MUP i Tužilaštvo ne odgovaraju ko je naredio da Policija ne izađe u Hercegovačku

0
851

savamalaMUP i Tužilaštvo za sada ne odgovaraju na zahtev Insajdera da nam dostave informacije o sprovedenoj unutrašnjoj kontroli u MUP-u u vezi s činjenicom da se Policija nije odazvala na pozive građana i izašla na teren prilikom rušenja objekata u Hercegovačkoj bez rešenja o rušenju.

Umesto odgovora na pitanja zašto Policija nije radila posao za koju je plaćaju građani, na koji javnost čeka već pet meseci, predstavnici vlasti kritikuju predstavnika OEBS-a „zbog neprimerenog ponašanja“, iako je samo konstatovao ono što je zaštitnik građana utvrdio pre pet meseci.

Prema zakonima, Policija je dužna da štiti građane i njihovu imovinu. U noći između 24. i 25. aprila, kada je nepoznata grupa ljudi rušila privatne objekte u Hercegovačkoj, Policija nije reagovala na pozive građana, što je jedan od osnovnih zadataka Policije. Do danas nije objašnjeno zbog čega te noći Policija nije radila svoj posao, iako bi to trebalo da bude prioritet rada Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, pa i samog resornog ministra.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izbegao je juče da odgovori na pitanje Insajder.neta ko je naredio Policiji da se ne odaziva na pozive građana, navodeći da istragu vodi Tužilaštvo, a sudovi odlučuju ko je kriv. Rekao je i da nema saznanja dokle se stiglo s izveštajem Sektora unutrašnje kontrole o nepostupanju Policije u slučaju noćnog rušenja objekata u Hercegovačkoj, kao ni da li je taj izveštaj dostavljen Tužilaštvu.

„Sektor unutrašnje kontrole ne podnosi ministru izveštaj o tome šta traži Tužilaštvo niti šta su procesne radnje vezane za istragu u tom slučaju“, rekao je Stefanović.

Stefanović je pozivajući se na Zakon sebe tako praktično proglasio nenadležnim za Sektor unutrašnje kontrole MUP-a.

U Zakonu o Policiji jasno stoji da ministar vrši kontrolu Sektora za unutrašnju kontrolu MUP-a, kao i da načelnik Sektora periodično podnosi izveštaje ministru i to bez odlaganja i u pisanom obliku kada utvrdi da je došlo do kršenja Zakona u postupanju, odnosno nepostupanju Policije. Stefanović bi samim tim morao da zna odgovor na pitanje dokle Unutrašnja kontrola stigla s izveštajem.
Rok za podnošenje izveštaja istekao pre 80 dana

Da Vas podsetimo:  Ispitati imovinu ADVOKATA MILIONERA

U izveštaju zaštitnika građana jedna od preporuka je bila da Ministarstvo unutrašnjih poslova bez odlaganja sprovede postupak kontrole rada Policije i o tome, u skladu sa Zakonom o zaštitniku građana, obavesti kancelariju zaštitnika najkasnije u roku od 60 dana. Izveštaj nosi datum 9. maj, što znači da je od njegovog zaključivanja prošlo više od 140 dana.

Na naše pitanje zbog čega kancelariji zaštitnika građana nije dostavljen izveštaj o tome zašto se Policija nije odazvala na pozive građana u noći rušenja u Hercegovačkoj, Stefanović je, opet se pozivajući na zakone, naveo da će o rezultatatima istrage biti obavešteno samo Tužilaštvo, a da će ono odlučiti kome će podatke proslediti.

Međutim, i Zakon o Policiji predviđa da se o nezakonitom ponašanju Policije pored resornog ministra obaveštava i zaštitnik građana. MUP je na to obavezan u slučaju da se utvrdi da je prilikom postupanja Policije došlo do prekoračenja ovlašćenja, kojima su povređena prava koja štiti zaštitnik građana.

Umesto odgovora građanima, odgovor OEBS-u

Na skupu o kontroli rada Policije održanom pre dva dana u organizaciji OEBS-a, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, pojedini učesnici pomenuli su i slučaj Hercegovačka.

Upravo na ovom skupu Miloš Janković iz kancelarije zaštitnika građana rekao je novinarima da Unutrašnja kontrola MUP-a nije dostavila toj nezavisnoj instituciji izveštaj o nepostupanju Policije u slučaju Hercegovačka, iako je to bila zakonska obaveza MUP-a.

Događaju je prisustvovao i načelnik Sektora unutrašnje kontrole MUP-a Miloš Oparnica, koji nije želeo da odgovara na pitanje Insajder.neta o rezultatima kontrole u slučaju Hercegovačka uz objašnjenje da ne može da govori bez odobrenja Biroa MUP-a za odnose s medijima. Istog dana tražili smo odobrenje za razgovor s Oparnicom, ali odgovor iz MUP-a još nismo dobili.

Oparnica o slučaju Hercegovačka nije rekao ništa ni kada je pravni savetnik pri Misiji OEBS-a u Srbiji Mauricio Salustro na skupu konstatovao da osim ombudsmana nijedna institucija nije reagovala na to što se desilo. Salustro je slučaj Hercegovačke naveo kao primer zbog čega je neophodno uspostaviti nezavisnu kontrolu Policije, a u izlaganju se pozvao na izveštaj zaštinika građana.

Da Vas podsetimo:  Kupovina stanica za merenje kvaliteta vazduha na čekanju

„Ako je ono što navedeno u izveštaju ombudsmana tačno, to je razlog za zabrinutost svih građana. Problem je šta je Policija uradila, odnosno šta nije uradila. Ako je tačno šta je napisano, ja ne znam, ali verujem onome što je napisano u izveštaju, postoje dokazi da je nepostupanje Policije bilo namerno i ne samo namerno, već i planirano na najvišem nivou“, kaže Salustro.

Dok je ministar unutrašnjih poslova bio bez odgovora na pitanja ko je naredio Policiji da ne izađe na teren i dokle je s radom na ovom slučaju stigla Unutrašnja kontrola MUP-a, na pitanje novinara Pinka da prokomentariše izjavu predstavnika OEBS-a, najavio je da će tražiti objašnjenje od OEBS-a zbog izjave višeg savetnika te organizacije. Izjavu pravnog savetnika pri OEBS-u ocenio je kao brutalno i grubo mešanje u unustrašnje stvari Srbije.

„Optuživati, iznositi insinuacije i na bilo koji način dovoditi organe Srbije u bilo kakvu vezu s izvršenjem krivičnog dela, a da za to ne postoji ni trunka dokaza, smatramo veoma nekorektnim“, rekao je Stefanović, dodajući da je bio neprijatno iznenađen tom izjavom.

Na izjavu predstavnika OEBS-a odmah posle Stefanovića reagovao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je ocenio neprihvatljivim da pojedini savetnici i činovnici u Misiji u Srbiji daju političke izjave.

Istovremeno, niko od nadležnih već pet meseci nije spreman da odgovori na pitanje ko je dao naredbu da uz kršenje zakona ruše objekti u Hercegovačkoj, iako je premijer Aleksandar Vučić pre tri meseca kao odgovorne označio predstavnike iz vrha gradske vlasti.

Upadljivo ćutanje Tužilaštva

Insajder.net je pre dva dana tražio i od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu informacije o tome šta je u ovom slučaju utvrdila Unutrašnja kontorola MUP-a, pošto je ministar Stefanović rekao da informacije daje samo Tužilaštvo. Odgovor međutim još nismo dobili, iako je Tužilaštvo u maju tražilo od MUP-a da sprovede unutrašnju kontrolu.

Da Vas podsetimo:  Pregled 2021: Najvažniji događaji iz oblasti korupcije i kriminala

Više javno tužilaštvo u Beogradu već pet meseci ne obaveštava javnost dokle je stiglo s istragom u slučaju Hercegovačka, pa je čak ocenilo da novinarska pitanja o ovom slučaju predstavljaju pritisak na Tužilaštvo.

Iako je tužilačka funkcija javna, Više javno tužilaštvo je proglasilo tajnom čak ime tužioca koji postupa u slučaju rušenja objekata u Hercegovačkoj, a njegov identitet nije saopšten čak ni pošto je poverenik za informacije od javnog značaja naveo da takvo postupanje nije u skladu sa zakonom.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd u saopštenju podseća da je Tužilaštvo samo saopštilo da istraga još nije pokrenuta, a da tokom prikupljanja obaveštenja „nisu naišli ni na jedan podatak koji bi javnosti bio značajan“.

Upravo zbog toga, jedan od zahteva protesta koji počinje danas u 18.00 biće i zahtev da Tužilaštvo saopšti rezultate dosadašnjeg rada na slučaju Hercegovačka. U Inicijativi ne (da)vimo Beograd, koja organizuje protest uz podršku više građanskih udruženja iz cele Srbije, za Insajder.net navode da njihovi zahtevi ostaju isti, posebno kada je reč o istrazi Tužilaštva.

„Sada skrećemo pažnju na izjave da se čekaju nadležni organi, odnosno Tužilaštvo. Kada Siniša Mali kaže da želi da sačeka rezultate istrage Tužilaštva, on vrlo dobro zna zašto to govori. Ako nemamo uviđaj, nemamo kontrolu zašto nije izvršen uviđaj, kao ni zašto Policija nije izašla na pozive građana, nemamo broj predmeta u Tužilaštvu, nemamo ime tužioca koji postupa u predmetu, pitamo se da li taj predmet uopšte postoji“, rekao je za Insajder.net Radomir Lazović iz Inicijative (ne)davimo Beograd.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da je postupilo po nalogu Poverenika i da je dostavilo podnosiocu zahteva tražene informacije o broju predmeta i imenu tužioca zaduženog za slučaj. Ovo negiraju i podnosilac zahteva i Poverenik.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime