Mrak u Srbiji

0
100

Postoje delovi zemaljske kugle u kojima dan ili noć u određeno doba godine traju znatno duže nego uobičajeno. To nazivamo polarnim danima i noćima,koji traju po nekoliko meseci.

Geografski to su delovi zemalja koje leže unutar unutar Arktičkog kruga.Kako nijedna od država ne leži baš čitavom svojom površinom unutar Severnog polarnika, samo u delovim tih zemalja se dešava ova pojava.

Pod Arktičkim krugom nalazi se četvrtina teritorije Finske, a na krajnjem severu te države Sunce ne zalazi svega 60 dana tokom leta.

U Svalbardu u Norveškoj, najsevernijoj naseljenoj regiji u Evropi, Sunce ne zalazi otprilike od sredine aprila do kasnog avgusta. Dakle, ima polarni dan i polarnu noć, samo ne baš u trajanju od pola godine.

Mada po svojoj geografskoj širini i dužini, Ovčar Banja ne spada Arktički krug i nema ništa slično sa Svalbardom ili smo barem do sada mislili da nema ništa slično, meštani banje javili su nam da vlast u Srbiji ne mora da troši milione evra na izgradnju staklenog vidikovca na Kablaru, zarad pravljenja turističke atrakcije koja će dovesti na desetine ili stotine hiljada turista, jer ima banja šta da ponudi – noć koja traje i traje i traje i traje ….

Jer da nije noć, zar bi ulično svetlo bilo stalno upaljeno?

Ko još drži uključenu javnu rasvetu po danu i tako troši značajan energetski resurs u zemlji u kojoj i premijerka i predsednik kažu da su još kao deca naučili da gase svetlo u sobi iz koje izlaze ili da skinu jednu ako imaju dve sijalice u sobi.

Ako kojim slučajem nije u pitanju neko geografsko čudo u Ovčar Banji da je nastala polarna noć, to bi jedino moglo da znači da postoji neko drugo čudo tj. da mrak u Srbija traje 24 sata dnevno.

Da Vas podsetimo:  U RADIONICI PORODICE SPASIĆ NASTAJE UMETNOST: Ove ikone i panagije krase srpske svetinje!

Šta god bilo, u banji će da zgrnu velike pare sad kad turisti navale da vide ovo čudo – uključena javna rasveta u sred dana.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime