Na današnji dan počela Kolubarska bitka: Ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Srbije

0
196

Na današnji dan pre 108 godina počela je Kolubarska bitka, jedna od najznačajnijih u Prvom svetskom ratu, u kojoj je Srpska vojska do nogu potukla neuporedivo brojniju i jaču vojsku Austro-Ugarske monarhije.

Kolubarska bitka počinje 16. novembra 1914. godine, kada su se srpske trupe povukle na desnu obalu Kolubare i Ljiga, prema naredbi vrhovne komande, u pokušaju da tu zaustave prodor austrougarskih snaga.

Kolubarska bitka ili Suvoborska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 km.

Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.

O njoj su napisani tomovi i tomovi knjiga, a dovoljno je reći da je ona ušla u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da se vojska, kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz.

Taktika pregrupisavanja samo I armije i koncentrisanog udara na VI armiju (koja je bila razvučena na širokom frontu) koju je izveo Živojin Mišić danas se izučava na vojnim školama širom sveta.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime