Na današnji dan je preminula heroina Milunka Savić

0
297

Na današnji dan 1973. godine, preminula je Milunka Savić, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratova.

Foto: Printscreen YouTube/Sabaton, Wikipedia

Milunka Savić Gligorević bila je srpska junakinja Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“, kao i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Ranjavana je u borbama devet puta, a zbog neizmerne hrabrosti, požrtvovanja, mudrosti i morala Francuzi su je prozvali „srpska Jovanka Orleanka“.

Rođena je 28. juna 1892. godine u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje u Staroj Raškoj, kao najstarije dete u porodici. Imala je dve mlađe sestre Mionu i Slavku i brata Milana.

Iako je izrasla u lepu, stasitu devojku, udaja je tada nije zanimala. Kada je po objavljivanju Ukaza o mobilizaciji 30. septembra 1912. godine, Milunka je odlučila da se prijavi na jednom od mobilizacionih zborišta u Beogradu, a registrovala se pod imenom Milun Savić.

U Balkanskim ratovima 1912. godine i 1913. godine borila se preobučena u muškarca, a njen anatomski pol otkrilo je bolničko osoblje, posle ranjavanja u Bregalničkoj bici, skoro godinu dana posle pristupanja srpskoj vojsci.

U Veliki rat ušla je kao žena-borac, tražeći pušku od vojvode Radomira Putnika lično, iako joj je on savetovao da bude bolničarka i govorio da je šteta da strada tako mlada.

– Vojvodo, hoću pušku – nepokolebljivo je zahtevala mlada devojka koju ništa nije sprečilo da postane deo čuvenog „Gvozdenog puka“. Ona se u Prvom svetskom ratu, sa ranom na glavi povlačila preko Albanije, da bi se samo posle nekoliko meseci oporavka vratila na Solunski front, gde je učestvovala u borbama, a posebno se istakla u Bitki na Kajkamčalanu.

Foto: Wikipedia
Spomenica za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918.

Starost je provela u skromnoj kući na Voždovcu, okružena unucima, a prema svedočenju njenog unuka preminula je dok je štrikala.

Da Vas podsetimo:  Moj Skipovac 1941. – 1945.

Sahranjena je skromno, u krugu porodice, bez vojnih počasti na porodičnoj parceli. Ova nepravda ispravljena je(delimično) tek 40 godina posle smrti, kada su njeni posmrtni ostaci premešteni u Aleju zaslužnih građana uz najviše državne i vojne počasti i pesmu „Tamo daleko“.

Švedska hevi metal grupa Sabaton objavila je nedavno novi album pod nazivom “The War To End All Wars”, na kome se našla pesma posvećena našoj junakinji Milunki Savić.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sabaton (@sabatonofficial)

“Lady of the Dark” je naziv numere koja govori o srpskoj heroini Milunki Savić.

“Milunka Savić je bila Srpkinja koja je zauzela mesto svog brata u vojsci. Delimično prerušena u muškarca, na kraju se našla među najodlikovanijim vojnicima Prvog svetskog rata”, naveli su iz benda.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime