Mr Danijel Igrec: Šta se krije iza slatkorečive retorike NATO-a prema Srbiji?

0
1093

Maj 2017: Britanski parlamentarac Ričard Benion, član Parlamentarne skupštine NATO pakta, napisao je izveštaj u kojem je Srbiju označio kao najveći remetilački faktor na Balkanu.

Oktobar 2017: Na sastanku Komiteta za ekonomiju i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO-a Srbija je, za razliku od prethodnih izveštaja, pohvaljena i o njoj se govori afirmativno. Ona se čak pominje i kao „jedan od najpouzdanijih partnera Zapadne alijanse“ u ovom delu Evrope.

Šta se desilo pa su zvaničnici NATO pakta za samo nekoliko meseci zauzeli stav, dijametralno suprotan onom koji su prema nama gajili u dosadašnjim izveštajima? Pomalo iznenađuje ovakva, može se reći radikalna, promena retorike, zar ne?

Nipošto.

Na delu je samo jedna od dobro poznatih zapadnih politika prema Srbiji, metoda „štapa i šargarepe„, metoda „privlačenja“ radi daljeg komadanja i uništavanja naše države pod plaštom priče o „evroatlantskim integracijama„.

NATO je vrlo dobro svestan da se pred Srbijom otvaraju konkretne i suštinske geopolitičke alternative, alternative od kojih se naziru višestruke, ogromne i opipljive političke, ekonomske i bezbednosne koristi za razliku od apstraktnih i maglovitih evropskih obećanja.

U strahu da bi naša država mogla odlučnije da krene putem tih alternativa Zapad se kao kurva dodvorava i umiljava, upučujući Srbiji „pozitivne signale“ i služeći se afirmativnom retorikom, kako bi je zadržao u svojoj orbiti uticaja.

Ali slatke reči i gola retorika su jedino što unutrašnje rascepljeni Zapad sa ozbiljno poljuljanom globalnom dominacijom može da nam ponudi.

Nadajmo se samo da vladajuće strukture neće pasti na lepe reči i radi njih žrtvovati ozbiljnu perspektivu koja se Srbiji otvara daljim produbljivanjem saradnje sa novim svetskim centrima moći – Rusijom, Kinom, BRIKS-om, ODKB-om, Evroazijskom ekonomskom unijom, Indijom, Turskom i svima onima koji više ne žele da budu pod atlantističkim jarmom.

Da Vas podsetimo:  Tragedija koja je potresla Srbiju i danas misterija

Previše puta do sada smo bili namagarčeni i zarad pustih obećanja Brisela i Vašingtona pristajali na razvlašćivanje države, otimačinu njenih prirodnih resursa, degradaciju naših vojnih, obrazovnih, naučnih i kulturnih kapaciteta. I šta smo dobili? Dobili smo jedno veliko ništa – našli smo se na dnu međunarodnih lestvica prema ekonomskom razvoju i kvalitetu životnog standarda stanovništva dok smo u oblasti odliva mozgova u samom evropskom i svetskom vrhu. Sada imamo mogućnost da ozbiljnom državotvornom politikom, politikom strateškog pozicioniranja u novom, multipolarnom svetskom poretku povratimo izgubljeno i obnovimo svoj suverenitet.

Preko 80% građana Srbije je protiv NATO integracija.

Zato svaki naš sledeći korak mora da bude usmeren ka jačanju vojne neutralnosti sa ciljem da se ona u dogledno vreme verifikuje i na međunarodnom planu.

Mr Danijel Igrec

vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime