Mrak je…

1
2120

Mrak u Palanci traje nekoliko meseci, ali je Palanka u mraku odavno… Biće čudno kad ponovo zasvetli

smederevska-palankaZaboravili su da uključe uličnu rasvetu večeras…i sinoć, preksinoć, pre tri, pet, deset dana, nekoliko meseci… Zaboravili i nastavljaju da zaboravljaju. A možda nam nije ni potrebna? Baš je romantično posmatrati nebo i sve te zvezde koje je nemoguće videti sa svetlog mesta. Ili smo uplovili u vremeplov i vratili se nekoliko decenija unazad? Možda ipak samo žele da nam pokažu kako moramo da cenimo svaku sitnicu, pa da, to je zbog nas, da počnemo da cenimo ono što imamo… Ili se možda u mraku i ostali problemi ne vide… Bilo kako bilo, situacija je idealna za sve „noćne bravare“.

Smederevsksa Palanka i okolna sela zbog dugova i nemogućnosti da ih izmire, već nekoliko meseci ne svetle. Novi gradonačelnik Kragujevca nedavno je izjavio da bi grad koji vodi, da je ostao pod starom vlašću bio sledeći, posle Palanke, koji bi bankrotirao. Nisam upućena u finansijsku situaciju Kragujevca, ali znam da Palanku trenutno ništa ne može da izvuče. Ovde su „žuti“ i dalje na vlasti; možda kada se to promeni… „Svemoćni“ ne voli kada mu se protive.

Na restrikcije vode smo navikli. I na skraćene časove u školama jer nema grejanja, što i nije toliko loše, bar po đake i profesore. Na to da nema rasvete se privikavamo, biće čudno kad ponovo zasvetli. Ako ikada zasvetli.

Šalu na stranu. Situacija nije ni malo zabavna. U gradu tri ulice svetle, u ostalima je zona sumraka. Jezivo je kretati se pešaka, ali i voziti. Dve osobe do sada su izgubile život – pešak i biciklista. Nisu bili osvetljeni, a u svom tom mraku teško je uočiti bilo šta. Sve je to posledica blokade opštinskih računa. U poslednje tri godine, raču izvršenja budžeta opštine u konstantnoj je blokadi i crvenoj zoni.

Da Vas podsetimo:  Čoveku treba čovek!

Naš gradić u poslednjih dvadesetak godina doživljava opšti krah. Počevši od propadanja Goše i Kiseljaka koji su upošljavali većinu stanovništva i svih ostalih preduzeća koja su održavala grad. Da, u gradu je mrak u svakom smislu. Grad neiskorišćenih potencijala i propalih fabrika i prilika. Oko 10 odsto stanovništva je na socijalnoj „kašici“, približan je procenat nezaposlenih na Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali broj onih koji tamo nisu evidentirani, a bez posla su, mnogo je veći.

Ne iznenađuje što je najveća tržnica petkom na buvljaku, kada za 300 dinara možete da se obučete od glave do pete. Ne čudi ni to što su krađe automobila i svega ostalog u porastu, a sad im i mrak ide u prilog.

Mrak u Palanci traje nekoliko meseci, ali je Palanka u mraku odavno. Nijedna gradska vlast u poslednjih nekoliko mandata nije valjala, a čini se da nas je ova tenutna dokrajičila. Još su i demokrate, kao što rekoh ranije. Pa, ne ide to, ne ide…bar ne u Srbiji danas.

Izlaz se ni ne nazire. Mada, ni ne bunimo se glasno, nekako smo navikli da prihvata stvari onakve kakve su. Nezadovoljni smo, ali to ne pokazujemo. Ukoliko bismo se pobunili, možda bi se nešto i promenili. Makar da se čuje da imamo problem. Ili je za osvešćenje potrebno da još neko izgubi život? U međuvremenu ćemo širom Srbije nastaviti da „Slavimo Beograd“.

mojepiskaranje

1 KOMENTAR

  1. Hm,hmm..a,da to mozda,sve nije po receptu Djindjic/ Zivkovic u Nisu,da se ne placa porez i struja,pa ce da padne Milosevic ? pa,ne lezi vraze,kad su se docepali vlasti,opaucise prvo po taksistima,koji su valjda bili najrevnosniji u ne placanju preza,pa ih ovi slali u majcinu ???

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime