Nemanja, drži u rukama Lozu Nemanjića i cele Srbije, a sa druge strane produžene Loze, Teslin san i nada Srbije.

Svestan sam, koliko je rizično sada pisati o ovoj temi. Svako s pravom može reći: prekasno je, trebalo je na vreme o ovome razmišljati. Međutim, poznato je, da su se neke stvari u svim oblastima života menjale u poslednjem trenutku. Naravno onda, kada se ustanovi, da su te iznenadne promene logičnije, bolje i kvalitetnije.

Moram dodati, da mi je ideju za ovaj smeli tekst, dao moj mlađi sin.

Mišo M. Mladenović
Beograd akad. slikar i pisac

PODELI
Prethodni tekstPrincip
Sledeći tekstLomača za Vučićevu Srbiju

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime