Mudrost rođenog pobednika

4
1824

Svako ko misli da Aleksandra Vučića roditelji nisu vodili u cirkus dok je bio mali, pa sada, kad mu se može, pravi cirkus od države i naroda da bi to nadomestio, prevario se. Niti je on politički klovn kakvim želi da ga prikaže zla drugosrbijanska opozicija, koju je onomad tužio kod njihovog tate Soroša, a ni namesnik zapadnih agentura kakvim ga slika patriotski diskurs. Ne. On je, nek crknu dušmani, rođeni politički pobednik. Evo, primera.

Kada se mehur dvostrukih standarda EU na Kataloniji raspukao kao mehur od sapunice, a njeni portparoli Shinas i Kocijančićeva mucali i štucali na nezgodna pitanja novinara izvedena iz poređenja Katalonije i Kosova, Vučić nije požurio da to iskoristi u korist Srbije, nego je najavio da će Briselu napisati pismo u kome će mu postaviti „nezgodna pitanja“. Iako sam o tome već pisao u ovoj rubrici(1), nije naodmet podsetiti šta je rekao kada su ga iznenađeni novinari upitali šta od tog pisma očekuje?

„Nikakve reakcije ne očekujem, mi to radimo da bismo dali sve što možemo da zaštitimo svoju zemlju”(2), rekao je tada Vučić. Možda nekome ova rečenica izgleda nesuvislo, ili liči na kakvu besmislenu tautologiju, ali EU se zatresla od straha šta će biti u tom tajanstvenom pismu. Ozbiljno Vam kažem. No, pismo nikako da krene. Prvo je Vučić bio zauzet primanjima, zatim je u Upitniku objašnjavao kako Vulin ništa nije ukrao, mada je možda “nešto petljao”, u slučaju “Tetka”, pa je davao podršku Srpskoj listi… Ko da ga krivi što je zaboravio na pismo? Na kraju je, gotovo svečano, objavio da će pismo u džepu poneti Ana Brnabić, kada dođe u Brisel (10. oktobra).

Da Vas podsetimo:  Kasni se sa merama, građani da štede, ako imaju od čega

No, u međuvremenu, EU se pribrala pa je pred novinare izašao i treći portparol EU, portparol Evropske Komisije, kojoj je pismo i bilo namenjeno, Aleksandar Vinterštajn da objavi kako će EK adekvatno odgovoriti Srbiji:

„Možete biti sigurni da će naš odgovor biti dobro pripremljen i predstavljen. To je uvek slučaj sa našim odgovorima i ne vidim zašto bi bilo išta drugačije u ovom slučaju”(3) – isprsio se Vinterštajn, pre nego je i on potonuo u živo blato “sui generis“-a kao i njegova dva prethodnika.

I tu izbija na videlo Vučićev pobednički mentalitet, njegova visprenost kao državnika, idealni spoj tadićevinizma, ljajićevizma i jeremićenizma u jednom čoveku. U trenutku, ma šta trenutku – deliću trenutka, čuo je neki unutrašnji glas i spoznao kako treba da odustane od tog pisma. Taj glas, glas je rođenog pobednika, a odluka državnička mudrost kojoj nema ravne. Neka budale misle kako se on, opet, povukao, ali on je zapravo sprečio da se čuje odgovor EU i njeni nepobitni argumenti. Zašto da ih pita, kada su rekli da imaju odgovor?

I zato je Vučić u Predsedništvu Srbije, posle sastanaka sa evropskim komesarom za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristosom Stilijanidisom rekao, novinarima koji su ga o pismu pitali, da je pismo završeno, da je ozbiljno sastavljeno, ali da, iako ga sada neće poslati, Srbija ne odustaje od odgovora.(4)

„Nećemo sada, jer smo zamoljeni od Španije da to ne učinimo, da ne otežavamo njihovu poziciju. Uradićemo to u narednom periodu. Kada? Obavestićemo vas. Imamo obavezu prema španskim prijateljima, jer su i oni nama pomagali“(5), rekao je Vučić, rođeni “pobednik”.

I tako je njegova, tek postavljena, politička teza da se pismom može „štititi zemlja“ puštena niz vodu, pre nego je i zaživela. Bio je to svojevrsni abortus sopstvene političke ideje, a ja kao vernik osuđujem svaki abortus. Pa i politički.

Da Vas podsetimo:  Kad novoradikali razgovaraju

Ali, još je negde pogrešio Vučić. Okliznuo se na “sitnici”. Kakav nam je Španija prijatelj, Vučiću? Šta nam je ona i kada pomagala? To što nije priznala Kosovo nije pomoć nama već njen politički interes.

Znate li ko je Havijer Solana, predsedniče? Znate li da je Španac? Upitajte se zašto zvanična Španija nikada nije osudila njegovu zločinačku odluku da bombarduje Srbiju? Niti se od nje ogradila!

I ne samo da nije osudila ili ogradila, nego se bombardovanju i pridružila!! Ne, nemojte reći da je kao članica NATO-a to morala, jer će te samo još dublje potonuti, “državniče”. Nije morala. I Grčka je članica NATO-a, ali je odbila da u bombardovanju učestvuje. To je prijatelj, a ne Španija. A Grčkoj ste vratili tako što ste priznali Makedoniju, onako kako je Grčka ne priznaje.

Pa čak i da nam je Španija stvarni prijatelj, a niko čiji su avioni i piloti bacali uranijumske bombe po našim glavama to ne može biti, zašto bi svoj politički interes podredili njenom? Uostalom, našim zahtevom da EU obrazloži kako i zašto su Kosovo i Katalonija “različiti slučajevi” mi ne tražimo od EU da prizna Kataloniju, već da se u slučaju Kosova vrati principima međunarodnog prava. Šta u tome može smetati Španiji i njenim legitimnim interesima?

Baš ništa! Ali, izgleda, može smetati Tačiju i Haradinaju, novim “partnerima” u bajci o istorijskom pomirenju, iza koje stoje pipci Milove balkanske hobotnice!


Odrednice:

  1. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/analiza-vesti/rane-kosova-portparoli-eu-i-vucicevo-pismo/
  2. politika.rs/scc/clanak/390043/Vucic-Kazite-bar-ogresili-smo-se-o-vas
  3. politika.rs/scc/clanak/390186/Dojce-vele-Kosovo-nije-pravno-nezavisno
  4. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/vesti/srbija-nece-poslati-pismo-evropskoj-komisiji/
  5. Isto

Dragan MILAŠINOVIĆ

fsksrb.ru

 

4 KOMENTARA

  1. Bošnjaci i Hrvati svakodnevno ponavljaju da je Republika Srpska genocidna tvorevina? Zašta mi u Srbiji i Republici Srpskoj ne ponavljamo da je Hrvatska genocidna nastala na klanju, pokatoličavanju i genocidu nad Srbima privremeno okupirane Republike Srpske Krajine šta je jedina istina? Zašta to Vučić, Dačić, Vulin i ostali izdajnici i plaćenici zapada kriju i taje?

  2. Ko šljivi Brnabićku, Vučića, Dačića, Vulina ipak su oni samo sluge koji dobivaju naredbe sa zapada i glavu dole. Naser Orić oslobođen svih optužbi kao i Gotovina, Čermak, Markač i ostali ustaše. Sad će od njega praviti heroja kao i Hrvati od svojih zločinaca. A najveći srpski izdajnik i strani plaćenik Vučić poziva na novo ćutanje Srba? Taj monstrum i bolesnik nema nit stida nit obraza. Da ne uvredi Bošnjake kao pre Hrvate ili Albance. Pa do kada više njegovo puzanje pred eu i zamajavanje celog naroda. Kud gura Srbe u eu koja nam je uz Vatikan i katoličku crkvu vekovni neprijatelj. Pokatoličavanje Srba u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini i Hrvatskoj Hrvati i katolička crkva sprovodili su i pre I svetskog rata, pa u II svetskom ratu i sad zadnji genocid nad Srbima Krajine potpomognut Vatikanom i EU Srbi bi po Vučiću trebali odobravati? Pa Bože jel narod slep ili samo glup pa ne vidi kako nas podlac vodi u nestanak naroda i država? Zašta genocid nad Srbima prikriva od sveta i ne govori jasno o genocidu kad Hrvati mogu po cele dana o srboćetnicima dok u našim portalima ne puštaju reč ustaša pravi administratori proustaše u pokorenoj koloniji Srbiji. Hrvati su kaže sanjali svoj san o državi 1000 godina a mi Srbi kao narod nikad ne smemo zaboraviti privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu koja za Vučića nije bitna.

  3. Mene kao Srbina strah naših izdajnika i zapadnih plaćenika koji nas vode u uništenje kao narod i državu. Hrvatima je kriv i mrtav heroj major Tepić što im nije živ pao u ruke kao oficiri u Bjelovaru koje su zarobili pa žive klali i pišali po njima. Njima su bili bolji komadanti varaždinskog korpusa i koprivničke kasarne koji su se predali izdali ljude i pogazili zakletvu koju su položili. Godinama su primali platu u miru a čim je došlo do rata oni se predaju? Predsednika Srbije u hrvatskom saboru nazivaju ćetnikom? Hrvati zabranili Vučiću da dolazi u NDH ali samo ti odi i ulizuj se ali oni te ne žele ni tako poniznohg i pokrnog niko ne ceni slabića. Svaki dan hrvatske radiostanice i državna tv vrište o srboćetnicima a u Srbiji muk i ćutanje zašto? Vučić brže bolje hrvatima asfaltira ulice u Tavankutu a svestan je da Srbi u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini žive baz vode, struje i cesta i ne pita do kada? Hrvatima se pogoduje pa kupuju naše njive i preduzeća po Srbiji dok Srbin to ne sme od „ branitelja“ u Hrvatskoj do kada? U Srbiji ćirilica normalna gde ima i gde nema Hrvata u Hrrvatskoj ćirilica Srbima strogo zabranjena. U Hrvatskoj pričaju o genocidnim Srbima dok u Srbiji uporno neko brani istinu o najgorem genocidu u XXI veku proterivanju Srba iz Krajine. Hrvati i Vatikan to rade sistematski i pre prvog svetskog rata pokatolićavanjem u manastiru Marči, Žumberku, Križevačkim selima, i podravskim selima oko Trešnjevice koju su preimenovali u Črešnjevicu. Ko u Srbiji brani istinu o Hrvatima da su izvršili najveći genocid posle II svetskog rata nad Srbima privremeno okupirane Republike Srpske Krajine, normalno kvislinzi i izdajnici s protestantom na čelu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime