Na dan inauguracije pet napada na novinare, policija mirno posmatrala

2
1247

Dok je u aprilu i maju bilo najmanje osam verbalnih i fizičkih napada na novinare, samo danas ih je, na dan kada je Srbija dobila novog predsednika, zabeleženo još pet. Policajci, koji su u svim slučajevima bili prisutni, nisu reagovali.

Inauguraciju Aleksandra Vučića za novog predsednika danas je obeležilo nekoliko incidenata na ulicama Beograda, među kojima i pet napada na novinare.

Mesto: Beograd Datum: 31.05.2017 Dogadjaj: DRUŠTVO/POLITIKA - policija je zaustavila uèesnike protesta "Protiv diktature" kod Igumanove palate na Terazijama, posle èega je došlo i do povremenog guranja uèesnika protesta i policije Licnosti:
Početak mandata obeležili napadi na novinare uz „amin“ policije; Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Dok je u parlamentu novi predsednik polagao zakletvu, ispred skupštinskog zdanja su pristalice SNS-a održavale skup podrške.

Kada je videla da ljudi iz obezbeđenja nasrću na aktivistu protesta Protiv diktature i pokušala to da snimi, novinarki Danasa Lidiji Valtner prišao je mladić u crnoj majici (za koga pretpostavlja da je pristalica SNS-a) i pokušao da joj otme telefon iz ruke. Ubrzo je, kako je rekla za Cenzolovku, prišao drugi, obgrlio je otpozadi i bukvalno odneo do Pionirskog parka, a policajci u civilu nisu reagovali.

Grupu krupnih momaka koji su pravili incidente ispred Skupštine pokušali su da zabeleže i novinar Insajdera i novinar i fotograf portala VICE.

Nasilnici su ih opkolili i zapretili da će ih fizički napasti ako ne prekinu da fotografišu, poručujući da „ništa ne sme da izađe u javnost“, prenosi Insajder.

Na konstataciju novinara da rade svoj posao i da će pozvati policiju, rečeno im je da im „policija ne može pomoći“. I u ovom slučaju, piše ovaj portal, policajci su stajali prekoputa i gledala šta se dešava, da bi novinare, kada su im se obratili za pomoć, uputili da se okolnim putem vrate na skup – ako žele.

Drugi incident se desio kada je jedan od učesnika skupa podrške SNS-u vređao i psovao novinara Insajdera, uz poruku da ga je „zapamtio“ i pretnju: „Bićeš uhapšen od moje strane“.

Da Vas podsetimo:  Masovne zloupotrebe i izrazita neravnopravnost u “kampanji pre kampanje”

Nešto pre toga, tokom sukoba pristalica i protivnika Aleksandra Vučića u terazijskom prolazu, desetak muškaraca napravilo je kordon na izlazu. Na pitanje odakle su i koga predstavljaju, odgurnuli su novinarku Radio Beograda i izbili joj diktafon iz ruke, dok policija, kako navode iz NUNS-a, ni u ovom slučaju nije reagovala.

Marija Vučić

www.cenzolovka.rs

2 KOMENTARA

  1. Vučić u svakoj prilici, onako džiberski, pokazuje da je svestan činjenice da je samo predsednik SNSovaca i da, koliko njega ona druga, većinska Srbija ne prihvata, toliko on nije njen predsednik. Podeljena Srbija voljom građana i akcijom diktatora. Mat pozicija za kralja. Samo što Vučić mora biti svestan da se u životu, za razliku od šaha, igra nastavlja. A novinari kao i građani koji ga ne priznaju, moraju da budu svesni da će igra biti sve beskrupuloznija i grublja.

  2. То је „Вучићева Србија“: затуцани ментоли који му за кило чварака дају душу и срце, а нису ни свесни да се продају, и они који раде како им се каже. Остатак зна да се продаје, за ситне паре.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime