Muškarci u Srbiji zarađuju više od žena sa istim stepenom obrazovanja

0
32

Najveći jaz u platama je u prestonici, gde najobrazovanije žene u proseku zarađuju 47.000 dinara manje od podjednako obrazovanih kolega.

Izvor: pxfuel.com

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, na koje skreće pažnju Danas, muškarci u Srbiji u proseku zarađuju oko 8.000 dinara više od žena sa istim stepenom stručne spreme. Najveći je jaz među najobrazovanijima i u bogatijim sredinama, pa su tako žene sa master i doktorskim titulama u Beogradu prošle godine u proseku zarađivale 104.549 dinara, dok su muškarci dohodovali 151.000 dinara. U Vojvodini je ova razlika oko 30.000 dinara, a u ostatku Srbije, gde su i plate manje, oko 15.000.

Žene koje završe četvroogodišnji fakultet u Beogradu mogu da računaju na oko 33.000 dinara manju platu od kolega, dok je u celoj Srbiji ova razlika oko 21.000. Za one sa četvorogodišnjom srednjom školom razlike su u proseku nešto više od 8.000.

Profesorka sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Marija Babović je za Danas prokomentarisala daje deo razlika objašnjiv time što žene češće rade u sektorima u kojima su zarade niže, poput usluga, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i istraživanja, ali i da u istim sektorima češće rade na manje plaćenim pozicijama.

Platni jaz učvršćuje neravnotežu društvene moći između žena i muškaraca i ograničava emancipaciju žena. Razlike u platama doprinose neaktivnosti žena na tržištu rada, naročito u okolnostima urušenih institucija brige. Kada od dva partnera jedan zarađuje manje, žene će češće biti te koje ostaju kod kuće da se brinu o deci i starima, motivisane ne samo tradicionalnim društvenim obrascima već i racionalnom odlukom.

Pandemija koronavirusa i prateća ekonomska kriza nepovoljno su uticali na zaposlenost žena i smanjivanje platnog jaza širom sveta. Svetski ekonomski forum je u izveštaju o rodnim disparitetima iz 2021. izneo procenu da bi ovim tempom za postizanje jednakosti u zaposlenosti i mogućnostima žena na tržištu rada bilo potrebno još čitavih 267 godina.

Da Vas podsetimo:  Ruski helikopter iznad Beograda (FOTO)

https://www.masina.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime