Na čijoj su strani bili?

1
1159
Foto: printscreen

Nažalost, ovo suvišno pitanje koje se odnosi na ulogu Hrvata tokom Drugog svetskog rata mora se neumorno postavljati. Pre svega, zbog apsolutne tačnosti Dučićeve ironične opaske o Hravtima (koju je ponavljati izlišno) i o njihovoj hrabroj posvećenosti istini.

Predsednica Hrvatske nedavno je iznela jednu zaprepašćujuću tvrdnju: da su Hrvati za vreme Drugog svetskog rata srazmerno stanovništvu Savezničkoj stvari doprineli najvećim brojem antiosovinskih boraca u Evropi. Ovo je prvorazredna novost za sve istoričare i još uvek žive osobe koje se sećaju rata. Predsednica je previdela nekoliko detalja, na primer da je Nezavisna Država Hrvatska u decembru 1941. godine objavila rat Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, ispunjavajući obavezu koju je preuzela prethodnim pristupanjem Osovinskom paktu. Drugi važan detalj koji predsednica nije uvažila je merodavna ocena tadašnjeg Rimokatoličkog primata Hrvatske, sada blaženoga, Alojzija Stepinca da se hrvatski narod upravo za tu državu „plebiscitarno“ izjasnio.

Isti stav i ocenu izneo je 1990. godine i potonji, nesumnjivo demokratski izabrani, predsednik ponovo osamostaljene Hrvatske,  Franjo Tuđman. Kako prenosi hrvatski istoričar Vladimir Lončarević, Tuđman je „na prvom općem saboru HDZ-a godine 1990, rekao da NDH nije bila samo fašistička tvorevina negoli i izraz težnje hrvatskog naroda za slobodom, naglašava[jućida je njegova izjava u biti ista kao Kardinalova.“ Ovo poslednje odnosi se, naravno, na već pomenuti duhovni autoritet, nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Da sada rezimiramo ovo žonglerstvo. Državna tvorevina koju je plebiscitarno odobrio hrvatski narod i koja je kao saveznica Osovine objavila rat SAD i Britaniji dala je srazmerno najveći doprinos Savezničkoj koaliciji u borbi protiv Osovine.

Ali bezočnog lažova, čiji je etos Dučić za sva vremena sažeo u svojoj čuvenoj sentenci, pored krupnih činjenica odaju i sitne pojedinosti. To su, na primer, razglednice iz kolekcije moga ujaka, koje sam nasledio, a koje je 1942. godine izdala poštanska služba NDH. Razglednice, i  poštanske marke na poleđini sa odgovarajućim motivom, izdate su da komemorišu izložbu „Borba udružene Evrope na Istoku.“ Emisija nosi pečat sa datumom od 22. januara 1942. godine. To je period – nije izlišno napomenuti – kada su mnogi posmatrači još uvek mogli verovati u pobedu Nemačke i njenih saveznika i kada nije trebalo previše legendarne hrvatske „hrabrosti“ da se ovako kompromitujuća dokumenta na sva zvona objave.

Da Vas podsetimo:  NА TRАКTORU SАM VOZIO 27 PROGNАNIКА: Potrеsno svеdočеnjе Јovаnа Vučеnovićа koјi nе zаborаvljа nајstrаšniје еtničko čišćеnjе

Poruke ovih razglednica su vrlo zanimljive i signifikante i pružaju neposredan uvid u svrstanost Hrvatske u svetskom sukobu koji je tada bio u toku, bez obzira na naknadna tumačenja gospođe Kitarević.

Na prvoj razglednici na nemačkom piše: Nemačka pobeđuje na svim frontovima u Evropi. Na drugoj: Dva naroda, jedna borba. Kako bi se u Americi reklo, nije potrebno biti stručnjak za raketnu nauku da bi se dokučilo na koja dva naroda se ovde misli. 

Na trećoj razglednici stoji citat od Adolfa Hitlera: Pobednik može biti samo jedan, a to smo mi.

Nije poznato da je ijedna druga osovinska saveznica u Evropi išta slično objavila.

Evo projekta za Srbe i ljude dobre volje širom sveta. Odštampati ove razglednice iz 1942. godine i sa odgovarajućom, učtivom porukom i opomenom poslati ih gospođi Kolindi na Ured predsjednice Republike Hrvatske, Pantovčak 241, 10 ooo Zagreb.

Stefan KARGANOVIĆ
Izvor: srpskistav.com

1 KOMENTAR

  1. Kitarovicki ne vredi slati nista, ona trenira jogu. Znaci nije svesna svoje nesvesti kao sto vecina danasnjih hrvata nije svesno svog porekla.
    Najtuznije je to sto se oni ponose svojom ustaskom zlocinackom koljackom prosloscu, sto logore smrti nazivaju zabavnim centrima, sto obracun sa autohtonim srpskim narodom na prostorima danasnje Hrvatske nazivaju agresijom srpskog naroda na Hrvatsku, sto oni nisu svesni da Hrvatska u danasnjim granicam pre AVNOJ-a uopste nije postojala, da su nekadasnje granice NDH-a (o kojima danas cesto govore kad traze granicu sa Srbijom da treba da uzmu u obzir austrougarske granice iako se tadasnja Hrvatska nije granicila sa Srbijom vec sa krunskim srpskim zemljama u sastavu austrougarske) a zaboravljaju da je NDH-a bila okupaciona i fasistickoustaska tvorevina na podrucju BiH kao na podrucku Slavonije, Baranje, Dalmacije delovima CG, Vojvodine.
    Pricati hrvatima je kao sipati vino u reseto.
    Previse su suplji da bi ih se bar jedna rec dotakla.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime